Imediat dupa renuntarea la fumat, apare asa-numitul sevraj nicotinic, care include o serie de simptome de ordin fizic si psihic. In principal, acestea sunt puse pe seama scaderii nivelului nicotinei din sange. Astfel, apar dureri de cap, cresterea poftei de mancare, tremur, transpiratii, anxietate sau furie.
Pentru multe persoane, renuntarea la fumat este o misiune destul de grea. Acest lucru are legatura cu dependenta de nicotina, care induce modificari comportamentale si psihologice.
Sfaturi de care sa tii cont
Fixeaza-ti o data cand urmeaza sa te lasi de tigari si respect-o.
Dupa ce te-ai decis sa renunti la fumat, impune-ti sa rezisti tentatiei de a reaprinde o tigara.
Arunca-ti eventualele tigari ramase, brichetele si scrumierele.
Scrie pe o lista care sunt riscurile fumatului si beneficiile renuntarii la tigari si pastreaz-o la vedere.
In cazul in care ai avut o perioada de cumpana si te-ai reapucat de fumat, nu fi descurajat. „Si in recaderi exista o lectie de invatat si vei iesi mai puternic si mai intelept din situatie”, afirma medicul psihiatru Vlad Stroescu.
Cereti-le celor din familie/anturaj sa nu fumeze in prezenta ta si evita locurile in care se fumeaza.
Anunta-ti apropiatii ca te-ai lasat de fumat si cere-le sprijinul.
Schimba-ti rutina in ceea ce priveste locurile sau situatiile asociate fumatului.
In momentul in care simti nevoia imperioasa de a fuma, ocupa-ti timpul cu diverse activitati care sa-ti distraga atentia: mesteca guma, bea apa, spala-te pe maini, plimba-te. Dorinta arzatoare de a fuma nu dureaza, in general, decat 5 minute.
Spune-ti in permanenta ca, indiferent de cat de grele sunt starile prin care treci acum, merita tot efortul in ceea ce priveste avantajele pentru sanatate.