Consumul de fructe si legume este recomandat pentru o viata sanatoasa, un sistem imunitar puternic si pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor sau mentinerea in forma a unui adult. Cu toate acestea, natura a lansat „mici capcane” la care, daca nu suntem atenti, putem avea de suferit. Iata cum alimente prietenoase cu sanatatea si dieta, precum merele, ciresele sau ciupercile pot deveni fatale pentru noi.
Samburii anumitor fructe pot fi otravitori
Nu degeaba unele fructe contin parti dure. Este semnalul ca nu trebuie consumate, rolul lor fiind doar cel de a pastra germenul plantei. Iata cateva exemple de samburi care trebuie evitati.
Samburii de cirese

Bobita dura din centrul cireselor este plina de acid prusic, cunoscut si sub numele de cianura, care este otravitoare. Totusi, s-a stabilit ca este nevoie de pana la 35.000 de samburi zdrobiti pentru ca cianura din interiorul lor sa devina fatala, o cantitate care este practic, imposibil de ingerat. Incercati sa nu zdrobiti samburii de cirese, iar daca inghititi unul accidental, nu va face griji, trece intact prin tractul intestinal si il puteti elimina cu usurinta.
Samburii de mere

Semintele de mere au, de asemenea, cianura, asa ca evitati consumarea lor. Din fericire, semintele de mere au un invelis protector care impiedica cianura sa intre in sistemul digestive, daca le consumati accidental. Dar este bine sa fiti atenti, chiar si in doze mici, cianura poate provoca respiratie rapida, convulsii si eventual moarte.
Boabe de soc

Boabele de soc sunt foarte bune pentru a prepara sirop, gem, dulceturi si se folosesc in suplimentele pentru a stimula sistemul imunitar si a trata simptomele de raceala sau gripa sau constipatie. Dar consumul de fructe necoapte sau ingeratul accidental de frunze de soc poate avea efecte severe. Fructele necoapte si frunzele socului contin atat lectina, cat si cianura, doua substante chimice care pot provoca greata, varsaturi si diaree.
Atentie la ce legume crude consumati
Cartofi verzi

Frunzele, mugurii si tulpinile subterane (tuberculii) de cartofi contin o substanta toxica numita glicocalaloid, care face cartoful sa para verde atunci cand este expus la lumina, este deteriorat sau imbatraneste. Consumul cartofilor cu un continut ridicat de glicalcalaloid poate provoca greata, diaree, confuzie, dureri de cap si chiar deces.
Boabele crude de fasole rosie

Dintre toate soiurile de fasole, boabele de fasole rosie au cea mai mare concentratie de lectine – o toxina care va poate da dureri de stomac, stari vomitive sau diaree. Doar 4-5 boabe de fasole rosie cruda pot provoca aceste reactii adverse, motiv pentru care trebuie sa fierbeti fasolea foarte bine inainte de a o manca, de preferat in cat mai multe ape.
Ciupercile comestibile sunt usor de confundat cu cele otravitoare

Ciupercile fac parte din gama alimentelor complete, cu multi nutrienti. Se mai numesc si carnea padurii, prin aportul proteic pe care il au. Cu toate acestea, ar trebui sa aveti grija la anumite ciuperci din salbaticie. Doua tipuri sunt deosebit de daunatoare – capacul mortii (Amanita phalloides) si ingerul distrugator (Amanita virosa). Mancarea acestor ciuperci salbatice poate provoca dureri abdominale, diaree si varsaturi, deshidratare, sete intensa, insuficienta hepatica, coma si moarte. Desi majoritatea ciupercilor otravitoare se diferentiaza prin aspectul colorat, aceste doua soiuri pot fi usor confundate cu ciupercile comestibile, pentru ca nu ies in evidenta prin colorit.
Frunze de rubarba

Rubarba este folosita pentru diferite dulceturi, preparate dulci sau siropuri, dar se intrebuinteaza exclusiv tulpina. Frunzele de rubarba trebuie eliminate, deoarece contin acid oxalic, care se leaga de calciu si ingreuneaza absorbtia acestuia in organism. In cazul copiilor, ingerarea de Frunze de rubarba incetineste dezvoltarea sistemului osos, iar adultii risca dezvoltarea pietrelor la rinichi, probleme de coagulare a sangelui, varsaturi, diaree si coma.
Fructe si condimente care pot fi periculoase
Migdalele amare

Ambele tipuri de migdale – amare si dulci – au amigdalina, un compus chimic care se poate transforma in cianura, dar migdalele amare au de departe cele mai ridicate niveluri. Migdalele dulci sunt sigure pentru consum, dar consumul de migdale amare netratate poate provoca crampe, greata si diaree.
Carambola sau fructul stea

Daca aveti boli renale, eliminati aceste fructe din dieta. Rinichii sanatosi pot filtra toxinele din acest fruct dulce, dar pentru persoanele cu rinichii afectati, toxina se blocheaza in organism si poate provoca confuzie mentala, convulsii si moarte.
Caju crud

Cand cumparati caju crud din magazin, trebuie sa stiti ca acesta a fost, totusi, tratat termic la aburi, pentru a elimina o toxina numita urusiol. Urusiolul este aceeasi toxina pe care o gasesti in iedera otravitoare. Consumul de caju crud din surse nesigure poate provoca o reactie alergica care poate fi fatala.
Mango

La fel ca si caju crud, coaja si frunzele de fructului de mango contin toxina din iedera otravitoare. Daca sunteti alergic la iedera otravitoare, mai ales daca acea alergie este severa, consumul de mango necuratat de coaja poate provoca o reactie severa cu umflaturi, eruptii cutanate si chiar probleme respiratorii grave.
Nucsoara

Acest condiment adauga o aroma placuta de nuca atunci cand o adaugati in cantitati mici la produsele preparate termic. Consumata in exces, nucsoara poate cauza mari probleme. 2 lingurite de nucsoara pot fi toxice pentru corp, din cauza miristicinei, un ulei care poate provoca halucinatii, somnolenta, ameteli, confuzie si convulsii.