Iritatia, senzatia de arsura si roseata pot fi ameliorate prin aplicarea de remedii naturale, pe baza de ulei de arbore de ceai sau lavanda, cu care se impregneaza o discheta cosmetica, timp de 10 minute, de doua ori pe zi.
Indiferent daca esti la mare, la munte sau in gradina ta, te poti confrunta cu muscaturile unor insecte, cum ar fi albinele, furnicile, puricii, mustele, tantarii, viespile si paianjenii.
Contactul initial al unei muscaturi poate fi dureros. Este adesea urmata de o reactie alergica la veninul depus in pielea ta prin gura insectei. Cele mai multe muscaturi si intepaturi nu declanseaza altceva decat disconfort minor, dar unele pot fi mortale, mai ales daca ai alergii severe la veninul insectelor.
Prevenirea este cel mai bun medicament, astfel incat sa stii cum sa recunosti si sa eviti muscaturile si intepaturile de animale sau insecte este cel mai bun mod de a te mentine in siguranta.
Care sunt simptomele unei reactii alergice la muscaturi si intepaturi?
Daca esti muscat sau intepat, este posibil sa vezi sau sa simti insecta pe piele in timpul atacului. Unii oameni nu observa insecta si este posibil sa nu fie constienti de o muscatura sau de o intepatura pana cand nu apar urmatoarele simptome:
- umflatura
- roseata sau eruptie cutanata
- durere in zona afectata sau in muschi
- mancarime
- piele fierbinte in locul muscaturii sau intepaturii
- amorteala sau furnicaturi in zona afectata
Simptomele unei reactii severe care necesita tratament medical imediat includ:
- febra;
- respiratie dificila;
- greata sau varsaturi;
- spasme;
- puls accelerat;
- umflarea buzelor si a gatului;
- confuzie;
- lesin.
Daca te simti rau sau ai simptome asemanatoare gripei in zilele urmatoare unei muscaturi de insecte, consulta medicul pentru teste pentru a exclude infectiile sau bolile pe care le-ai fi putut contracta de la insecta.
1. Paduchi
Muscaturile de paduchi seamana cu cele de tantar - mici umflaturi rosii. Le poti deosebi insa fiindca cele de paduchi sunt de multe ori pozitionate in linie dreapta, mai multe la numar, pe spate, abdomen sau picioare. Daca astfel de muscaturi se inmultesc si simti mereu o senzatie de mancarime, poti avea o infestare a saltelei, pe care va trebui sa o elimini cat mai rapid cu substante speciale, din farmacii.
2. Albine sau viespi
Desi in general sunt dureroase si vei simti intepatura unei albine atunci cand se produce, poti suferi astfel de muscaturi si cand esti la plaja sau in padure si sa nu iti dai seama. In general arata ca o vanataie rosie dureroasa, cu un punct mai alb in centru. Incearca sa elimini cat mai rapid din piele acul ramas din corpul albinei si mergi de urgenta la un medic.
Principalul risc in cazul intepaturilor de albine sunt alergiile, iar un soc anafilactic puternic poate fi fatal. Daca nu te stii alergic la intepatura de albina, insa ai aceasta problema, trebuie sa stii ca se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale si instalarea dificultatilor de respiratie, din cauza edemului glotei. In aceste cazuri, reactia este foarte rapida si itrebuie apelata de urgenta, „salvarea”, pentru administrarea unei injectii de adrenalina subcutanat si utilizarea mastii de oxigen pentru respiratie artificiala.Trebuie mers la spital cat mai repede, deoarece exista riscul de moarte prin asfixiere.
3. Scabia
Infestarea cu scabie este putin diferita, fiindca nu porneste chiar de la o insecta, ci de la acarieni microscopici. Scabia arata ca o acnee foarte agresiva, cu bubite mici, rosii si inflamate, multe si apropiate intre ele, iar senzatia de mancarime este uneori insuportabila. Mergeti de urgenta la medic pentru un tratament adecvat!
4. Tantari
In general muscaturile tantarilor sunt inofensive, insa in anumite zone ale globului si in cazul anumitor specii de tantari, muscatura poate fi o sursa de infestare cu boli grave. Malaria, febra galbena, febra West Nile si encefalita sunt doar cateva dintre exemplele de afectiuni transmise de tantari. Cea mai recenta epidemie cu aceasta sursa de infectare a fost virusul Zika. Daca vedeti ca muscatura devine rosie si foarte inflamata, apar febra, senzatie de greata sau dureri de cap, mergeti de urgenta la medic.
5. Capuse
Capusele sunt purtatoare ale unui numar impresionant de boli, pe care le pot transmite atat la oameni cat si la animale. Printre cele mai mediatizate si temute este boala Lyme. Daca observati o capusa pe piele, mergeti de urgenta la medic pentru extragerea corecta a acesteia si pentru teste suplimentare.
6. Furnici rosii
Intepatura lor este considerata o urgenta medicala. Poate fi necesara ingrijire urgenta. Furnicile rosii sunt furnici veninoase mici, agresive, care iti pot produce o muscatura dureroasa, care te ustura.
Muscaturile apar ca pete rosii umflate care dezvolta o vezicula deasupra. Intepaturile ard, mananca si dureaza pana la o saptamana. Acestea pot provoca o reactie alergica periculoasa si severa la unele persoane, rezultand umflaturi, mancarime generalizata si dificultati de respiratie.
7. Paianjeni
Majoritatea paianjenilor nu reprezinta o amenintare pentru oameni, iar muscaturile lor sunt inofensive sau usor iritante, ca o intepatura de albine.
Paianjenii periculosi includ paianjenul pustnic maro, vaduva neagra, paianjenul cu palnie (Australia) si paianjenul ratacitor (America de Sud).
La locul muscaturii poate aparea o singura papula umflata sau pustula, urmata de roseata si sensibilitate. Muscatura va aparea ca doua mici semne de punctie.
Reactiile alergice severe la o muscatura de paianjen pot necesita asistenta medicala.
8. Vaduva Neagra
Acest paianjen este rotund, negru si stralucitor, cu un semn rosu in forma de clepsidra pe abdomen. Nu este agresiv si va musca numai daca se simte amenintat.
Muscaturile provoaca dureri musculare si spasme in brate, picioare, abdomen si spate, tremur, transpiratie, slabiciune, frisoane, greata, varsaturi si cefalee. Zona muscata va fi rosie, cu mijlocul alb.
Tratarea muscaturilor si a intepaturilor
Majoritatea muscaturilor si intepaturilor pot fi tratate acasa, mai ales daca reactia este usoara.
Pentru a trata o muscatura sau o intepatura:
- Indeparteaza acul daca ti-a ramas in piele.
- Spala zona afectata.
- Aplica un pachet de gheata pentru a reduce durerea si umflatura.
- Creme anti-mancarime topice, analgezice orale si antihistaminice pot fi utilizate pentru a combate simptomele ce provoaca disconfort.
- De asemenea, ia in considerare aplicarea unui strat subtire de bicarbonat de sodiu si apa pe zona afectata, pentru a calma mancarimea.
Care sunt urmarile pe termen lung?
Cele mai multe muscaturi si intepaturi se vindeca singure dupa cateva zile de disconfort usor.
Monitorizeaza locul afectat pentru semne de infectie. Contacteaza medicul daca rana pare sa se inrautateasca sau nu s-a vindecat dupa cateva saptamani. Muscaturile si intepaturile care provoaca reactii severe pot fi fatale daca nu sunt tratate imediat.
Odata ce ai experimentat o reactie alergica severa, medicul iti va prescrie probabil un auto-injector de epinefrina. Epinefrina este un hormon care poate preveni socul anafilactic.
Ia dispozitivul cu tine in orice moment pentru a preveni reactia imediat dupa o muscatura sau intepatura.