Apicultorii spun ca mierea incepe cand nectarul de flori este colectat de albine, care este apoi impartit in zaharuri simple care sunt stocate in interiorul fagurelui. Designul si forma fagurelui, impreuna cu ventilarea constanta a aripilor albinelor provoaca evaporarea, care creeaza miere lichida dulce, scrie DC Medical.
Mierea poate avea beneficii pentru sanatate si proprietati curative unice.

1. Este o alternativa excelenta la zahar. Are o valoare a indiceui glicemic (GI) mai mica decat zaharul, ceea ce inseamna ca nu creste nivelul zaharului din sange la fel de repede.
2. Poate ajuta la febra fanului si la alte alergii. Desi nu sunt multe cercetari in acest sens, se pare ca mierea ar ajuta la febra fanului si la alte alergii. Un studiu din 2011 a analizat o alergie la polen la nastere in Finlanda. Pacientilor li s-a administrat miere cu polen din zona locala a fiecarui participant la studiu, inainte de sezonul de febra fan din noiembrie pana in martie, iar apoi si-au inregistrat simptomele din aprilie si mai. Rezultatele au constatat un scor total al simptomelor cu 60% mai mic si de doua ori mai multe zile fara simptome, atunci cand au comparat rezultatele cu persoanele care utilizeaza medicina conventionala.
3. Poate calma durerile de gat si tusea. Mierea a fost considerata intotdeauna un mod natural de a calma durerile in gat sau de a contine proprietati care pot ajuta la tuse. Iar un studiu din 2016 a constatat ca mierea poate fi mai buna decat „lipsa tratamentului” pentru simptomele legate de tuse. Insa daca aveti simptomele enumerate, mai bine vorbiti cu un specialist pentru a va prescrie medicatia.
4. Proprietati antibacteriene. Este o sursa bogata de flavonoide, care sunt bine cercetate si au descoperit ca au proprietati antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare si antialergice.
5. Ajuta la vindecarea ranilor. Exista, de asemenea, parrea ca mierea poate contribui la incurajarea cresterii de tesuturi noi si la minimizarea cicatricilor, ceea ce este excelent pentru ranile, ulcerele si arsurile care nu sunt grave.

6. Calmeaza pielea iritata. Un studiu asupra dermatitei a constatat ca 30 de pacienti care au avut dermatita seboreica pe scalp, fata si piept au fost rugati sa aplice miere diluata in fiecare zi timp de trei ore. Dupa patru saptamani, toti cei 30 de pacienti au constatat ca s-au imbunatatit starea lor.
7. Da energie. Ca un carbohidrat alcatuit din fructoza si glucoza, substantele lipicioase asigura o gustare cu energie naturala puternica.
Desi nu exista efecte secundare grave legate de miere, exista o anumita ingrijorare in legatura cu botulismul infantil. Acest lucru este foarte rar, cu toate acestea, ar trebui sa urmati indrumarile specialistilor si sa nu dati copiilor sub un an sa consume miere.