26.03.2022
A imbracat pentru prima data halatul alb - acum trei decenii. Povestea asistentei medicale, Aliona Mocanu: „Asta este vocatia mea. Mi-am ales corect profesia.” - VIDEO

Pacientii cel mai probabil nu le memoreaza chipul, dar de cunostintele si abilitatile lor depinde succesul unei interventii chirurgicale. Vorbim despre asistentele medicale de operatie. Aceasta specialitate este asociata cu o responsabilitate uriasa, prin urmare necesita multa stabilitate emotionala si rezistenta fizica deoarece interventiile chirurgicale pot dura chiar si 12 ore.

In sala de operatie - asa isi incepe ziua Aliona Mocanu, care pentru prima data a imbracat halatul alb, acum aproape trei decenii. De tot atata timp este asistenta medicala de operatie la Institutul de Medicina Urgenta.

Aliona MOCANU, ASISTENTA MEDICALA DE OPERATII: “Imi dau toata straduinta si vreau la cel mai inalt nivel sa se petreaca orice interventie pentru ca sunt cu emotiile rudelor, ma gandesc la orice pacient sa iasa, sa fie bine, sa plece acasa sanatos.”

Emoticoanele ar putea ajuta pacientii si medicii sa comunice mai usor

In viata unei asistente de operatie nu exista o rutina zilnica, pentru ca situatia din sala de interventii chirurgicale urgente se poate schimba de la minut la minut.

Aliona MOCANU, ASISTENTA MEDICALA DE OPERATII: “Eu activand in sala de operatii urgente nu pot sa imi prognozez un program sau sa stiu cate operatii o sa efectuez. Ne-au sunat, ne-au anuntat ca avem trauma sau avem hemoragie, pregatim imediat tot instrumentarul, sala si suntem in activitate.”

De-a lungul anilor a adunat mii de operatii, cele mai multe incheiate cu succes. Dar sunt si cazuri mai triste, cand pacientul isi da ultima suflare pe masa de operatie. Este cel mai dureros moment, spune femeia. 

De ce amortesc mainile si picioarele?

Aliona MOCANU, ASISTENTA MEDICALA DE OPERATII: “Iesim toti derutati, suntem in emotiile acestea negative, toti suntem in suferinta dar am facut maxim posibil. Echipa permanent lucreaza la maxim, dam totul, dar depinde de situatie.”

Dupa atatia ani, nu mai duce contul numarului de pacienti, dar isi aminteste cea mai lunga interventie la care a participat. A durat 8 ore.

Aliona MOCANU, ASISTENTA MEDICALA DE OPERATII: “8 ore in picioare, atenta, foarte atenta. La moment, cand merge operatia si este o complicatie, noi nu ne gandim la situatia noastra, la necesitatile noastre fiziologice, noi ne gandim doar sa dam tot necesarul pentru interventie, sa fim atente ce instrument ne trebuie, intuim orice dorinta care vrea sa o faca chirurgul mai departe.”

Desi nu ii este usor, nu si-ar schimba niciodata meseria.

Aliona MOCANU, ASISTENTA MEDICALA DE OPERATII: „Asta este vocatia mea. Mi-am ales corect profesia.”

Articole din aceeasi categorie