22.03.2022
Emoticoanele ar putea ajuta pacientii si medicii sa comunice mai usor

Emoticoanele, acele mici imagini care pot fi adaugate textelor de pe retelele de socializare, ar putea fi un instrument valoros in domeniul medicinei, permitand pacientilor sa-si comunice mai clar simptomele, ingrijorarile si alte informatii relevante din punct de vedere clinic.

Emoticoanele ar putea ajuta pacientii si medicii sa comunice mai usor

Ce sunt emoticoanele?

Emoticonul („emoji”, care inseamna „personaj imagine”) a aparut in Japonia in urma cu peste un deceniu si este, practic, o imagine care inlocuieste un sentiment sau care indica obiecte, meserii, pasiuni si altele in mesajele de pe retelele de socializare sau in sms-uri. In prezent, se estimeaza ca miliarde de emoticoane sunt folosite zilnic numai pe Facebook si Facebook Messenger. 

Stiai ca Sindromul Down apare cu o frecventa de 1 la 600 nou-nascuti? Afla totul despre screeningul prenatal al bolilor genetice de la ecografistul Sergiu Plesca si ginecologul Tatiana Rabac - VIDEO

Multe persoane au un cont pe retelele de socializare si comunica zilnic cu alti oameni prin mesaje private sau prin comentarii la postari. Rareori mesajele transmise utilizeaza doar text: in cele mai multe situatii, utilizatorii adauga si acele imagini numite emoticoane care subliniaza ceea ce spun prin cuvintele scrise.

De exemplu, in timpul unui mesaj amuzant pot aparea de mai multe ori emoticoane care zambesc sau rad, iar in timpul unui mesaj care implica sentimente negative (furie, tristete, suparare), pot aparea emoticoane care exprima aceste stari.

Pe alocuri, in timpul comunicarii, emoticoanele pot inlocui cu totul cuvintele -  de exemplu, o persoana trimite alteia un banc, iar destinatarul nu ii raspunde prin cuvinte, ci pur si simplu ii trimite un emoticon sau mai multe care exprima rasul.

Cu toate ca exista aproximativ 3.500 de emoticoane in domeniul Unicode Consortium – organizatie non-profit care mentine standardele de text pe computere si care trebuie sa aprobe fiecare emoji inainte de a putea fi utilizat digital –, doar aproximativ 45 de emoticoane pot fi considerate relevante pentru medicina. 

Primele emoticoane pe tema medicala, introduse in 2015, au fost seringa si pilula. In 2017, compania Apple a adaugat emoticoane pentru a reprezenta persoanele cu dizabilitati, urmate de simboluri ale stetoscopului, osului, dintelui si microbilor in 2019. De asemenea, Apple a fost co-creatoarea emoticoanelor reprezentand inima anatomica si plamanii, introduse la nivel global in 2020.

Ar fi emoticoanele utile in practica medicala obisnuita? Intr-un articol¹ aparut in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, autorul principal, Dr. Shuhan He, sugereaza ca ar fi indicat ca fiecare disciplina medicala sa inceapa discutii despre crearea propriului set unic de emoticoane pentru adoptarea oficiala si incorporarea in practica medicala de zi cu zi.

De la biolog - la un om de afaceri! Ce parcurs a avut Ceslav Ciuhrii si ce dificultati a intampinat in calea sa: „Sunt de fire un luptator si nu vreau sa accept o infrangere.” - VIDEO

Emoticoanele introduse in practica medicala ar putea facilita comunicarea medic-pacient

Potrivit autorilor articolului, nevoia de a asculta pacientii se afla in centrul misiunii de zi cu zi a medicilor, iar utilizarea emoticoanelor ar fi o oportunitate excelenta de a duce comunicarea la un alt nivel. 

Emoticoanele ar putea fi deosebit de importante in tratarea copiilor cu abilitati lingvistice in curs de dezvoltare, a persoanelor cu dizabilitati care le afecteaza capacitatea de a comunica normal si a pacientilor care vorbesc o alta limba decat medicul.

Desi emoticoanele tind sa fie asociate cu generatiile tinere, acestea au putere de standardizare, universalitate si familiaritate, iar daca ar fi utilizate de medici si alti furnizori de servicii medicale, acestea ar putea reprezenta o modalitate noua si extrem de eficienta de a comunica cu pacientii cu ajutorul imaginilor, afirma oamenii de stiinta.

In situatiile medicale de urgenta, in care timpul este critic, emoticoanele ar putea duce la o forma de comunicare mai eficienta, care ar putea facilita decizii clinice importante. Aceste simbolurile grafice minuscule pe care le regasim in prezent pe toate platformele digitale ar putea avea, de asemenea, utilitate ca adnotari la instructiunile de externare, care sunt adesea confuze, daca nu de neinteles pentru unii pacienti, mai spun cercetatorii.

In plus, cresterea recenta in popularitate a telemedicinei ar putea fi o oportunitate excelenta pentru utilizarea emoticoanelor. Platforma pe care pacientii discuta cu medicii este vazuta ca fiind deosebit de potrivita pentru ca pacientii sa transmita medicilor informatii vizuale care descriu, de exemplu intensitatea durerii pe care au experimentat-o pe o perioada de mai multe zile, saptamani sau luni si pentru ca medicii sa o treaca in fisa medicala a fiecarui pacient pentru tratamentul in curs.

Echipa de cercetare care propune introducerea sistemului de emoticoane in practica medicala curenta isi continua cercetarile pentru a intelege mai bine modul in care emoji-ul ar putea ajuta pacientii si medicii sa comunice simptome des intalnite – cum ar fi mobilitatea, starea de spirit, durata si intensitatea durerii –, asociate cu diferite boli.

Biotehnos produce medicamente de origine biologica, in baza inventiilor savantului Mircea Ciuhrii, care a descoperit ca insectele produc substante proteice. Afla de la fondatorul companiei, Ceslav Ciuhrii, despre preparatele care ofera rezistenta la anumite boli - VIDEO

Concluzia autorilor este ca, avand in vedere ca emoticoanele au devenit in ultimii ani o parte importanta din conversatia globala, societatile medicale si organizatiile de medici ar trebui sa le ia in serios. 

Autoritatile sanitare ar putea sa stabileasca ce emoticoane ar servi cel mai bine intereselor pacientilor, sa construiasca un consens in jurul acuratetei medicale a acestora, sa obtina aprobarea de a fi utilizate prin intermediul organismului global de stabilire a standardelor si sa lucreze la procesul de implementare.

Telemedicina a luat avant in timpul pandemiei de COVID-19

Telemedicina inseamna utilizarea informatiilor electronice si a tehnologiei de telecomunicatii pentru a obtine ingrijirea medicala de care pacientii au nevoie in timp ce practica distantarea sociala. Tot ce are nevoie un pacient este un telefon sau un dispozitiv cu internet pentru a primi ingrijiri medicale. Pentru a reduce contactul cu institutiile medicale, cu alti pacienti si cu personalul medical, in incercarea de a scadea riscul de COVID-19, telemedicina a fost extrem de utilizata incepand cu anul 2020. 

Printre beneficiile telemedicinei se numara faptul ca pacientul poate vorbi cu medicul direct prin telefon, e-mail sau prin apel video (trimite si primeste mesaje de la medicul curant folosind chat-ul sau e-mail-ul), economisind timp si costuri pentru transport si reducand numarul vizitelor la clinica, situatie necesara in conditii de pandemie. 

Telemedicina permite monitorizarea de la distanta a pacientilor si reduce timpul de asteptare pentru primirea serviciilor medicale.

Telemedicina poate fi utilizata nu numai ca instrument de screening pentru boala COVID-19, recomandari de testare si indrumari privind ramanerea in izolare, ci si pentru asistenta medicala generala (de exemplu, controlul tensiunii arteriale, sfaturi despre anumite boli care nu reprezinta o urgenta, cum ar fi eruptiile cutanate obisnuite), pentru retete, consiliere nutritionala si consiliere de sanatate mintala.

Sursa: doc.ro
Articole din aceeasi categorie
27.06.2024

Gabriel Nebunu ne spune despre perioada când a suferit de acnee și cum a reușit să-și rezolve problemele cu tenul său.

27.06.2024

Adriana Botezatu ne spune în ce afecțiuni se poate utiliza procedura PRP cu ozon și de ce ar trebui să apelăm la această terapie.

26.06.2024

- Gabriel Nebunu ne spune despre perioada când a suferit de acnee și cum a reușit să-și rezolve problemele cu tenul său.

23.06.2024

Antrenoarea de sport, Dumitrița Rusu, ne spune totul despre drumețiile în munți și ce beneficii pentru sănătate aduc escaladările montane.

23.06.2024

O problemă actuală, des întâlnită în rândul tinerilor, o reprezintă atacurile de panică. Medicul psihiatru Alina Mamedova, ne spune ce sunt acestea și cum le gestionăm.

23.06.2024

Mușcătură de insectă, alergie sau arsură solară? Cum le putem deosebi, ne spune medicul dermatolog Victor Ciuperca.

21.06.2024

Totul a început acum 5 ani, cu dorinţa Nataliei Ciobanu de a face ocolul lumii, de atunci însă a reuşit să înconjoare planeta de câteva ori.  Are un buget limitat, tocmai de asta a învăţat să se descurce cu 1000 de euro pe lună, iar tot de ce are nevoie în călătorii sale este un rucsac cu strictul necesar. Care sunt ţările ce au impresionat-o cel mai mult, află din reportaj.

20.06.2024

Mușcătură de insectă, alergie sau arsură solară? Cum le putem deosebi, ne spune medicul dermatolog Victor Ciuperca.

14.06.2024

O sursă importantă și periculoasă de poluare a mediului sunt medicamentele. Cunoaște ce poți face cu medicamentele expirate și nefolosite.

13.06.2024

O sursă importantă și periculoasă de poluare a mediului sunt medicamentele. Ce poți face cu medicamentele expirate și nefolosite, află din reportaj.

09.06.2024

Faptul că eşti diferită de ceilalţi nu este întotdeauna un dezavantaj. Asta a învățat de mică moderatoarea Diana Covalenco-Noroşian, atunci când a înţeles că este diferită de ceilalţi copii.

08.06.2024

Operațiile plastice sunt extrem de scumpe, implanturile mamare trebuie schimbate o dată la câțiva ani, iar in cabinetul esteticianului ajung doar femei. Sunt doar câteva mituri despre operațiile estetice, pe care astăzi ni le demontează chirurgul Iulian Balan.

08.06.2024

Vara e sezonul preferat pentru călătorii, dar pentru unii, ajungerea la destinație poate fi dificilă. ORL-istul Doina Chiaburu-Ciosa ne spune ce să facem dacă ne este rău în transport.

06.06.2024

Zoia Iliușina, medic cu abordare preventivă, ne spune totul despre colesterol, ce investigații sunt necesare pentru a îl investiga și când colesterolul mărit este periculos.

03.06.2024

Nutriționista Victoria Ursu ne spune despre beneficiile maielelor bacteriene și cum le putem introduce în alimentația noastră de zi cu zi.

02.06.2024

Copiii cu nevoi speciale obțin succese remarcabile în para taekwondo datorită clubului și instructorilor devotați. Descoperă povestea lui Daniel Grecu, tânărul de 29 de ani care își dedică timpul și energia acestor copii.

30.05.2024

Nutriționista Victoria Ursu ne spune despre beneficiile maielelor bacteriene și cum le putem introduce în alimentația noastră de zi cu zi.

25.05.2024

După ce s-a mutat cu traiul în America, fotografa Marianna Petrenko s-a ales cu un surplus de kilograme, dar și cu un șir de probleme de sănătate. Aflăm ce i-au recomandat medicii și ce urmează să facă, pentru a scăpa de ele.

24.05.2024

Un copil este o minune, dar oare ce simte o femeie atunci când alfă că este însărcinată cu trei? Iulia - este o mamă care după mai multe încercări de a rămâne însărcinată a reuşit într-un final să se bucure de trei fetiţe minunate. Cum a primit vestea cea mare, dar şi cum sunt fetiţele acum după trei ani de la naştere, aflăm în continuare.

23.05.2024

După ce s-a mutat cu traiul în America, fotograful Marianna Petrenko s-a ales cu un surplus de kilograme, dar și cu un șir de probleme de sănătate. Aflăm ce i-au recomandat medicii și ce urmează să facă pentru a scăpa de ele.

22.05.2024

Există diverse tipuri de masaj, însă atunci când vorbim despre păr sau scalp, putem opta pentru masajul terapeutic al scalpului. Care sunt etapele acestuia, dar şi ce beneficii are?

19.05.2024

O afecțiune autoimună cronică care afectează 2-3% din populație, este psoriazisul. Mai multe la acest subiect află de la medicul dermatolog Vladislav Gogu.

19.05.2024

Liftingul facial este posibil şi fără bisturiu. Singurul dispozitiv din lume pentru modelarea complexă a feţei este Ultraformer. Procedura ne ajută să scăpăm de riduri, de bărbia dublă şi permite să efectuaţi blefaroplastie non-chirurgical.

12.05.2024

Sărbătorile pascale presupun mese aglomerate și calorice. Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, ne oferă sfaturi cum efectuăm trecerea la alimentația noastră obișnuită.

12.05.2024

Medicul gastroenterolog Ecaterina Cebanu ne spune totul despre rolul și funcția vezicii biliare, cum putem avea grijă de acest organ și cum prevenim afecțiunile acesteia.

10.05.2024

Balonări, disconfort abdominal, dereglări ale scaunului. Dacă te confrunți cu aceste simptome foarte des, află că poți avea sindromul intestinului iritabil. Mai multe la acest subiect ne spune Eugen Tcaciuc.

01.05.2024

Nutriționista Cristina Serbova ne sugerează ce putem face de Paști, pentru a evita indigestiile, balonările și disconfortul abdominal care pot să apară de sărbători.

28.04.2024

Se consideră că 5-10% din populație vor dezvolta ulcerul pe parcursul vieții sale. Medicul gastroenterolog Ecaterina Cebanu ne spune care sunt cauzele acestei afecțiuni.

28.04.2024

Olga Beznos ne spune totul despre machiajul permanent și ce zone ale feței pot fi puse în evidență de acesta.

25.04.2024

Suntem în plin sezon al căpușelor. Află de la medicul infecționist Tatiana Mironov prin ce este periculoasă mușcătura de căpușă și ce este boala Lyme.

20.04.2024

Primăvara presupune tranziția la un stil de viață mai activ, din acest motiv organismul poate avea nevoie de sprijin, prin administrarea unor suplimente alimentare. Irina Aniri ne spune mai multe la acest subiect.

20.04.2024

Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică, cunoscut în România și peste hotarele ei, a venit la Chișinău, pentru un eveniment unde a vorbit despre sănătate și longevitate. 

19.04.2024

Hepatitele virale sunt inflamații ale ficatului cauzate de 5 tipuri de virusuri hepatice. Prin ce se diferențiază și cum se transmit hepatitele virale aflăm de la medicul gastroenterolog Margarita Surlari.

17.04.2024

Hepatitele virale sunt inflamații ale ficatului cauzate de 5 tipuri de virusuri hepatice. Prin ce se diferențiază și cum se transmit hepatitele virale, aflăm de la medicul gastroenterolog Margarita Surlari.

14.04.2024

Diana Mitriuc ne spune cum sunt femeile influențate de hormoni ca estrogenul sau progesteronul, în funcție de fazele ciclului menstrual. 

14.04.2024

Tanya Goncear ne spune care sunt componentele importante atunci când vrem să slăbim sănătos, pe termen lung.

13.04.2024

La fetițe poate fi întâlnită alipirea labiilor mici, numită și sinechie labială. Aflăm de la Rodica Manole, medic ginecolog-pediatru care sunt cauzele și în ce constă tratamentul acestei afecțiuni.

12.04.2024

Detoxifierea este un termen tot mai des folosit, însă cât de necesară este ea? Aflăm adevărul despre acest proces de la nutriționista Irina Caracuian.

04.04.2024

Face sport intensiv si are o siluetă perfect tonifiată, cu toate astea, Nicolle Trifan are parte și de comentarii negative.

04.04.2024

Face sport intensiv si are o siluetă perfect tonifiată, cu toate astea, Leo Ciobu are parte și de comentarii negative.

04.04.2024

Pentru a obține performanțe înalte și a face față efortului ridicat și a necesităților sporite, orice sportiv trebuie să aibă o alimentație nutritivă și corectă. În ce constă alimentația unui sportiv, află din reportaj.

04.04.2024

Fiecare persoană s-a confruntat măcar o dată în viață cu durerile de spate. Kinetoterapeutul Andrei Cataraga ne demonstrează un set de exerciții care pot fi efectuate atât acasă, cât și la birou, pentru a ameliora și a preveni durerile de spate.

31.03.2024

Statul prelungit si incorect pe scaun poate fi mai periculos decat ne imaginam, dar kinetoterapia este metoda principala in tratamentul afectiunilor provocate de acestea.

31.03.2024

In ultima zi a lunii februarie, este marcata Ziua Bolilor Rare. In acest context afla povestea Mirelei, adolescenta care sufera de boala Gaucher, unicul caz in Republica Moldova.

25.03.2024

Marcela Broscov si Virginia Vrinceanu ne spun ce greseli facem frecvent ca parinti, in educatia si igiena dentara, dar si cum putem preveni anumite probleme ale dintilor.

21.03.2024

Marcela Broscov si Virginia Vrinceanu ne spun ce greseli facem frecvent ca parinti, in educatia si igiena dentara, dar si cum putem preveni anumite probleme ale dintilor.

21.03.2024

Pe 21 martie a fost marcata Ziua Internationala a sindromului Down. Copiii cu aceasta conditie se bucura de viata in mod similar si nu sunt limitati in realizarile lor.

21.03.2024

DentaSi este clinica perfecta, care are grija de dantura ta si a copilului tau, atat pentru preventie, cat si tratamentul definitiv fara durere.

21.03.2024

Multi parinti se confrunta cu constipatia la copiii sai. Afla de la Vera Pinzari, medic gastroenterolog pediatru, principalele cauze ale constipatiei.