Prin urmare, cardiologul spune ca, timpul in care fluxul arterial ar putea fi restabilit dupa un accident vascular cerebral ischemic si care impiedica moartea celulelor cerebrale se numeste „fereastra terapeutica” fiind de pana la 4-5 ore de la debutul simptomelor.
Tipuri de accident vascular cerebral
- Accidentul ischemic reprezinta cel mai intalnit tip de accident vascular cerebral (80-85%) si are loc atunci cand o artera de la nivelul unei zone a creierului este blocata (cea mai frecventa cauza fiind trombozele), ingustate, ceea ce reduce in mod semnificativ fluxul de sange cerebral.
- Accidentul hemoragic este cauzat de fisurarea/rupere a unui vas sangvin in tesutul cerebral adiacent.
- Accidentul ischemic tranzitor se produce cand fluxul sangvin la nivel cerebral este blocat pentru o perioada scurta de timp, de obicei dureaza mai putin de 24h, nu determina simptome pe termen lung, acestea fiind asemanatoare cu cele ale unui accident vascular cerebral ischemic. Prin urmare, semnalizand posibilitatea dezvoltarii unui accident vascular cerebral ischemic in urmatoarele 48 de ore sau in decurs de un an.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2021/11/09/TIA-Transient-Ischemic-Attack-Oklahoma-Heart-Hospital-1636462548kjv3vsk.jpeg)
Care sunt cauzele si factorii de risc?
Asadar, cea mai frecventa cauza al accidentului vascular cerebral sunt cele medicale, in special bolile cardiovasculare.
- hipertensiunea arteriala;
- fibrilatiala atriala;
- ateroscleroza;
- hipercolesterolemia;
- dar si alti factori medicali cum ar fi diabetul zaharat, apneea obstructiva de somn, patologii vasculare, administrarea de tratament anticoagulant.
Factorii de risc care favorizeaza dezvoltarea pe viitor a unui accident vascular cerebral sunt cei legati de stilul de viata:
- fumatul si consumul excesiv de alcool;
- stupefiante (cocaina, amfetamine);
- obezitatea;
- sedentarismul;
- alimentatia nesanatoasa;
- administrarea de contraceptive si terapiile cu hormoni.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2021/11/09/miniStroke-1138504932-770x553-16364625617ea5byi.jpeg)
„Inclusiv alti factori asociati cu risc crescut de accident vascular cerebral poate fi varsta de peste 55 de ani, sexul masculin si factorul ereditar. Astfel, barbatii avand un risc mai crescut decat femeile, dar totodata femeile varstnice pot suferi accident vascular cerebral si au un risc mai mare de deces in comparatie cu barbatii de aceeasi varsta.
Diagnosticul se face, de regula, prin imagistica medicala precum o tomografie computerizata sau rezonanta magnetica cerebrala care suplimenteaza examinarea fizica. Alte teste functionale precum electrocardiograma si analizele de sange, Dopple artere carotide. La fel, examinarile cardiace sunt efectuate pentru a determina factorii de risc si pentru a elimina alte posibile cauze,” spune cardiologul.
De aceea, medicul spune ca tratamentul depinde de tipul de accident vascular cerebral si de cauza care a dus la aparitia acestuia.
„La pacientii cu accident vascular ischemic, care ajung la spital in fereastra terapeutica, este necesara restabilirea fluxului de sange catre creier, prin administrarea intravenoasa de medicamente care ajuta la dizolvarea posibilelor cheaguri de sange,” a mai spus medicul.
Asadar, tratamentul presupune oprirea sangerarii si reducerea tensiunii arteriale de la nivelul creierului, provocate de excesul de fluide care poate fi efectuat prin medicamente speciale, tratament interventional sau neurochirurgical.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2021/11/09/strokescalenih-1636462578ej0khcl.jpeg)
„Dupa depasirea fazei acute a accidentului vascular cerebral, de rand cu controlul patologiilor cardiovasculare si gestionarea bolilor concomitene se va selecta terapia de preventie care pot fi medicamente antiagregante sau anticoagulante care obligator se vor administra doar la recomandarea medicului.
Ulterior urmeaza tratamentul de recuperare, care poate include terapie fizica si ocupationala, terapie recreationala, recuperare neuromusculara si cognitiva, respectarea unui anumit regim alimentar sau consult psihologic, in functie de fiecare caz in parte, a mai adaugat Daniela Ivanov.
In concluzie, cum putem preveni un accident vascular cerebral?
Un accident vascular cerebral poate fi prevenit urmand recomandarile medicului si controland tratamentul bolilor cardiovasculare: hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, nivelul de colesterol, dar si gestionand diabetul zaharat cu monitorizarea atenta a glicemiei si tratand apneea obstructiva de somn.