01.06.2021
Aceasta boala nu poate fi vindecata! Alergia la apa, un sindrom care impiedica oamenii sa duca o viata normala

Alergia la apa sau urticaria acvagenica este o afectiune extrem de rara, fiind inregistrate sub 100 de cazuri in literatura de specialitate. Aceasta boala rara se manifesta prin aparitia unei reactii anormale a pielii (urticarie, mancarime, inrosire) la contactul cu apa, indiferent de temperatura acesteia.

Aceasta boala nu poate fi vindecata! Alergia la apa, un sindrom care impiedica oamenii sa duca o viata normala

Boala afecteaza cu precadere femeile, iar simptomele apar cel mai frecvent la pubertate. In prezent nu se cunoaste cu exactitate cauza acestei boli rare, iar optiunile de tratament sunt limitate. Cu toate acestea, anumite medicamente si terapii pot ameliora sau preveni intr-o anumita masura simptomele.

Alergia la apa – cum se manifesta

Principalul simptom al alergiei la apa este urticaria survenita la scurt timp dupa contactul cu apa. Pielea se inroseste si eruptia are margini clar definite. De cele mai multe ori, eruptia apare pe gat, trunchi si brate.

Alte simptome ce pot indica alergia la apa este mancarimea intensa.

Manifestarile se amelioreaza odata ce sursa de apa este indepartata. De obicei, eruptia cutanata se estompeaza in 30-60 de minute.

Din ce cauza apare alergia la apa

Chiar daca nu a fost stabilita cu precizie cauza alergiei la apa, oamenii de stiinta au anumite teorii.

Una dintre ele ar fi faptul ca unele persoane sunt extrem de sensibile la o substanta dizolvata din apa, care are potential alergen si poate declansa raspunsul imun exagerat.

O alta teorie presupune ca pielea persoanelor cu alergie la apa sa aiba anumite trasaturi specifice, care interactioneaza cu apa si genereaza o reactie de tip urticarie.

De asemenea, cateva studii au asociat aparitia acestei boli cu o dereglare a sistemului imunitar cauzata de infectia cu HIV sau hepatita C, precum si cu intoleranta la lactoza.

Si mai exista varianta factorilor genetici implicati in aparitia acestei afectiuni. Chiar daca, in majoritatea cazurilor, pacientii nu aveau in familie un istoric o astfel de boala rara, au existat si cateva cazuri in care alergia la apa s-a transmis trei generatii la rand.

Diagnosticul de alergie la apa sau  urticarie acvagenica este de obicei suspectat pe baza prezentei semnelor si simptomelor caracteristice. Pentru confirmarea diagnosticului poate fi necesar un „test de provocare”, ce consta in aplicarea unei comprese cu apa calda pe piele, timp de 30 de minute.

Este foarte important ca pacientul sa opreasca tratamentul cu antihistaminice cu cateva zile inainte de test.

Cum se trateaza alergia la apa

Din cauza raritatii urticariei acvagene, exista date foarte limitate cu privire la eficacitatea tratamentelor individuale. Pana in prezent nu au fost efectuate studii la scara larga.

Urmatoarele tratamente au fost utilizate pentru a gestiona sau trata alergia la apa cu rezultate variabile:

Antihistaminice – sunt utilizate ca terapie medicala de prima linie pentru toate formele de urticarie. Sunt preferate substantele care blocheaza receptorii H1 si care nu au efect sedativ (cetirizina). Alte tipuri de antihistaminice (hidroxizina, cimetidina) pot fi incercate daca antihistaminicele de prima linie nu sunt eficiente.

Creme sau alti agenti topici care servesc drept bariera intre apa si piele, cum ar fi produsele pe baza de petrolat. Acestea pot fi utilizate inainte de contactul cu apa.

Terapia cu lumina ultravioleta (numita si fototerapie), cum ar fi radiatia ultravioleta Psoralens A (PUVA) si radiatia ultravioleta B, poate ameliora simptomatologia alergiei la apa.

Omalizumab – este un medicament injectabil utilizat de obicei pentru persoanele cu astm sever si care ar putea avea efecte benefice si in ameliorarea pruritului (mancarimii) in cazul pacientilor cu urticarie acvagenica.

Articole din aceeasi categorie