19.08.2021
Aciditatea gastrica. Adela Turcanu, medic gastroenterolog-hepatolog spune despre cauzele principale si metodele de ameliorare a arsurilor la stomac

Adela Turcanu, doctor habilitat in medicina, specialist gastroenterolog-hepatolog, iti spune despre alimentele care ne ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac, care sunt simptomele ce ar trebui sa te puna in garda, cand acestea apar si ce alimente provoaca.

Aciditatea gastrica. Adela Turcanu, medic gastroenterolog-hepatolog spune despre cauzele principale si metodele de ameliorare a arsurilor la stomac

Senzatia de arsura pe traiectul esofagului (pirozisul) si arsura stomacala se incadreaza in asa-numita stare de hiperacidate stomacala care este destul de frecvent intalnita in populatia generala.

De fapt, pirozisul reprezinta cea mai obisnuita manifestare clinica a refluxului gastroesofagian. 

Apare deobicei dupa mese (la 30-60 minute), sau cand bolnavul se apleaca inainte sau sta culcat la orizontala. 

Unele alimente accentuiaza pirozisul, asa ca: alcoolul, ciocolata, alimentele grase, pomusoarele, citricele, fast-food, cartofii prajiti, pizza, Coca-Cola, berea, ceaiul, sucul de tomate, sucul de fructe si bomboanele.

Mai sunt unele simptome atipice care la fel pot sugera hiperaciditatea sau refluxul gastroesofagian, asa ca: arsuri a cavitatii bucale, laringita, voce ragusita, tuse cronica uscata, tuse nocturna, astm bronsic, durere retrosternala non-cardiaca si altele. 

Aparitia semnelor de alarma este o indicatie de adresare urgenta la specialistul gastroenterolog! 

Semnele de alarma sunt: durere la inghitire de alimente, scadere in greutate nemotivata, varsta mai mare de 50 de ani, semne de hemoragie digestiva, anemie, cancer digestiv in familie si durata mai mare de 3 ani a bolii de reflux. Doar in cazul prezentei semnelor de alarma se recomanda endoscopia digestiva superioara (gastroscopia). Si doar la indicatia medicului este recomandata aceasta metoda invaziva. 

Atentionez despre acest lucru fiindca in ultimul timp se observa o tendinta de a efectua gastroscopia fara consultatia medicului, ceea ce este absolut gresit”, a mai adaugat medicul.

Alimentele care pot neutraliza aciditatea gastrica: banane, pepenele verde, conopida, fenicul, nuci, telina, castravetele curatit de coaja, frunze de salata verde, ceai de musetel. Si laptele degresat ajuta contra arsurilor la stomac, pe cand laptele gras poate agrava refluxul acid. Laptele negras poate actiona ca un tampon temporar intre mucoasa stomacului si continutul acid al stomacului si ofera o ameliorare imediata a simptomelor. Iaurtul cu continut scazut de grasimi are aceleasi calitati linistitoare, impreuna cu o doza sanatoasa de probiotice (bacterii bune care imbunatatesc digestia).

O metoda foarte utilizata in popor pentru stingerea arsurilor este administrarea sodei de mancare, adica a bicarbonatului de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este un produs obisnuit de uz casnic utilizat deseori ca si antiacid. Bicarbonatul de sodiu este adesea mentionat ca un antiacid „sistemic”, deoarece fractia nereactionata este usor absorbita in circulatia generala si poate modifica pH-ul sistemic.

Dar, utilizarea repetata a acestui produs nu este recomandata de specialisti. Deoarece, supraincarcarea cu Na + rezultata din utilizarea repetata a dozelor mari poate contribui la retentia de lichide, edem, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva si insuficienta renala. Bicarbonatul de sodiu este contraindicat la pacientii care urmeaza o dieta saraca in sare. Utilizarea gresita a bicarbonatului de sodiu poate duce la dezechilibre electrolitice si acide / bazice grave. Pacientii cu cel mai mare risc de toxicitate pot include cei care il utilizeaza in mod cronic ca un antiacid, femeile insarcinate si copiii mici.

Autotratamentul cu bicarbonat de sodiu ca remediu la domiciliu poate, de asemenea, masca sau intarzia ingrijirea medicala, complicand sau exacerband o problema medicala existenta.

Medicamentele cu efect antacid actioneaza rapid prin neutralizarea acidului stomacal care a intrat in contact cu mucoasa esofagului. Aceste medicamente au fost folosite de multi ani si sunt in general sigure. Sunt potrivite pentru persoanele cu arsuri la stomac usoare intermitente, mai ales daca sunt declansate prin supra-mancare. Antiacidele pot contine aluminiu, magneziu sau calciu. Cei cu aluminiu sau calciu pot provoca constipatie, iar cei cu magneziu pot provoca diaree.

Medicatia de baza totusi in refluxul gastroesofagian ramane terapia cu antisecretoare, asa ca inhibitorii pompei de protoni sau antagonistii receptorilor histaminici H2. Durata tratamentului se decide cu specialistul gastroenterolog.

Articole din aceeasi categorie