Adenoizii sunt organe mici ale corpului ce se dezvolta in spatele nasului si au functia de protectie a corpului impotriva agentilor patogeni. Copiii se nasc cu aceste organe, care nu provoaca probleme de sanatate atat timp cat au dimensiuni mici si nu impiedica respiratia nazala.
Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU: „Dupa varsta de 2 ani, copiii merg in colectivitati, au loc intalnirile foarte frecvente, lunare sau poate saptamanale, cu diferite infectii virale sau bacteriene, tesutul limfatic avand functie imuna, creste periodic. Si daca infectiile virale sunt rare, nu duc la marirea in dimensiuni a acestor vegetatii adenoide. Atunci cand infectiile virale sunt repetitive, tesutul limfatic creste, isi face functia imuna, dar nu are timp sa se micsoreze si incet-incet se dezvolta vegetatii adenoide crescute, hipertrofiate sau adenoidita.”

Cel mai frecvent, afectiunea apare la copiii de la 2 la 7 ani si este adesea detectata tardiv, deoarece in stadii precoce exista putine simptome, iar acestea sunt foarte asemanatoare multor boli respiratorii.
Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU: „Se manifesta prin respiratie nazala dificila din motiv in spatele nasului apare o obstructie mecanica, sforait nocturn, cearcanele sub ochisori, copilul devine mai putin atent, scade reusita scolara sau scade atentia in cazul copilului care frecventeaza gradinita, uneori apar dificultati de auz sau/si otite medii repetitive.”
Deoarece este dificil pentru parinti sa recunoasca adenoizii in timp util, este necesar ca periodic sa se efectueze examinari de rutina la medicul otorinolaringolog.

Cristina MIHAILA, MEDIC OTORINOLARINGOLOG: „Adenoizii pot fi de 3 grade - 1,2,3. Gradul 1 are practic toata lumea. Ei nu incurca la respiratie. Atunci cand ei cresc in volum, pot fi de gradul 2 sau 3 si incep sa provoace probleme de respiratie.”
Dimensiunile adenoizilor pot fi apreciate de catre medic in baza acuzelor copilasului, dar se confirma sau infirma acest diagnostic prin intermediul radiografiei rinofaringelui pentru copiii mici, pana la 6 ani si/sau cu ajutorul rinoscopiei pentru copiii mai mari.
Cristina MIHAILA, MEDIC OTORINOLARINGOLOG: „Aparatul respectiv ne reprezinta o imagine pe care o putem vedea in mod direct. Tubul dat se introduce in cavitatea nazala atunci cand copilul este cooperant. El sta pe scaunul respectiv si se vizualizeaza toata cavitatea nazala, dupa care ajungem in nazofaringe si se vad adenoizii in volum.”
Rinoscopia se efectueaza cu ajutorul endoscopului, care face posibila vizualizarea tuturor structurilor nasului, aratand localizarea exacta a ingustarilor, deformarilor osoase, polipilor si sursei secretiilor purulente.
Episoadele acute de adenoizi sunt tratate medicamentos, iar in cazul adenoiditei cronice tratamentul de electie este cel chirurgical, care poate fi efectuat prin diverse metode.
Cristina MIHAILA, MEDIC OTORINOLARINGOLOG: „Este metoda clasica care presupune inlaturarea lor cu instrumente reci. Este un instrument special metalic cu care ei se rod de acolo. Valul palatin practic se leaga pentru a avea o vizualizare buna. A doua metoda este prin coblatie. Se foloseste un aparat special care lucreaza ca un laser si simultan printr-un tub adiacent se elimina solutie fiziologica care nu permite sa arda tesuturile adiacente zonei respective.”

Adenoizii operati pot, insa, recidiva. Cu cat varsta copilului in momentul interventiei este mai mica, cu atat sansele de recidivare sunt mai mari.
Cristina MIHAILA, MEDIC OTORINOLARINGOLOG: „Cu cat copilul este mai mic si abia urmeaza sa fie integrat in colectivitate, in gradinita, urmeaza sa streaca prin anumite raceli care o sa ii provoace cresterea adenoizilor in volum, cu atat mai mare sansa de recidiva. Daca, de exemplu, o sa operez un copil de 2 ani care inca nu merge la gradinita, el are sanse foarte mari ca la 6-7 ani sa fie operat a doua oara dupa ce o sa iasa din gradinita, fiindca colectivitatea presupune contactul cu alti copii bolnavi, chiar daca nu face infectii frecvente copilul este cu imunitatea in alerta permanenta si respectiv ca un muschi pe care il antrenam, acest tesut din nazofaringe creste.”
Pentru a preveni aparitia adenoiditei, ai grija sa tratezi corect fiecare episod de raceala, consulta periodic medicul ORL daca copilul merge in colectivitate si evita cat mai mult expunerea acestuia la alergeni.