17.09.2022
FIV - procedura, etape si sanse de reusita. Afla care sunt pasii pe care ii parcurg un cuplu atunci cand apeleaza la tehnica de reproducere asistata, de la medicul ginecolog, reproductolog, Victoria Ghimpu - VIDEO

In toata lumea, metoda de fertilizare in vitro este perceputa drept o metoda extrem de importanta de tratament a infertilitatii. In reportaj afli despre pasii care se parcurg de un cuplu cand apeleaza la aceasta tehnica de reproducere asistata.

Fertilizarea in vitro este cea mai eficienta metoda de tratament a infertilitatii -problema care afecteaza in prezent peste 15% din cupluri. Este indicata pentru toate formele de infertilitate si este unica solutie atunci cand problema apartine partenerului de sex masculin.

Victoria GHIMPU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG, REPRODUCTOLOG: „Pregatirea pentru procedura de fertilizare in vitro este foarte simpla. Testele preconceptionale inainte de FIV sunt aceleasi teste pentru programarea sarcinii. Aceste teste au scopul sa vada daca femeia este sanatoasa si pregatita pentru o sarcina. La un prim consult vom face o ecografie si vom indica niste teste de sange si teste vaginale. De asemenea se va efectua spermograma sotului.”

Pentru Tatiana Nastas sarcina nu este cea mai usoara experienta. Ce povesteste prezentatoarea stirilor PRO TV despre rolul de mamica: „Eu sunt foarte pofticioasa si cand nu sunt insarcinata.” - VIDEO

Marina PANTELEI, BIOLOG:„Spermograma este unica metoda de analiza a materialului seminal pe care poate sa o realizeze barbatul, pentru a vedea calitatea spermei. Se analizeaza anumite criterii, conform OMS. Cele mai importante criterii pe care noi le evaluam sunt concentratia, concentratia totala, motilitatea si morfologia. Pentru a efectua spermograma este nevoie de 2-5 zile de abstinenta sexuala, pentru a avea un rezultat cat mai precis.”

Prima etapa a procedurii de fertilizare in vitro este stimularea ovariana controlata.

Victoria GHIMPU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG, REPRODUCTOLOG: „Stimularea ovariana presupune injectii subcutanate in tesutul adipos al abdomenului. Stimularea se face cu hormoni sexuali, foliculostimulanti, sunt aceiasi hormoni pe care ii producem in fiecare luna in organism, doar ca intr-o concentratie mai mare. Stimularea ovariana dureaza in mediu 10-14 zile, uneori poate dura si mai mult timp, in functie de protocolul ales. Presupune injectii subcutanate zilnice la aceeasi ora.”

Atunci cand majoritatea foliculilor ovarieni ating o dimensiune optima pentru a fi prelevati, se stabileste impreuna cu cei doi parteneri ziua de prelevare a acestora.

Victoria GHIMPU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG, REPRODUCTOLOG: „Prelevarea de ovocite se va realiza cam la 12-16 zile de la inceputul tratamentului. Prelevarea de ovocite se realizeaza transvaginal in laboratorul de fertilizare in vitro. Pacienta nu va simti durere, va primi o sedoanalgezie. In aceeasi zi cu prelevarea de ovocite si partenerul va veni sa dea mostra de sperma.”

Ceea ce nu vede pacientul este lucrul in laborator. Rezultatul procedurii de fertilizare in vitro depinde in mare masura de calitatea echipamentului si munca specialistilor de la acest nivel.

Vladimir POVAR, MEDIC EMBRIOLOG: “A doua etapa a fertilizarii in vitro este unirea de celule reproductive cu ajutorul unui microscop special amenajat cu micromanipulatoare. Aceasta procedura se numeste ICSI. Urmatoarea etapa este studierea calitatii embrionilor obtinuti dupa procedura de ICSI.”

Timp de 36 de ani a ajutat mii de copilasi sa apara pe lume! Afla povestea impresionanta a moasei Angela Senciuc: „Sa intorc anii inapoi, niciodata nu ma duc in alta parte.” - VIDEO

Ulterior, cuplul este anuntat despre calitatea embrionilor obtinuti si este invitat pentru transfer de embrioni proaspeti sau pentru luarea deciziei de congelare a acestora.

Vladimir POVAR, MEDIC EMBRIOLOG: “Embrionii sunt congelati prin metoda de vitrificare la temperatura de minius 196 grade.”

In Republica Moldova, termenul de pastrare a embrionilor congelati nu trebuie sa depaseasca 5 ani.

Un embrion congelat poate fi pastrat pe o perioada de pana la 5 ani, dupa care cuplul impreuna cu medicul reproductolog, decide soarta acestora. Rata de succes a procedurii de fertilizare in vitro depinde de o serie de factori, printre care cei mai importanti fiind varsta si starea de sanatate a femeii. La nivelul clinicilor din Republica Moldova, aceasta variaza intre 30-55%.

Articole din aceeasi categorie