16.09.2022
Timp de 36 de ani a ajutat mii de copilasi sa apara pe lume! Afla povestea impresionanta a moasei Angela Senciuc: „Sa intorc anii inapoi, niciodata nu ma duc in alta parte.” - VIDEO

Angela Senciuc este moasa de 36 de ani si in acest rastimp a ajutat la nasterea a mii de bebelusi. Afla povestea acesteia intr-un reportaj marca iSanatate.

„Ma numesc Angela Senciuc. In calitate de moasa lucrez din anul 1986. De 36 de ani.”, a mentionat moasa.

Angela este martor la miracolul nasterii. Profesia a ales-o la intamplare, dar cu timpul a inteles ca alegerea facuta atunci a fost corecta si este foarte mandra de ceea ce face.

„M-am dus la Colegiul de Medicina, pe timpuri eram inca tanara, nu aveam inca ganduri, unde plec si de ce. Dar invatand timp de 4 ani, incetul cu incetul, am indragit aceasta profesie. Sa intorc anii inapoi niciodata, nu ma duc in alta parte.”, a spus Angela Senciuc.

FIV - procedura, etape si sanse de reusita. Afla care sunt pasii pe care ii parcurg un cuplu atunci cand apeleaza la tehnica de reproducere asistata, de la medicul ginecolog, reproductolog, Victoria Ghimpu - VIDEO

Meseria de moasa implica o munca dificila si responsabila, insa satisfactia pe care o primeste la finalul fiecarei nasteri nu se compara cu nimic in lume. „Noi, moasele, avem grija de mamici, noi suntem ca mamele lor. Avem grija de ele in timpul travaliului. Analizam toti parametrii: tensiunea, bataile cordului fetal, temperatura, stam langa ele pana se naste copilul, iar dupa nastere ne bucuram de el. Atunci cand totul se termina cu bine este o bucurie pentru toti.”, a recunoscut moasa.

Chiar daca a asistat la venirea pe lume a mii de copii, fiecare nastere este unica, iar emotiile o complesesc de fiecare data. „Toate nasterile sunt diferite. Sunt nasteri mai usoare, mai grele, dar emotiile sunt tot acelea. Retraim in parte de fiecare, sa se nasca copilasul sanatos si mamica sa se bucure de el.”

Angela are o tactica aparte prin care insufla curaj femeilor care ajung in sala de nastere. „Noi le incurajam, vorbim cu ele, le laudam, spunem ca totul e in regula chiar daca ceva nu e in regula, le incurajam sa se linisteasca si sa termine nasterea cu bine.”, a povestit femeia.

Traieste momente magice alaturi de fiecare mamica care isi tine pruncul la piept si vede cum orice durere pe care a simtit-o pana atunci, dispare ca prin minune. Dar, meseria de moasa nu se opreste in sala de nasteri. „Ajutam mamicile dupa nastere, sa alapteze corect, ne straduim copilasii sa manance lapte matern. Ajutam mamicile dupa nastere si pana la nastere.”

In cariera sa a avut parte de multe cazuri haioase, de care femeia isi aminteste cu zambetul pe buze. „Am avut foarte multe cazuri cand taticii isi pierdeau cunostinta, cadeau pe jos si medicii ofereau primul ajutor, noi ne ocupam cu mamicile.”, a mentionat Angela.

Pentru Tatiana Nastas sarcina nu este cea mai usoara experienta. Ce povesteste prezentatoarea stirilor PRO TV despre rolul de mamica: „Eu sunt foarte pofticioasa si cand nu sunt insarcinata.” - VIDEO

Pe langa nasterile pe care le asista in cadrul clinicii in care activeaza, Angela nu rateaza nicio nastere a rudelor sale. „Am 3 nepotei, unul mai frumos decat altul. La toate nasterile nurorii mele am asistat. Am fost acolo alaturi de ei si nu numai la ea, dar la toate rudele, ma starui sa ii ajut, sa particip, sa ii incurajez in timpul nasterii.”

Colegii de munca ai Angelei au doar cuvinte de lauda la adresa acesteia. „E foarte usor de lucrat cu Angelica, se vede ca este omul potrivit la locul potrivit. Ii place ceea ce face si asta nu poate sa nu ne incurajeze.”

Meseria de moasa este mai mult decat o profesie. Pe langa profesionalism, blandetea, sufletul bun si daruirea - sunt doar cateva calitati pe care trebuie sa le posede o moasa.

Articole din aceeasi categorie