Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST: „Ecografia este o investigatie imagistica care foloseste undele ultrasonore. Din start, ecografia era folosita doar pentru vizualizarea organelor interne ale omului, pentru glanda tiroida si celelalte organe. In momentul in care s-a demonstrat inofensivitatea acestei investigatii a inceput sa fie folosita pe larg pentru monitorizarea sarcinii. La moment, ecografia, ultrasonografia sau sonografia este o parte indispensabila a procesului de monitorizare a sarcinii.”
Ecografia in sarcina este neinvaziva si nu vine cu reactii adverse. Numeroase studii au demonstrat ca sonografia nu presupune riscuri nici pentru mama, nici pentru copil.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST: „Ultrasonografia poate fi facuta si utilizata in timpul sarcinii, ori de cate ori este necesara. Dar, Societatile Nationale, Internationale si Europene au stabilit un program pentru monitorizarea ecografica a sarcinii. Se recomanda 4 ecografii pe parcursul nasterii.”

In mod normal sunt suficiente cele patru ecografii in timpul sarcinii, prima pentru confirmarea sarcinii si cate una pentru fiecare trimestru.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST: „Prima ecografie pentru stabilirea sarcinii este recomnadata in perioada de 6-8 saptamani. In aceasta perioada se determina bataile cordului fetal si se vizualizeaza toate structurile necesare pentru o sarcina normala, in termen mic de 6-8 saptamani.”
Mai mult, prin intermediul ecografiei, parintii au ocazia sa isi vada copilul inca de cand se afla in uter, iar asta creeaza o legatura emotionala intre micut si parinti.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST: „Prima ecografie obligatorie este cea din perioada 12-14 saptamani. In timpul ecografiei, noi vedem buna dezvoltare a copilasului, manutele si piciorusele copilasului. In acelas timp, se face si screening-ul ecografic al patologiilor cromozomiale, cum ar Sindromul DOWN.”

Unul dintre secretele pe care ecografia le poate dezvalui este sexul copilului.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST:„Urmatoarea ecografie obligatorie si cea mai importanta este ecografia de la 20-22 de saptamani. Se vizualizeaza toate structurile sistemului nervos central si sistemului cardiovascular, inclusiv inimioara copilasului, care prezinta in mare parte cele mai multe malformatii congenitale. Se revad toate organele si buna lor functionare, organele interne, mainile si piciorusele. Se determina structura placentei, pozitia ei si cantitatea de lichid amniotic si toate aspectele unei sarcinii normale.”
Toate ecografiile trebuie sa fie coordonate cu medicul obstetrician – ginecolog.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST: „In perioada 28-32 de saptamani este urmatoarea ecografie. Aici se determina ritmul de crestere a copilasului si greutatea lui. Comparativ se vede cat de bine adauga copilasul. Paralel este prima investigatie cand poate fi efectuat Doppler-ul venelor, arterelor si sistemului vascular.”
O ecografie dureaza in medie 30 – 45 minute.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST: „Ultima ecografie, dar care nu poate fi neaparat ultima este la 36 de saptamani. In timpul ecografiei noi vedem greutatea copilasului, pozitia copilasului, pentru ca pozitia in uter a copilului are importanta in programarea sarcinii, adica pe cale naturala sau prin cezariana. Revedem lichidul amniotic si buna functionare a arterelor si alimentarea copilasului. Daca nasterea survine mai tarziu, sau in jurul saptamanii a 40-ea, medicul obstetrician mai poate recomanda o ecografie pentru evaluarea greutatii copilului, deoarece greutatea acestuia este foarte importanata in cazul nasterii naturale.”
Totusi, ecografia obstetricala poate fi repetata de mai multe ori in timpul sarcinii, in functie de evolutia acesteia.
Sergiu PLESCA, MEDIC ECOGRAFIST:„Ecografia in sarcina nu necesita o pregatire prealabila, pentru ca copilasul poate fi vizualizat indiferent daca mama a mancat sau nu a mancat in acea zi. Pacienta trebuie doar sa fie pregatita cu buna dispozitie si cu timp de asteptare pentru efectuarea ecografiei.”