Cel mai comun simptom al bolilor autoimune este urmatorul: modificarea greutatii. Specialistii sustin ca aproape toate persoanele care sufera de o boala autoimuna au probleme cu greutatea. Asadar, daca observi o scadere sau o crestere in greutate brusca si aparent nemotivata, nu ar strica sa iti informezi medicul, care stie ce e de facut intr-o asemenea situatie.
Bolile autoimune care iti afecteaza silueta
Diabetul zaharat de tip 1 – cea mai comuna forma de diabet este diabetul zaharat de tip 2, diabetul de tip 1 fiind de forma autoimuna. Acest tip de diabet apare dupa ce sistemul imunitar ataca celulele care produc insulina in pancreas. Pentru ca insulina joaca un rol important atunci cand vine vorba despre modul in care organismul inmagazineaza glucoza si o transforma in energie, multe persoane care sufera de diabet de tip 1 pierd din greutate in mod inexplicabil. Daca scaderea in greutate este insotita de simptome precum setea in exces, urinari frecvente, oboseala si vedere incetosata, mergi neaparat la medic pentru ca e posibil sa suferi de diabet de tip 1.
Artrita reumatoida – cresterea in greutate nu este un simptom al poliartritei reumatoide, insa apare la majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta boala din cauza tratamentului pe baza de steroizi, care este folosit pentru reducerea inflamatiei. Steroizii determina cresterea in greutate si favorizeaza retentia de apa. Totodata, simptomele bolii precum oboseala si rigiditatea articulatiilor fac ca mentinerea unui stil de viata activ sa fie foarte dificila.
Boala celiaca – cunoscuta in popor sub numele de intoleranta la gluten, boala celiaca este o boala autoimuna care determina ca, atunci cand se consuma alimente bogate in gluten, sistemul imunitar sa atace celulelele din intestinul subtire. Persoanele care sufera de boala celiaca nu absorb nutrientii din mancare asa cum ar trebui, ceea ce inseamna ca sunt adesea foarte slabi. Alte simptome ale acestei boli sunt: durerea abdominala, balonare, dureri de cap, dureri articulare sau anemie. Printr-un simplu test de sange se poate depista boala celiaca.
Boala Addison – boala Addison este cunoscuta ca fiind insuficienta corticosuprarenala primara si este o boala care afecteaza glandele suprarenale, care au rolul de a regla hormonii astfel incat sa tinem stresul sub control, dar si de a regla tensiunea arteriala. Atunci cand glandele suprarenale nu produc suficienti hormoni, apar simptome precum: pierderea apetitului, greturi, ameteli, dar si scaderea brusca in greutate.
Bolile tiroidiene – atunci cand sistemul imunitar ataca glanda tiroida, apar schimbari de greutate inexplicabile. Glanda tiroida este cea care controleaza metabolismul iar daca aceasta nu este suficient de activa (hipotiroidism), metabolismul incetineste, asa ca apar cresterea in greutate, oboseala, constipatia, caderea parului si depresia. Pe de alta, parte daca glanda este prea activa, produce prea multi hormoni, asa ca metabolismul este accelerat, ceea ce inseamna ca slabesti indiferent de cat de mult ai manca. Alte simptome ale unei tiroide hiperactive sunt: palpitatii, tulburari ale somnului si diaree.
Boala Crohn – boala Crohn este o boala autoimuna intestinala, care afecteaza peretele tractului digestiv incepand de la esofag si pana la anus. Intrucat crampele abdominale si diareea sunt un simptom al acestei afectiuni, persoanele care sufera de aceasta boala slabesc incontinuu.