24.10.2021
Afla cum poti scadea nivelul prolactinei din sange. Evelina Bostan, medic endocrinolog: „Hiperprolactiemia este intalnita atat la barbati cat si la femei. Ea poate fi cauzata de stari fiziologice cat si patologice” - VIDEO

Cel mai adesea manifestata prin lipsa ciclului menstrual, secretie din mamelon sau infertilitate, hiperprolactinemia reprezinta cresterea nivelului prolactinei in sange si necesita un tratament specific. Medicul endocrinolog ne spune cum putem scadea nivelul prolactinei. Afla mai multe intr-un reportaj marca iSanatate.

Prolactina este un hormon secretat de catre glanda pituitara, numita si hipofiza, care se afla la baza creierului, cu rol principal in declansarea si sustinerea lactatiei, dar si cu functie reproductiva.

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Hiperprolactiemia este cresterea nivelului de hormon in sange. Ne referim anume la nivelul prolactinei.“

In timp ce hiperprolactinemia este considerata perfect normala in timpul sarcinii si alaptarii sau dupa un efort fizic, aceasta poate aparea in alte momente din cauza bolii si a utilizarii medicamentelor. 

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Hiperprolactiemia este intalnita atat la barbati cat si la femei. Ea poate fi cauzata de stari fiziologice cat si patologice.”

Una dintre cele mai frecvente cauze este formarea unei tumori pe glanda pituitara.

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Tumorile adeno-hipofizare, numite si hiperprolactinom pot fi de diferite dimensiuni. Sunt micro si macroadenoame.”

Majoritatea prolactinoamelor pot aparea la ambele sexe, la orice varsta. Atat barbatii cat si femeile vor manifesta un sindrom mamar si unul gonadic. 

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Sindromul mamar la femei duce la cresterea nivelului de prolactina in san cu eliminarea din mamelon. Sindromul mamar la barbati tine de ginecomastie, atunci cand glanda mamara este un pic tumefiata si sensibila. Insa galactoreea sau eliminarea din san la barbati este intalnita in foarte putine cazuri. Sindromul gonadic este exprimat si la femei si la barbati. La femei, are loc scaderea estrogenilor. Apoi duce la un ciclu an-ovulator si chiar lipsa ciclului menstrual pe viitor. La barbati, tine la fel de sistemul de reproducere. Scade nivelul de hormon luteinizant, ceea ce micsoreaza testosteronul si spermatogeneza.”

Intensitatea simptomelor hiperprolactinemiei depinde de dimensiunea tumorii.

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Macroadenoamele sunt mai bogate in simptomatica. Este caracterizat de cresterea tumorei suprastelare si cu comprimarea tesuturilor adiacente. In primul rand, apare hiasma optica. Aceasta poate cauza cefalee si tulburari de vedere. Atunci cand tumoarea creste mai lateral, se poate afecta si nervii faciali, cu aparitia ptozei, iar atunci cand pleoapa nu se poate ridica, nu putem deschide ochiul si diplopia, adica lucrurile sunt vazute dublu. Apare o scadere de sensibilitate a fetei.”

Deoarece hiperprolactinemia nu se manifesta intotdeauna cu simptome evidente, uneori este dificil de observat. In unele cazuri, durerile de cap cauzate de tumora deja extrem de marita sau modificari ale vederii pot fi primul semn al afectiunii la barbati si femei. 

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Diagnosticul hiperprolactiemiei tine de aprecierea nivelului de prolactina in sange. Apoi efectuam examinari imagistice, cum ar fi radiografia craniului. Mult mai larg utilizata este rezonanta magnetica nucleara, care ne da un raspuns definitiv in ceea ce tine de tumoare si dimensiunile ei.”

In cazul afectarii acuitatii vizuale se recomanda consultatia oftalmologului.

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Ceea ce tine de tratament, vorbim de tratamentul medicamentos, se recomanda preparatele din grupa agonisti dopaminergici. Atunci cand tratamentul medicamentos nu da un rezultat foarte bun, sau tumora creste totusi in dimensiuni putem recomanda un tratament cu radioterapie. Aici riscam sa avem panpiutaarism adica hipofiza nu mai produce nici un fel de hormon. Pacientul va trebui sa fie sustinut hormonal medicamentos.”

Scopul tratamentului hiperprolactinemiei este de a readuce prolactina la un nivel normal. Chirurgia poate fi uneori utilizata pentru a elimina o tumoare mare sau daca medicamentele nu functioneaza sau sunt putin tolerate.

Evelina BOSTAN, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Totusi, avem un procent de recidiv post-operator. La microadenoame, dupa 5 ani, recidiva poate fi de la 4 pana la 40%. La macroadenoame, dupa 15 ani pana la 100 %.”

Articole din aceeasi categorie