25.05.2021
Afla de la medicul imunolog, Valentina Smesnoi ce tipuri de anticorpi se formeaza dupa Covid-19

Un test pentru determinarea anticorpilor COVID-19, cunoscut si sub numele de test serologic, este un test de sange care arata daca o persoana are anticorpi impotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzeaza Covid-19. Testele de anticorpi Covid-19 pot ajuta la identificarea persoanelor care au trecut prin boala fara sa stie, pentru ca au fost asimptomatice. Un dintre beneficile primordiale ale testarii ese ca in urma testarii corecte a anticorpilor, persoanele care s-au recuperat de COVID-19 pot fi eligibile sa doneze plasma. Aceasta plasma convalescenta poate fi utilizata pentru a trata pacientii cu boli severe. De aceea, afla in articolul de mai jos de la medicul imunolog, Valentina Smesnoi ce tipuri de teste de anticorpi COVID-19 exista: teste de anticorpi IgM si IgG, teste de anticorpi anti-proteina spike.

Valentina SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG:Post Covid o sa avem mai multe clase de anticorpi, imunoglobuline. Deci sunt celulele memorie care cumva ne specifica ce s-a intamplat cu noi in timpul dat. Primii o sa reactioneze la boala anticorpii de clasa M, care sunt imunoglonulinele rective - reactii adverse la un anumit antigen. Deci anticorpii anti Sars-Cov-19 IGM o sa apara in perioda de la a 7-a pana la a 12-a saptamana de boala.

A doua clasa de imunoglobuline care apare un pic mai tardiv si se dezvolta dintr-a 14-a zi este grupa de imunoglobuline G si clasa de imunoglobuline A, care la fel, tranzitoriu apar din a 14-zi, dar au o durata de viata mai mica pana in a 12-18 saptamana. Acestia sunt anticorpi, reactivi, de memorie.”

O alta categorie de anticorpi sunt anti-proteina spike.

Valentina SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG: „Mai este o categorie de anticorpi care se numesc anti-proteina spike, aceasta fiind proteina specifica a receptorului virusului Sars-Cov-19. Acestia se considera anticorpii neutralizanti, cei ce ne protejeaza pe noi de Covid, cei ce o sa ii obtinem intr-o cantitate mai mare post-vaccin decat in mod natural. S-a determinat ca persoanele care au suportat Covid au deja o anumita cantitate de acesti anticorpi si efectuind o singura doza de un anumit vaccin  pot avea un numar mai mare de anticorpi decat pacientii care nu au facut boala propriu-zis si au facut doua doze. Nu este co-raport relatie dintre cantitatea de anticorpi anti-proteina spike vizavi de cat de protejat esti de boala propriu-zisa. Trebuie sa stim ca vaccina nu ne protejeaza pe noi 100% de boala, ea ne protejeaza de o reactie mai urata, de un efect nedorit, de un deces si de suportarea unei maladii intr-o forma mai usoara. Nu exista ca protejat daca esti vaccinat nu mai poti face boala, ba da, poti face boala Covid, dar o sa fie ca o infectie gripala usoara care poate deranja 7-10 zile si asta o sa fie tot.”

Articole din aceeasi categorie