19.10.2021
Ai avut vreodata prezenta sau senzatia de corp strain in ochi? Stela Babara, medic oftalmolog, iti spune mai multe despre cauzele aparitiei, cat si tratament: ar putea duce la un proces inflamator conjunctival

Ochi uscati? Prezenta sau senzatia de corp strain in ochi? Stela Babara, medic oftalmolog iti spune despre cauzele aparitiei, prevenire, cat si tratament intr-un interviu pentru isanatate.protv.md.

„Senzatia de corpi straini conjunctivali pot avea natura diferita ca de exemplu: mici fragmente de metal sau nisip, zgura, sticla, seminte, insecte, pleava, particule de praf, dar si altele. La randul lor, pot fi nefixati si se indeparteaza spontan prin lacrimi, cat despre corpurile straine fixate e necesar sa fie inlaturate mecanic, pentru a nu provoca leziuni atat conjunctivale sau corneene. Acestea, chiar si dupa inlaturarea corpurilor straine, ceva timp se va pastra acea senzatie de prezenta a corpului strain, insotite si de dureri, lacrimatie, vor duce la un proces inflamator conjunctival (in ultimul caz se vor inlatura in cabinetul oftalmologic sub anestezie locala),” a spus medicul.

Prin urmare, din cauza localizarii acestor corpuri straine, conjunctivita este expusa la actiunea microorganismelor sau a altor substante nocive exogene, rareori endogene. Rezistenta la acest „bombardament” o constituie lacrimile, care dilueaza materialul infectios si il conduce spre caile lacrimale, pentru excretie. Cu toate acestea, nu este asigurata eliminarea totala a corpurilor patrunsi sau actiunea inflamatorie, provocata de diversi agenti patogeni, iritanti chimici, alergiti.

Ca simptomele locale subiective (expuse de pacient) pot fi:

- un prurit insistent;

- senzatii de intepaturi sub pleoape;

- senzatie de corp strain;

- fotofobie (sensibilitatea la lumina);

- lacrimare s.a.m.d.

„Asadar, obiectiv putem vedea o hiperemie superficiala, un edem palpebral,apoi survine secretia conjunctivala. La inceput mucoasa ( mai tarziu poate deveni purulenta) poate fi aglutinarea cililor, daca se dezvolta o inflamatie acuta, pacientul ajunge la medic, si va scapa speram de o cronicizare cu tratament corect. Dar, nu excludem prezenta jenei oculare cu acuze corpi straini in sacul conjuntival (cel ce se formeaza intre conjunctiva ce tapeteaza globul ocular si cea, care tapeteaza pleoapele pe interior), in lipsa unui proces inflamator evident.

Si aici vorbim despre filmul lacrimal, care are o structura din trei straturi succesive: profund-mucos, intermediar-apos si superficial-lipidic. Pentru functionarea normala a ochiului, acest film lacrimal trebuie sa formeze o pelicula integra pe suprafata ochiului pe parcursul a 13-15 secunde in mediu, apoi filmul se rupe, adica are loc destabilizarea peliculei formate, rezistente la agresiuni mecanice, biochimice, cresteri de temperatura, declansandu-se efectul de clipire si se etaleaza o noua pelicula lacrimala.

In cazul cand productia unui strat al filmului lacrimal va fi necalitativa si filmul lacrimal se va rupe in mai putin de 10 secunde, vom obtine ori senzatie de corp strain situat continuu sub pleoapa ori arsura oculara, chiar si cu ochii inchisi, posibile dureri brutale la deschiderea pleoapelor in cursul noptii sau dimineata (somnul determinand o scadere mai mare a filmului lacrimal), a mai adaugat oftalmologul.

Prin urmare, medicul spune ca in aceste situatii ne gandim nu doar la o evaporare mai rapida a filmului lacrimal in conditii de munca nefaste, cum ar fi aer conditinat intens, monitorul, luminile sau substantele chimice, organice, uscatorul, expunerea la curenti de aer incaperi- tuneluri, si altele.

In concluzie:

Medicul oftalmolog mai spune ca sa nu uitam de Sindromul Ochiului Uscat, provocat de o diminuare a secretiei lacrimale (se afirma printr-un test Schirmer). Din pacate exista cateva cauze congenitale, cand se manifesta SOU (displazia ectodermica anhidrotica,Sindrom Riley-Day, Sindromul Gougerot-Sjogren, Keratoconjunctivita filamentoasa). 

Acest SOU are si un tratament de ameliorare si imbunatire a calitatii vietii pacientului prin instilatii de substituenti ai lacrimei. Cu toate acestea sa nu uitam insa de igiena vazului si adresare in caz de imflamatii atat acute cat si cronice pentru un tratament mai complex, care permite diminuare senzatiilor, ce ne afecteaza atat fizic cat si psihologic.

Articole din aceeasi categorie