De multe ori, urina in sange este singurul simptom care semnaleaza ca este ceva in neregula. Insa exista si situatii cand afectiunea de baza determina aparitia unei palete largi de manifestari.
Pentru descoperirea cauzei, medicul va recomanda un sumar de urina si urocultura, iar la nevoie pot fi indicate si alte investigatii, cum ar fi ecografia, computer tomografia (CT), cistoscopia sau chiar biopsia, cand se suspecteaza o afectiune maligna.
Ce alte simptome poate insoti urina cu sange
Sangele prezent in urina isi poate avea originea de cele mai multe ori in rinichi. Insa poate proveni si din alte zone ale tractului urinar, cum ar fi ureter, vezica urinara sau uretra.
In mod normal, urina are o culoare galben deschis. Atunci cand suntem deshidratati, aceasta este mai inchisa la culoare si are un miros neplacut.
Exista insa si situatii cand urina poate fi roz, rosie, maronie, ceea ce medicii numesc hematurie. Uneori, firicelele de sange sunt vizibile cu ochiul liber in urina. Dar de cele mai multe ori acest sange este dizolvat, astfel incat urina capata nuantele inchise mentionate mai sus.
In majoritatea cazurilor nu apar si alte simptome, dar, pe masura ce afectiunea de baza evolueaza, pot aparea manifestari precum:
Usturime si durere la urinare, febra, iritabilitate, lipsa poftei de mancare, nevoia urgenta de a urina si durere abdominala joasa – sunt simptome specifice cistitei acute.
Febra, frisoane, durere in flancuri (in lateral) – sunt simptome specifice pielonefritei (o infectie la nivelul rinichilor).
Dureri pelviene puternice – sunt specifice pietrelor la rinichi (calculi renali).
Scadere brusca in greutate, lipsa poftei de mancare, oboseala, durere intr-o parte – sunt semne ale cancerului de rinichi.
Slabiciune musculara, hipertensiune, edeme la nivelul picioarelor, ochi „pufosi”, umflati – sunt semne ale bolilor renale cronice.
Care sunt cauzele hematuriei si factorii de risc
Prezenta sangelui in urina (sau culoarea portocalie, maronie, rosie) poate fi determinata de mai multe conditii medicale, precum si de anumite medicamente, scrie webmd.com. Printre acestea se numara:
- infectii de tract urinar sau renale;
- pietre la rinichi sau la vezica urinara;
- glomerulonefrita;
- prostata marita (hiperplazia benigna de prostata);
- cancerul de prostata;
- anemia cu celule in secera;
- boala renala chistica;
- cancerul de vezica urinara;
- cancerul de rinichi;
- afectiuni hepatice sau biliare;
- exercitiile fizice intense;
- anumite medicamente (aspirina, ciclofosfamide, heparina, nitrofurantoina, penicilina, rifampicina);
- o lovitura puternica in zona rinichilor;
- consumul de alimente bogate in pigment rosu (sfecla, sucuri, pitaya, mure).
Diagnosticul si tratamentul afectiunilor care se manifesta prin urina de culoare inchisa
Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine, medicul de familie/urolog poate solicita efectuarea de analize complete de urina (sumar de urina, urocultura), precum si hemoleucograma, glicemie, creatinina etc.
De asemenea, poate fi necesara o ecografie general abdominala sau specifica de aparat urinar, precum si o cistoscopie – aceasta analiza permite vizualizarea interiorului vezicii urinare, putandu-se identifica astfel diverse formatiuni.
In functie de rezultatele analizelor, medicul va stabili tratamentul si periodicitatea prezentarii la analize pentru verificarea parametrilor.