Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Dupa cum stiti, ma numesc Cristina si dupa cum stiti, sunt reporterul emisiunii iSanatate. In primavara aceasta mi-au aparut niste simptome respiratorii nespecifice pe care nu le-am mai avut si anume: stranut repetat si mancarimi la nivelul nasului si ochilor ceea ce m-a dus la gandul ca as putea avea o alergie sezoniera. Am mers la medicul specialist iar acesta mi-a recomandat un sir de analize.”
Mihaela SANDU, MICROBIOLOG: „Testul Alex este primul test alergologic multiplex, care presupune masurarea atat a Ig totale, cat si a Ig specifice la anumiti alergeni. Testul include 295 de alergeni, dintre care 117 extracte alergenice si 178 alergeni moleculari. Dintre care mucegai, acarieni, insecte, animale de companie, polenuri si diverse alimente.”
Victoria IPATI, MEDIC ALERGOLOG: „Acesta este unul din avantajele acestui test, deoarece un asemenea numar de alergeni acopera aproximativ 99% din totalul de alergeni posibili, care ar putea sa il intereseze pe medicul alergolog. Acest test noi il recomandam pacientilor care au deja un diagnostic stabilit, dar nu au fost examinati anterior cu scopul de a concretiza agentul provocator. Sau pacientilor care au simptome similare celor de alergii. In baza acestui test noi determinam sensibilitatea pacientului nu doar pe extractul alergenului, dar si la nivel molecular. Alte teste pe care le putem face pentru investigatii contin doar evaluarea extractului. In momentul in care extractul se elimina din alergen o parte din molecule pot fi distruse si la acest pacient vom primi un rezultat negativ/esuat. Testul Alex exclude un asemenea rezultat. Faptul ca se face atat la extract cat si la moleculele alergenului este un avantaj important in cazul alergiilor incrucisate, atunci cand aceleasi molecule se aseamana. Moleculele de proteina pot fi gasite in diferiti alergeni. Ca de exemplu, cei bolnavi de alergie la polen, cu polinoze foarte des au sensibilitate incrucisata la diverse fructe si legume, din cauza ca in ele se regasesc aceleasi molecule de proteina. Acest test ne va arata si acest aspect. De asemenea, la elaborarea acestui test a fost inclus un component- inhibitorul determinantilor de carbohidrati reactivi (CCD). Ce avantaje ne ofera acest component? Acesti indicatori intra in reactie cu plasma pacientului si pot oferi o reactie pozitiva.In acest caz, vom obtine un rezultat pozitiv nu la alergen, dar la indicatori. De aceea se adauga inhibitori.Care este rolul inhibitorului? Acesta inhiba, micsoreaza si blocheaza indicatorii sus numiti si exclude rezultatul eronat al testului. Toate acestea ne vorbesc despre exactitatea acestui test. In Moldova acesta este cel mai exact test de depistarea a alergenilor.”
Mihaela SANDU, MICROBIOLOG: „Nu este o metoda invaziva, pacientului i se preleveaza doar sange venos. Se centrifugheaza si utilizam doar 100 microlitre de ser. Metoda de lucru este Elisa Multiplex. Pentru pacient nu e necesara o pregatire speciala inainte de analiza. Chiar daca pacientul a inceput tratamentul cu antihistaminice sau glucocorticosteroizi, acesta poate sa faca testul Alex, pentru ca nu exista interferente. Rezultatul este gata timp de o zi.”
Victoria IPATI, MEDIC ALERGOLOG: „Acest test este absolut inofensiv. Nu are reactii adverse grave, cum ar fi in cazul probelor cutanate, dar totusi noi il recomandam copiilor de la 6 luni si adultilor indiferent de varsta. Desigur ca acest test este foarte exact si toti pacientii ar putea intelege ce este scris si ce e crescut ca valori, insa interpretarea rezulatatelor se face doar de catre medicul specialist.”