Peste tot in lume, nu doar in Romania, se constata o crestere fulminanta a cazurilor de boli de ficat. Netratate sau descoperite mult prea tarziu, acestea pot ajunge in stadiul de ciroza hepatica. Adica stadiul evolutiv cand leziunile ficatului sunt ireversibile, deci organul nu se mai poate regenera.
Cauzele cirozei hepatice si stadiile de evolutie
Printre cele mai comune cauze ale cirozei hepatice se numara:
- consumul excesiv de alcool;
- alimentatia bogata in grasimi;
- abuzul de medicamente;
- infectia cu virusurile hepatitelor cronice B, C si D;
- bolile metabolice (excesul de fier sau hemocromatoza, boala Wilson, galactozemia, tirozinoza etc.);
- bolile vasculare (boala veno-ocluziva).
In functie de stadiul de evolutie, ciroza hepatica se imparte in doua categorii
Ciroza hepatica compensata (supravietuire de 10-12 ani de la instalarea bolii), stadiile I si II, cu sau fara varice si/sau cu sau fara ascita
Ciroza hepatica decompensata (supravietuire 2-3 ani de la debutul bolii), stadiile III si IV cu ascita si fara varice sau cu hemoragie variceala cu sau fara ascita
Elementul care face diferenta intre ciroza compensata si cea decompensata este, asadar, ascita. Adica acumularea de lichid in abdomen, in jurul organelor intraabdominale.
De asemenea, in ciroza hepatica decompensata mai apar, in succesiunea obisnuita:
- peritonita bacteriana spontana (infectarea lichidului ascitic, cu neutrofile peste limita normala);
- encefalopatia hepatica;
- hemoragia variceala;
- sindromul hepatorenal (oligurie, retentie azotata, creatinina crescuta).
Dieta in ciroza hepatica: principii nutritionale
Dieta in ciroza hepatica are ca scop mentinerea sau ameliorarea starii de nutritie (malnutritia protein-calorica este prezenta la majoritatea pacientilor cu ciroza hepatica), ameliorarea statusului imunologic si a functiilor hepatice, stimularea regenerarii hepatice, reducerea riscului de infectii, ameliorarea balantei azotate si reducerea morbiditatii perioperatorii, inclusiv post-transplant hepatic.
Masurile nutritionale in ciroza hepatica includ:
1) asigurarea necesarului protein-caloric;
2) asigurarea necesarului/corectiilor deficitelor vitaminice;
3) scaderea ponderala in cazul pacientilor obezi (IMC ≥ 30 kg/m2);
4) restrictia consumului de alcool;
5) interventii nutritionale specifice in cazul pacientilor cu encefalopatie hepatica, ascita, hepatita alcoolica.
Dieta in ciroza hepatica trebuie sa contina un aport adecvat de calorii, proteine, vitamine si minerale pentru a asigura o balanta azotata pozitiva si corectia deficitelor.
O recomandare esentiala consta in schimbarea comportamentului alimentar: utilizarea energiei si economia de azot sunt optim asigurate prin 6-7 mese reduse cantitativ in timpul zilei si o gustare seara tarziu/noaptea, astfel incat sa fie evitate intervalele de post alimentar mai mari de 6 ore, iar aportul proteinelor sa fie uniform distribuit in cursul zilei.
Dieta in ciroza hepatica compensata
La bolnavii cu ciroza hepatica compensata nu se impune un regim dietetic sever. In acest stadiu de boala trebuie sa aveti o alimentatie sanatoasa, aceasta insemnand o ratie alimentara care sa asigure necesarul energetic al organismului, sa contina toate principiile nutritive (proteine, grasimi, glucide) si sa fie bine tolerata.
Alcoolul este complet interzis (bere, vin, tuica, vodca etc., chiar daca este „naturala”)!
Nu trebuie sa va impuneti o restrictie la proteine (carne). Aceasta restrictie, daca este autoimpusa, poate fi chiar daunatoare.
Modul de preparare al alimentelor este de asemenea important. Evitati alimentele preparate prin prajire (rantasurile). Sunt de preferat alimentele gatite prin fierbere, la cuptor, microunde, in vase sub presiune sau in folie de aluminiu.
Dieta in ciroza hepatica decompensata
Ciroza decompensata este un stadiu avansat de boala, cand apar icterul, ascita, edemele, scaderea ponderala, varicele esofagiene, encefalopatia hepatica (scaderea memoriei, somnolenta, dezorientare, confuzie etc.).
In acest stadiu al bolii este importanta asigurarea unui necesar caloric corespunzator. Din cauza apetitului scazut, a senzatiei de satietate rapida (ca urmare a ascitei) si oboselii, bolnavii au o tendinta de a-si reduce ratia calorica.
In aceste conditii, la masurile anterior precizate se impune:
Restrictia consumului de proteine si alegerea corecta a tipului de proteine
In ciroza hepatica decompensata, consumul mare de proteine poate determina aparitia encefalopatiei, motiv pentru care in aceasta etapa consumul lor va trebui redus de la 60-80 g/zi (cat este permis in stadiul compensat) la 30-50 g/zi sau mai putin.
Alimente bogate in proteine: carne si preparate din carne, peste, oua, lapte, branza.
Alimente sarace in proteine: ulei, unt, margarina, zahar, fructe, legume, fainoase.
Unele proteine sunt „mai bune” (cele vegetale si din produsele lactate) iar altele sunt „rele” (cele din produsele de carne, oua, peste) deoarece sunt mai toxice.
Puteti sa diminuati efectul toxic al proteinelor evitand constipatia (consumati alimente care contin fibre alimentare sau folositi intermitent lactuloza).
Suplimentarea aportului energetic
Majoritatea pacientilor cu ciroza hepatica au o dieta gresita. Frica de a manca ceva interzis si dietele excesiv de restrictive duc la aparitia subnutritiei (scaderea progresiva in greutate, pe seama masei musculare). Surplusul ponderal usor nu trebuie corectat, ci chiar incurajat.
Glucidele (carbohidrati) reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru organism. Consumul de glucide va fi limitat numai in cazul aparitiei diabetului zaharat.
Alimente bogate in glucide: zahar, dulceata, gem, miere de albine, paine, fainoase, fructe dulci, lapte, legume, cartofi.
Alimente sarace in glucide: unt, margarina, ulei, carne, peste, branza.
Lipidele (grasimile) sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor A, D, E, K.
Alimente bogate in lipide: unt, margarina, ulei, carne, branza, smantana, frisca.
Alimente sarace in lipide: zahar, paine, fructe, legume.
Grasimile de origine animala au continut mare de proteine (care trebuie limitate/evitate in cazul encefalopatiei), asadar alegeti cu precadere grasimi vegetale.
Limitarea consumului de grasimi se va face numai in caz de intoleranta digestiva sau colesterolemie mare.
Reducerea consumului de sare
Limitarea consumului de sare este esentiala in tratamentul ascitei si edemelor aparute in ciroza hepatica decompensata.
Nu exista aliment fara sare, dar trebuie alese cele care au un continut cat mai mic.
Alimentele de origine animala au in general continut mai mare de sare decat cele vegetale.
Puteti sa supliniti oarecum lipsa sarii folosind suc de lamaie, ceapa, lamai, marar, patrunjel.
Consumati alimente proaspete sau congelate (alte metode de conservare presupun utilizarea sarii).
Alimente cu continut mare de sare: concentrate de supe (Delikat, Vegeta etc.), muraturi, alimente semipreparate, masline, alimente conservate altfel decat prin congelare, mustar, apa minerala. Nu uitati de bicarbonatul de sodiu, folosit deseori pentru arsurile din piept, care contine mult sodiu.
Alimente permise in ciroza hepatica
Bauturi – lapte dulce, ceai, iaurt de baut, sucuri de fructe sau de zarzavaturi (in special de sfecla rosie)
Supe, ciorbe – de zarzavaturi, ingrosare cu gris, orez, galuste, taitei, supa de pui, supa de perisoare
Paine – paine alba prajita sau paine alba veche de o zi
Carne – carne slaba de vaca sau vitel, preparata rasol, rasol de gaina sau de pui, perisoare sau chiftelute fierte la aburi sau in sosuri dietetice, gratar preparat cu carne mai intai fiarta si fripta la cuptor fara coaja, mancaruri de carne preparate dietetic (musaca, chiftele marinate, ardei umpluti)
Peste – peste alb slab, rasol sau perisoare de peste fierte la aburi
Oua – zdrente de albus in supa, omleta dietetica numai din albus cu zahar, crema de albus cu lapte, bezele. Galbenusul e permis numai o data sau de doua ori pe saptamana in preparate.
Branzeturi – branza de vaci, telemea desarata (indicata numai la bolnavii fara edeme sau ascita), urda, cas slab nesarat si nefermentat
Fainoase – orez, gris, macaroane, taitei, fidea, foarte bine fierte si limpezite in apa fierbinte, preparate mai ales sub forma de budinci sau albus batut, mamaliga moale, bine fiarta
Zarzavat si legume – pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi, preparate cu albus batut spuma, cartofi fierti in coaja, mancare de dovlecei, morcovi, fasole verde, preparate cu sosuri dietetice. Toate legumele vor fi bine fierte si in cantitati moderate, servite cu garnitura langa rasol sau friptura.
Salate – sfecla coapta la cuptor si maruntita, salata verde, morcovi rasi marunt pe razatoare, rosii bine coapte, fara coji si samburi.
Fructe – foarte bine coapte, rase pe razatoare, in cantitate moderata, fara coji si samburi, de preferinta sucuri de fructe preparate cu gelatina, compoturi scazute sau date prin sita, preparate din fructe fara coaja, fructe coapte la cuptor fara coji si samburi.
Grasimi – unt, ulei adaugate la mancarea pregatita fara grasime sau in salate.
Dulciuri – miere de albine, peltea, fainoase cu lapte, crema de lapte si albus, biscuiti din albus, budinci din fainoase indulcite, sufleuri de fructe cu gelatina, gelatine dulci din branza de vaci sau iaurt din sucuri sau pireuri de fructe, spuma de albus, bezele, aluat uscat preparat cu branza de vaci, cu jeleuri sau fructe.
Sare – in cantitate moderata (daca nu este ascita).
Pentru a acri supele, sosurile, salatele, se va folosi sucul de lamaie sau sarea de lamaie diluata (in cirozele cu ascita se exclude total sarea de bucatarie si sarea de lamaie); de asemenea borsul, iaurtul si chiar otetul de fructe, in cantitate mica. Se vor folosi toate condimentele aromate, verdeturi ca: patrunjel, marar, tarhon, leustean, dafin si cimbru. Pentru deserturi sunt indicate vanilia si coaja de lamaie sau de portocale.
Conserve – se pot folosi conservele de legume din comert care nu contin grasimi, ca dovlecei, fasole verde, ardei gras, aruncand apa in care sunt conservate si fierbandu-le din nou, pentru a inlatura sarea. De asemenea, se poate folosi sucul de rosii crude sau bulionul de calitate, mai putin sarat.
Alimente interzise in ciroza hepatica
Bauturi – orice fel de bautura cu alcool (tuica, vin, bere, lichior, vermut, vin etc.) precum si bauturile gazoase sau bauturile prea reci.
In afara rolului direct hepatotoxic, alcoolul are un profund efect negativ asupra metabolismului protein-caloric. Alcoolul inhiba sinteza hepatica de proteine, sinteza de proteine destinate musculaturii scheletice, sinteza de proteine cu rol in apararea imuna, creste permeabilitatea intestinala si accentueaza proteoliza musculara indusa de endotoxine/citokine, inlocuieste alte surse calorice din dieta, avand insa eficienta energetica redusa comparativ cu acestea. Din aceste considerente (contributia la progresia/decompensarea afectiunii hepatice si accentuarea malnutritiei protein-calorice), aportul de alcool este interzis tuturor pacientilor cu ciroza hepatica, indiferent de stadiu si etiologie.
Paine – paine alba sau neagra necoapta sau calda
Carne – carne grasa de vaca sau carne de porc, carne de oaie, carne de gasca, rata, orice vanat sau carne afumata, sarata, conservata, mezeluri, zgarciuri, momite, creier, uger, ficat, orice fel de mancaruri sarate, picante, iuti
Peste gras – sarat, afumat, conservat, prajit
Oua – galbenusul in exces, omleta de oua prajite, ochiurile prajite, maioneza
Branzeturi – branzeturile sarate, grase, fermentate ( branza de putina, branza de burduf, cascavalul etc.).
Fainoase – insuficient fierte si nelimpezite, preparate cu grasime prajita si galbenusuri multe.
Zarzavaturi si legume – ridichi, gulii, castraveti, varza, conopida, fasole, linte, naut, muraturi, varza acra de putina
Fructe – verzi, necoapte, crude, tari, in cantitate mare, necuratite de coji si samburi, nuci, alune.
Grasimi – untura, slanina, margarina, orice grasime prajita, galbenus in exces.
Sosuri – toate sosurile preparate cu grasime incinsa sau cu grasime peste cantitatea permisa ori cu ceapa prajita, mustar, piper, vin sau boia iute.
Dulciuri – prajiturile cu crema de unt, placintele cu grasime, baclavalele, aluaturile proaspete, dospite, prajiturile cu ciocolata, cacao, clatitele, gogosile, prajiturile cu multe nuci.
Sare, condimente – in cantitate peste 5 g pe zi, boia, ardei iute, piper, mustar, otet, ceapa cruda sau prajita.