06.09.2021
Amortelile in membrele inferioare la pacientul diabetic. Afla de la Veronica Cernelev, medic endocrinolog, mai multe detalii despre cauzele neurotapiei diabetice

Amortelile in membrele inferioare la pacientul diabetic in termeni medicali sunt numite parestezii. Aceasta reprezinta o tulburare a sensibilitatii, prin senzatie de amorteala, de arsura sau de rece, in lipsa oricarui excitant, asociate uneori cu dureri chinuitoare in timpul noptii. Specialistul a oferit mai multa informatie pe acest subiect exclusiv pentru isanatate.protv.md.

Amortelile in membrele inferioare la pacientul diabetic. Afla de la Veronica Cernelev, medic endocrinolog, mai multe detalii despre cauzele neurotapiei diabetice

Acestea sunt manifestari ale unei complicatii cronice a diabetului zaharat numita neuropatie diabetica. Prin urmare implica spitalizari mai frecvente decat alte complicatii ale diabetului si, de asemenea, este cea mai frecventa cauza a amputatiei non-traumatice. Toti pacienti diabetici pot dezvolta neuropatie (afectarea fibrelor nervoase si nervii). Prevalenta neuropatiei creste odata cu durata diabetului zaharat.

Cauza neuropatiei diabetice, desi ramane necunoscuta, totusi evidentierea componentelor ischemice (deficit de oxigen) si metabolice sunt identificate. Cresterea permanenta a glicemiei si/sau variatiile mari glicemice induc modificari precum cresterea vascozitatii sangelui, ceea ce creste rezistenta vasculara si reduce fluxul sanguin spre fibrele nervoase, respectiv scade fluxul de oxigen si nutrienti catre celulele nervoase.

Hipoxia (aport redus de oxigen la tesuturi) duce la leziuni capilare, care la randul sau, afecteaza conducerea nervoasa la nivelul celulelor nervoase. Hiperglicemia determina o serie de modificari grave la nivelul fibrelor nervoase, ceea ce duce la aparitia neuropatiei diabetice. Stresul oxidativ la fel este activat de hiperglicemie. Ba mai mult, relatia dintre hiperglicemie si dezvoltarea severitatii neuropatiei a fost demonstrata in numeroase studii retrospective si prospective.

Neuropatia diabetica se refera la simptome si semne de afectare a fibrelor nervoase senzitiva si/sau motorii, mari si/sau mici, la un pacient cu diabet zaharat la care au fost excluse alte cauze ale neuropatiei. Cea mai frecvent intalnita este polineuropatia senzitiva simetrica distala care apare in 75% cazuri ca manifestare de neuropatie diabetica. In cazul acestei forme a neuropatiei diabetice- implica afectarea senzoriala care apare de tip manusi si ciorapi, iar semnele motorii nu sunt proeminente.

Simptomele senzitive includ:

- amorteli;

- intepaturi;

- furnicaturi;

- dureri chinuitoare in timpul noptii;

- lipsa senzatiei de rece si/sau cald;

- lipsa sau scaderea sensibilitatii vibratorii.

Pentru diagnosticul neuropatiei, se utilizeaza evaluarea puterii musculare, senzatii de intepatura, pozitie articulara, atingere, temperatura si sunt suficiente 2 din 5 ca sa stabilim acest diagnostic. Examenul picioarelor la pacientul diabetic e necesar de efectuat la fiecare vizita la medic.

Pacientul la randul lui este responsabil de ingrijirea corespunzatoare a picioarelor prin purtarea incaltamintei comode, evitarea contactului cu obiecte si/sau lichide fierbinti, pedichiura precauta si autoexaminarea zilnica a picioarelor.

Este important de mentionat ca un pacient diabetic este informat si scolarizat in privinta riscului dezvoltarii complicatiilor acute si cronice odata cu stabilirea diagnosticului. Semnele si simptomele polineuropatiei diabetice senzitive simetrice distale se pot instala concomitent sau consecutiv, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tipul 2 pot fi identificate odata cu stabilirea diagnosticului sau pot precede stabilirea diagnosticului de diabet zaharat.

Preventia include un control glicemic bun, reducerea factorilor de risc cardiovascular si evidenta stricta la medicul endocrinolog, cardiolog si neurolog.

In concluzie:

Tratamentul acestei complicatii cronice a diabetului vizeaza prevenirea progresiei neuropatiei si ameliorarea simptomelor. In scop de tratament medicamentos se indica tratament patogenetic, periodic de 2-3 ori/an cu acid α- lipoic, benfotiamina, grupul vitaminelor B si L-carnitina.

Articole din aceeasi categorie