25.02.2022
Analgezia epidurala - procedura invaziva efectuata femeilor in travaliu. Corina Cardaniuc, medic obstetrician-ginecolog: „Medicamentele care se dau in epidurala nu ajung in sange, respectiv nu ajung nicidecum la copil” - VIDEO

Fiecare femeie isi doreste o nastere cat mai usoara si lipsita de durere. Analgezia epidurala poate fi un colac de salvare in acest sens. Dar, ca si orice alta metoda de interventie in medicina, aceasta are cateva potentiale riscuri. Afla mai multe intr-un reportaj marca iSanatate

Analgezia epidurala reprezinta o procedura invaziva efectuata femeilor in travaliu, pentru a reduce semnificativ durerea asociata cu contractiile uterine. Dorinta mamei de a naste fara durere este principala indicatie pentru analgezia epidurala, dar sunt si situatii clinice care o impun. 

Corina CARDANIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Una din ele ar fi un travaliu discoordonat, necoordonat, cand contractiile uterine sunt extrem de puternice, dar dilatarea colului nu are loc asa cum ne-am asteptat.”

Ce ii spunem copilului in timpul unor evenimente tensionate? Ina Crasnojon, psihoterapeut: „Incercam sa ne gestionam propria ingrijorare, ca sa-l asiguram ca e intr-un mediu linistit”

Alte indicatii pentru analgezia epidurala sunt hipertensiunea in sarcina, patologiile cardiovasculare sau oculare. Procedura se efectueaza in sala de nastere. Medicul se pozitioneaza in spatele pacientei si face 2 injectii in regiunea lombara.

Prima injectie reprezintă un anestezic local care se face la nivelul pielii.

Ulterior se introduce cateterul in spatiul epidural pentru a adormi terminatiunile nervoase din zona abdomenului si a bazinului mic.

Dupa intervenție, pacienta se odihneste, starea ei si a fatului fiind monitorizata incontinuu. Desi aduce avantaje evidente, procedura implica si anumite riscuri.

Corina CARDANIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Din punct de vedere obstetrical ar fi probabil caderea tensiunii care se poate intampla, nu se intampla prea des, iar aceasta hipotensiune, daca este mai pronuntata sau tensiunea se prabuseste brusc si prea tare ar putea sa aiba consecinte asupra ratei cardiace sau ritmului cardiac fetal. Este un efect tranzitor care se cupleaza foarte rapid, prin administrare de fluide.”

Mamica mai poate acuza cefalee in pozitie verticala, dureri de spate sau hematoame la locul punctiei, dar incidenta acestor simptome este mica. 

Roman CIUBARA, MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG: „Copilul nu este afectat nici intr-o masura pentru ca acel contact care se intampla prin placenta si prin circuitul sangvin este exclus. Medicamentele care se dau in epidurala nu ajung in sange, respectiv nu ajung nicidecum la copil.”

Confortul pe care il ofera in nastere si riscurile minore fac ca analgezia epidurala sa fie recomandata de catre specialisti.

Roman CIUBARA, MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG: „Daca este posibil, de ce sa nu nasti in confort si sa pleci acasa cu o experienta frumoasa in nastere decat sa pleci acasa psihologic traumatizata de o experienta foarte neplacuta? Desigur noi recomandam.”

Boala varicoasa - o patologie cronica, care se manifesta prin aparitia venelor dilatate. Artiom Covila, medic chirurg: „Factorul genetic este responsabil in 90% de cazuri de aparitie a acestei maladii” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie