Boala Lyme este asociata muscaturii de capusa, insa nu este singura afectiune care poate aparea in urma unei muscaturi. Muscatura de capusa mai poate provoca o infectie serioasa numita anaplasmoza, care trebuie tratata inca din momentul in care apar primele simptome. Afla ce este anaplasmoza, cum se depisteaza si cum poti preveni aceasta afectiune.
Anaplasmoza: ce este?
Centrul de Preventie si Control al Bolilor (CDC) defineste anaplasmoza ca fiind o boala cauzata de bacteria Anaplasma phagocytophilum. Capusele cu picioare negre care sunt purtatoare de bacteria care produce boala Lyme, sunt purtatoare si de Anaplasma phagocytophilum si transmit anaplasmoza.
Primul caz de anaplasmoza a fost depistat in anii ’90 in Statele Unite, iar incepand cu anii 2000 au fost raportate 348 de cazuri noi. Pana in 2017, numarul cazurilor a urcat la 5.762.
3 semne timpurii ale diabetului. Cum stii ca boala este intr-un stadiu avansat
Anaplasmoza: simptome
Potrivit CDC, urmatoarele simptome ale anaplasmozei pot aparea in prima faza a bolii (intre zilele 1 si 5):
- febra;
- frisoane;
- dureri musculare;
- dureri de cap severe;
- stari de voma;
- diaree;
- greata;
- pierderea apetitului.
Daca un pacient infectat cu anaplasmoza nu cere ajutorul medicului imediat dupa ce observa aceste simptome, boala poate progresa si poate produce serioase probleme de sanatate sau chiar deces. Urmatoarele simptome apar in momentul in care boala este avansata:
- insuficienta respiratorie;
- probleme de sangerare;
- deces.
Diferenta dintre boala Lyme si anaplasmoza
Unele simptome ale anaplasmozei sunt similare bolii Lyme. Cu toate astea, exista cateva diferente. In cazul bolii Lyme pacientii sunt mai putin predispusi sa sufere de diaree, stari de greata, varsaturi, simptome comune ale anaplasmozei. De asemenea, anaplasmoza se poate manifesta cu mai multe probleme respiratorii fata de boala Lyme. Boala Lyme poate produce urticarii in zona in care s-a produs muscatura.
Diagnostic, tratament, metode de preventie
Diagnosticul se face cu ajutorul testelor de sange, iar medicul se asigura ca pacientul sufera de anaplasmoza si nu o infectie similara. Din fericire, numarul persoanelor infectate cu anaplasmoza care ajung la deces este foarte scazut. Potrivit CDC, mai putin de 1% dintre indivizii din Statele Unite care sufera de anaplasmoza pierd lupta cu aceasta boala.
Similar altor infectii, medicul poate prescrie antibiotice odata ce confirma infectia cu anaplasmoza. Doxiciclina este de cele mai multe ori folosita pentru a trata infectiile bacteriene, iar pacientul incepe sa se simta mai bine dupa primele 48 de ore.
Cand vine vorba de preventie, exista multe modalitati prin care poti evita muscatura de capusa. Atunci cand planuiesti activitati in aer liber ai grija ce haine porti. Este ideal sa porti haine deschise la culoare pentru a putea observa capusele, pentru ca ele pot fi de culoare maro sau negre. De asemenea, asigura-te ca porti pantaloni lungi, care sa acopere toata pielea piciorului. Nu uita sa aplici un spray anti-insecte pentru a tine capusele la distanta.