Carolina BALINSCHI, MAMA: „Toata povestea noastra a inceput cu odata cu frecventarea gradinitei. In fiecare noapte fetita incepea sa tuseasca si anume pe la orele 2. Avea o tusa uscata, foarte „urata”. Erau nopti cand parca se oprea, dar se repeta foarte des.”
Svetlana CEMIRTAN, MEDIC ALERGOLOG: „Pentru stabilirea diagnosticului de astm bronsic este foarte utila si dozarea oxidului nitric in aerul expirat, ceea ce ne arata o inflamatie eozinofilica sau alergica.“
Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: “Prezenta spray-lui cu bronhodilatator este indispensabila pentru un pacient care are astm bronsic si trebuie sa fie mereu la indemana. ”
Svetlana CEMIRTAN, MEDIC ALERGOLOG: „In cazul cand inhalatorul este nou este de dorit ca primele 2-3 pulverizari sa se faca in aer. Unu, doi, trei.”
Factori de risc ce pot duce la crize intense de astm: alergeni precum polenul unor plante, mucegaiul, parul animalelor, praful sau substantele chimice, infectii virale, fluctuatii de temperatura, fum de tigara, substante chimice iritante, medicamente (aspirina, antiinflamatoare), stres psiho-emotional, efort fizic dozat necorespunzator.
Cele mai frecvente simptome astmatice sunt: tusea, in special noaptea, la efort sau dupa un episod de ras intens, senzatia de sufocare (dispnee), senzatia de strangere a pieptului, suierat in plamani (wheezing)
Metode pentru diagnostic: analiza simptomelor bolii, istoricul medical familial, examenul fizic, teste paraclinice si analize de laborator.
Spirometria este metoda cea mai populara in stabilirea diagnosticului de astm bronsic:
- este un test non-invaziv, care masoara capacitatea respiratorie;
- pacientul expira (sufla) cat de mult aer posibil intr-un dispozitiv numit spirometru;
- testul dureaza 10-15 minute;
- rezultatul se obtine pe loc.

Societatea Toracica Americana si Societatile Europene de Pneumologie si Alergologie recomanda dozarea oxidului nitric fractionat in aerul expirat (FeNO), pentru a obtine controlul la un pacient diagnosticat cu astm, sau pentru sustinerea diagnosticului de astm bronsic sau hiperreactivitate bronsica.
Astmul nu se vindeca, dar poate fi foarte bine controlat. Tratamentul pentru controlul astmului este reprezentat de medicamentatia administrata prin inhalare, cu actiune intra-pulmonara.
Tratamentul se compune din doua tipuri de medicatie:
cea de zi cu zi - sunt medicamentele de control, pentru a preveni accesele de astm
cea de urgenta - in cazul unei crize de astm, medicamentele au rolul de a dilata caile respiratorii astfel incat pacientul sa depaseasca starea de tuse sau sufocare.
Corticosteroizii inhalatori impiedica evolutia astmului bronsic.