15.03.2023
Astmul bronsic la copii: Cum sa gestionezi afectiunea pentru a asigura o viata activa si sanatoasa. Tatiana Alsaliem, medic pediatru: „Aproximativ 15 % din populatia pediatrica sufera de astm bronsic - VIDEO

Astmul bronsic la copii este o afectiune cronica care poate duce la dificultati de respiratie si alte simptome neplacute. Abordam strategiile de prevenire si tratament ale astmului bronsic la copii, pentru a le oferi celor mici un stil de viata sanatos si activ. 

Astmul bronsic este o afectiune respiratorie comuna la copii, care poate cauza simptome severe si afecta calitatea vietii lor.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Aproximativ 15 % din populatia pediatrica sufera de astm bronsic. Cu predilectie se imbolnavesc baieteii cu varsta intre 2 si 10 ani. In ultimii ani incidenta astmului bronsic a crescut semnificativ, si aceasta se datoreaza faptului ca populatia a inceput sa utilizeze tot mai mult produse artificiale, produse chimice de uz casnic pe scara larga. De asemenea, utilizeaza produsele alimentare semifabricate.” 

Elena BOGHIU, MAMA: „Am avut numeroase bronsite obstructive, am fost chiar internati in spital. Dupa asta medicul care ne-a tratat ne-a recomandat sa ne adresam la alergolog. Medicul ne-a recomandat analize, si dupa analize ni s-a stabilit diagnoza de astm bronsic.”

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Cauzele astmului bronsic sunt in primul rand predispozitia ereditara si desigur contactul indelungat cu alergenii. Dar de obicei la baza aparitiei astmului bronsic se afla asocierea acestor 2 cauze.” 

Astfel, un copil poate avea un risc mai mare de a dezvolta astm bronsic daca are unul sau ambii parinti cu astm bronsic sau alte afectiuni alergice. De asemenea, expunerea la factori de mediu precum poluarea, fumatul pasiv sau alti alergeni, cum ar fi praful, polenul sau animalele de companie, poate creste riscul de astm bronsic. 

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Astmul bronsic are 2 perioade clinice: perioada asimptomatica, atunci cand astmul este in remisie, copilul este absolut sanatos si nu reprezinta nici un simptom clinic. A doua este perioada simptomatica in care astmul exacerbeaza, apare o acutizare, copilul are o tuse uscata, iritativa, in accese. De asemenea apare weezingul, acea respiratie suieratoare, dispneea, senzatia ca copilului nu ii ajunge aer si ulterior apare tahipneea, respiratie frecventa pentru a compensa insuficienta de oxigen.”

Elena BOGHIU, MAMA: „Criza consta intr-o tuse latratoare, continua, care nu se opreste si dureaza 2-3 zile pana iesim din tuse.”

Identificarea astmului bronsic la copii poate fi realizata prin evaluarea simptomelor si efectuarea testelor de functie pulmonara. 

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Teste functionale pulmonare, cum ar fi spirometria, testele alergologice cu determinarea imunoglobulinei E specifice, testul bronhodilatator cu administrarea salbutamolului.” 

Factorii de risc pentru astmul bronsic la copii includ istoricul familial de astm bronsic sau alte afectiuni alergice, expunerea la poluanti si alergeni, obezitatea si fumatul pasiv. 

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Minimizarea acestor factori ar fi prin inlaturarea lor, consumul de alimente sanatoase, evitarea mirosurilor din preajma copilului, evitarea contactului cu infectiile respiratorii. Deci daca cunoastem ca in colectivitate sunt copii bolnavi sa evitam acele colective.” 

Tratamentul astmului bronsic la copii poate include administrarea de medicamente pentru a reduce inflamatia si pentru a deschide caile respiratorii. 

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Nici un tratament nu va avea acel efect asteptat daca nu se va exclude acel factor alergen din preajma copilului.” 

Este important ca parintii sa ajute copiii lor sa gestioneze astmul bronsic si sa evite atacurile prin asigurarea ca acestia iau medicamentele prescrise de medic, sa evite factorii declansatori ai astmului si sa invete copiii sa recunoasca semnele timpurii ale unui atac de astm bronsic si sa ceara ajutor imediat. 

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Astmul bronsic fiind o afectiune cronica are impact negativ asupra vietii copilului, dar daca copilul primeste tratamentul de baza si astmul bronsic este controlat atunci impactul negativ este minimizat la maxim.” 

Recomandarile pentru parinti in ceea ce priveste activitatile fizice si sportive pentru copiii cu astm bronsic includ alegerea activitatilor care nu implica expunerea la factori declansatori ai astmului. 

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „O activitate fizica moderata este binevenita. Copii cu astm bronsic vor fi inclusi in grupa speciala la ora de sport. Sporturile cele mai recomandate pentru copii cu astm bronsic ar fi ciclismul, inotul, yoga, plimbarile in aer liber si cu rolele.” 

Articole din aceeasi categorie