10.02.2022
Atentie la simptomele apendicitei la copii! Un apendice iritat poate duce rapid la o infectie bacteriana si se poate rupe chiar si in cateva ore

O durere in partea dreapta resimtita de copil poate sa puna in garda pe cei mai multi dintre parintii care se tem sa nu fie vorba de o apendicita. Aceasta afectiune poate pune viata copilului in pericol si nu este anuntata de fiecare data de durerea intensa.

Apendicele este un tub subtire, in forma de deget, care este legat de intestinul gros. Este pozitionat in partea dreapta jos a burticii copilului. Initial, s-a crezut ca nu are un rol anume in organism, dar un studiu efectuat de cercetatori americani a indicat faptul ca sustine sistemul imunitar, prin protejarea florei bacteriene de la nivelul tubului digestiv. Apendicita este de fapt o umflare a apendicelui urmata de o infectare a acestuia si reprezinta o urgenta medicala, deoarece acel mic organ se poate rupe. Perforarea apendicelui poate sa conduca la aparitia altor infectii, de aceea, daca apendicita nu este tratata in timp util, este posibil sa fie fatala. Intrucat apendicele nu este un organ vital, eliminarea acestuia nu este daunatoare. 

Motive pentru care se blocheaza apendicele

Atunci cand interiorul apendicelui este blocat de ceva, este o chestiune de timp pana cand apare o infectie. Inflamatia poate fi provocata de acumularea de mucus, paraziti intestinali sau chiar materii fecale. Apendicele se umfla din cauza bacteriilor care incep sa se dezvolte cu rapiditate. Apoi, alimentarea cu sange este intrerupta, ceea ce atrage cedarea sa, manifestata prin spargere sau rupere. Dupa perforare, apendicele lasa sa patrunda la exteriorul sau reziduurile care l-au blocat, iar acestea se extind in abdomen, provocand o infectie serioasa, amenintatoare de viata, numita peritonita.

Semne care trebuie urmarite

Chiar daca durerea intensa, localizata in partea dreapta a abdomenului inferior este semnul definitoriu al apendicitei, simptomele pot varia de la un copil la altul. Durerea poate incepe in zona din jurul buricului si se intinde spre partea dreapta, jos a abdomenului si creste treptat in intensitate pe masura ce timpul trece sau cand copilul se misca, respira profund, tuseste, stranuta ori este atins in partea dreapta a burtii. Daca apendicele se perforeaza, durerea se extinde la nivelul intregului abdomen. Acest simptom poate sa nu fie prezent de fiecare data sau este precedat de alte semne de boala precum, greata, varsaturile, diareea sau constipatia, balonarea, inapetenta. Alte indicii ale inflamarii apendicelui sunt febra, frisoanele si irascibilitatea.

Ce presupune tratarea apendicitei

Planul de tratament depinde de stadiul bolii. De pilda, unii copii pot avea nevoie sa ia antibiotice o perioada. De asemenea, o operatie laparoscopica, care nu necesita incizii mari, nu este recomandata in cazul perforarii apendicelui. In schimb, metoda clasica de indepartare a acestui organ inflamat se numeste apendicectomie si este cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala de urgenta pentru copii. Majoritatea copiilor se recupereaza fara probleme pe termen lung dupa aceasta interventie, chiar daca trezeste temeri parintilor din cauza necesitatii anesteziei generale. Chirurgul face o taietura in partea dreapta, jos a abdomenului, gaseste apendicele si-l elimina. In cazul in care depisteaza ca organul s-a rupt, introduce un tub mic pentru a drena reziduurile eliminate dupa perforare. Dupa operatie, copilul va mai ramane in spital 4-5 zile, daca apendicele nu s-a rupt, si pana la 2 saptamani, in situatia in care a avut loc perforarea. Initial, nu va avea voie sa bea si sa manance, apoi, treptat, isi va relua alimentatia obisnuita.

Ecografia abdominala – ce boli poate depista, cum te pregatesti pentru procedura

Articole din aceeasi categorie