03.02.2023
Atentie, parinti! Utilizarea excesiva a gadgeturilor poate dezvolta strabismul la copii. Povestea Alexandrei, fetita care a suferit de aceasta afectiune si cum perseverenta mamei sale a ajutat-o ca sa scape de strabism - VIDEO

O mamica din capitala ne spune cum utilizarea excesiva a gadgeturilor de la varste fragede poate contribui la aparitia strabismului la copii. Intreaga poveste a femeii si a fetitei sale o aflam din reportaj.

Alexandra, eleva: „Ma numesc Alexandra, am 8 ani si imi place la scoala pentru ca invatam lucruri noi. ”

Alexandra este o fetita de o frumusete aparte, care impresioneaza prin ochii ei mari si albastri. La varsta de 2 ani, a fost diagnosticata cu strabism, o afectiune in care ochii nu se indreapta in aceeasi directie. 

Adelina TAPES, MAMICA: „Noi am observat aceasta problema la varsta de 4 luni, atunci cand eu ma uitam la ea si am observat ca un ochi sau altul fuge spre nas. Atunci am crezut ca este o etapa de adaptare si respectiv in timp se va rezolva. La varsta de 2 ani si jumatate a inceput sa priveasca telefonul si acesta a influentat manifestarea patologiei pe care o avuse, dar case nu se manifesta clinic.” 

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Mamica a adus-o pe Sanda la noi observand un strabism, adica o pozitie incorecta a globilor oculari. Globii oculari in mod normal trebuie sa priveasca normal, in raport cu axa ochiului. Mamica a observat mai intai devierea unui ochi, periodic alternand cu celalat ochi.” 

Parintii fetitei au consultat mai multi specialisti si clinici medicale in cautarea unui tratament eficient. In cazul Alexandrei, interventia chirurgicala a fost exclusa de la inceput, deoarece unghiul de deviere al ochiului era sub 10 grade.

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Situatia data se corecteaza cu ochelari. S-au adaugat ulterior anumite prisme care ajuta la pozitionarea corecta a globilor oculari. Inafara de tratamentul de baza care consta in purtarea permanenta a ochelarilor s-au intreprins un sir de masuri fizioterapeutice. Procedurile constau in stimularea vederii binoculare pentru ca principala problema a strabismului, pe langa defectul estetic pe care il mentioneaza parintii este nedezvoltarea vederii binoculare. Deci, fiecare ochi priveste individual si separat si nu are loc fuziunea a doua imagini intr-o imagine unica. Sinaptoforul ajuta la dezvoltarea vederii binoculare.” 

Adelina TAPES, MAMICA: „Imi era foarte greu sa ii explic ca trebuie sa se uite in aparat pentru ca ea era mica si eu singura nu stiam ce trebuie sa vada ea acolo, dar ii spuneam sa fie concentrata. Cat de explicit era aceasta pentru un copil de aproape 3 ani nustiu, dar mai tarziu tratamentele erau mai calitative pentru ca ea deja intelegea ce trebuie sa faca.”

Initial, Alexandra a frecventat o gradinita obisnuita, insa, pentru a-i oferi cel mai bun tratament, parintii au decis sa o mute la o gradinita pentru copii cu probleme de vedere.

Adelina TAPES, MAMICA: „Din discutii cu alte mamici am aflat ca la noi este o gradinita specializata pentru copii cu probleme cu vederea si am hotarat sa mergem la ea. La acea gradinita am ajuns la varsta de aproape 5 ani. Acolo este un program individual pentru ei, era foarte specific, era foarte interesant cum ei se indrumau si cum se ajutau reciproc sa urmeze tratamentul in ceea ce tine de ochelari.”

Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, SPECIALIST IN SANATATE PUBLICA: „Dupa 6 ani de munca si perseverenta din partea mamei si fiicei rezultatele au inceput sa apara. Alexandra a ajuns acum in clasa a 2-a, frecventeaza o scoala obisnuita, iar dupa ore i-a lectii de solfegiu si pian. In ciuda acestui progres odata la 3 luni, viziteaza medicul pentru consultatii si proceduri medicale.”

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „La moment Sanda continua sa duca un regim vizual corespunzator, adica se limiteaza expunerea la gadget-uri, tot ce tine de ecrane, in special de ecranele tinute aproape de ochisori, continua si recuperarea vizuala - mai multe proceduri indicate pentru rezolvarea strabismului si dezvoltarea vederii binoculare.”

Cand va creste mare, Alexandra viseaza sa devina ...

Medicii subliniaza pericolul pe care utilizarea excesiva a gadgeturilor il poate reprezenta pentru copiii cu predispozitie la probleme oculare.

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Intotdeauna trebuie sa fie un substrat. Doar gadget-urile in mod normal nu provoaca probleme oftalmologice. Expunerea ochilor la gadget-uri face ca sistemul vizual si cel de acomodare sa se epuizeze si primul factor care il observa parintele este deviatia globilor oculari deoarece slabeste musculatura ochiului.”

Articole din aceeasi categorie