06.05.2024
Boala obrajilor pălmuiți – a cincea boală a copilăriei. Află de la medicul pediatru Igor Pletosu ce reprezintă această infecție virală - VIDEO

A cincea boală a copilăriei se consideră eritemul infecțios. 

O infecție virală contagioasă, care afectează mai frecvent copiii cu vârsta între 5 și 10 ani, este boala „obrajilor pălmuiți”, cunoscută ca și eritemul infecțios.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU: „Eritemul infecțios este o boală a copilăriei de obicei, dar cu toate acestea poate fi afectat și adultul. Este boala a cincea a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiți, provocată de un virus monocatenar, parvovirus B19 uman.”

Virusul se transmite prin salivă sau secrețiile nazale și prezintă o sezonalitate în perioada de primăvară.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU: „Simptomul de bază pe care toți îl recunosc este eritemul specific, o culoare roză aprinsă a obrajilor, poate să apară și pe restul părților corpului. El dispare în 2-5 zile maxim. Pot să fie simptome de viroză ușoare: strănut, ușoară congestie, lacrimație, stare de oboseală, cefalee, niște simptome generale care pot fi la orice viroză. Perioada de incubație este de la 3-5 până la 7-10 zile, perioada minim simptomatică în care copilul este contagios. Pe urmă deja el nu mai elimină virusul după ce a apărut erupția.”

De obicei, boala obrajilor pălmuiți decurge ușor, iar complicațiile pot apărea la persoanele din grupul de risc.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU: „Sunt copiii care primesc preparate imunosupresoare, adică corticosteroizi, care au alergii cronice, care au anumite patologii autoimune, persoanele care se află în procesul de a face un transplant, gravidele care nu au suportat boala în copilărie.”

Suportarea bolii duce de obicei, la formarea unei imunități de lungă durată, de aceea la maturi infecția este întâlnită destul de rar.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU: „Diagnosticul este de obicei clinic, prin erupția specifică și examenul clinic general care exclude alte patologii. Dacă diagnosticul este stabilit deja, tratamentul este simptomatic. Se dau antipiretice dacă copilul are febră, rar, dar pot avea până la 39 de grade 2-4 zile, antiinflamatoare, antihistaminice dacă manifestă simptome de prurit, multe lichide, decongestionante, uroseptice dacă are disconfort în gât și monitorizare.”

Principala metodă de a preveni eritemul infecțios este igiena corespunzătoare.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU: „Adică o prevenire foarte simplă: dezinfectant, dacă nu avem la îndemână lavoar și săpun; folosirea corectă a batistelor; spălăm mâinile foarte bine după ce vizităm transportul public, locuri și veceuri publice. Mămicile tinere care au copii și sunt și însărcinate, trebuie să monitorizeze copilașii să-și spele ei mâinile, pentru că ei sunt acei vectori care pot să aducă infecția acasă. Asta este cea mai simplă, eficientă metodă de profilaxie, pentru a preîntâmpina molipsirea, dar și pentru a pune o „barieră” în transmiterea virusului respectiv în comunitate.”

Articole din aceeasi categorie