„Organul dentar este un complex de tesuturi structurate diferit, dar armonizate morfologic si functional pentru a primi, armoniza si transmite presiunile masticatorii. El este constituit din 2 componente: odontiul (componenta masticatorie) si parodontiul (componenta de sustinere). Dintele prezinta la interior cavitatea pulpara care contine pulpa dintelui. Acesta comunica in portiunea sa inferioara prin foramenul apical cu spatiul parodontal. Prin acest spatiu patrund si ies din pulpa dentara vasele sanguine si nervii.
Parodontoza (boala parodontala) - este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.
In prima faza apare inflamatia gingiei - gingivita. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal. Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale (spatii formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, s.a.). In final dintii sunt expulzati din alveolele dentare.
Parodontoza are drept cauza principala placa bacteriana - pelicula compusa in principal din bacterii sau mai pe intelesul tuturor, igiena incompleta,” explica stomatologul.
Factorii care pot favoriza parodontoza sunt de ordin:
local:
- fumat, tartru, trauma ocluzala, carii, edentatii, obiceiuri vicioase, s.a.;
general:
- stari fiziologice : pubertate, sarcina, menstruatie, menopauza, utilizare de anticonceptionale
- boli sistemice : diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, s.a.
- tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie, boli cardiovasculare.
„Diagnosticul de parodontoza este simplu si se bazeaza pe un examen stomatologic minutios.
Cu cat mai repede solicitati asistenta din partea medicului stomatolog, cu atat mai mari sunt sansele de a inlatura problemele provocate de parodontoza si de a preveni alte probleme grave de sanatate,” a mai adaugat medicul.
In concluzie:
Stomatologul spune ca, tratamentul parodontozei depinde mult de gradul de afectiune la momentul adresarii pacientului la stomatolog dar care poate fi prevenita, in mare masura. Parodontoza este, de cele mai multe ori, rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul zilnic, folosirea atei dentare si igiena dentara profesionala la cabinet odata la 6-12 luni pot reduce foarte mult probabilitatea aparitiei parodontozei.