16.09.2023
Cancerul de piele, una din cele mai raspandite forme de cancer la nivel global! Tot ce trebuie sa stii - de la preventie, factori de risc si complicatii, la tratament - VIDEO

Numarul cazurilor de cancer de piele este in continua crestere de la an la an. Afla din reportaj care sunt factorii de risc si masurile de preventie a cancerului de piele.

Cancerul de piele este una din cele mai intalnite forme de cancer la nivel global, cu peste 1,5 milioane de cazuri noi inregistrate in anul 2020.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Cancerul de piele reprezinta un neoplasm malign format din celulele dermului si melanocite. Formele mai frecvente sunt carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul. Acestea se diferentiaza prin faptul ca provin din diferite tipuri de celule ale pielii, dupa evolutia clinica si agresivitatea lor”.

Cel mai favorabil tip de cancer cutanat se considera bazaliomul, pe cand melanomul este cel mai agresiv, provocand peste 57 000 de decese la nivel global in anul 2020.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Factorii de risc cei mai importanti sunt expunerea excesiva la razele solare, adica bronzul, indeosebi la persoanele cu pielea si ochii mai deschisi la culoare. Cu cat mai devreme, mai ales in copilarie, persoana a inceput sa se bronzeze sau a suferit o arsura solara, cu atat probabilitatea de a avea cancer de piele este mai mare. De asemenea, are importanta timpul aflarii la razele solare, intre orele 10-17 se considera cea mai nefavorabila perioada”.

Alti factori de risc importanti ar fi utilizarea solarului, predispozitia genetica si prezenta unor afectiuni precanceroase netratate.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Pacientul trebuie sa se adreseze la medic, daca acesta a observat ca formatiunea a inceput brusc a creste in dimensiuni, daca si-a modificat forma, culoarea, daca au aparut senzatii neplacute, durere, sau mancarimi, daca au aparut careva secretii mucoase sau sangeroase din aceasta formatiune”.

Autoexaminarea este o metoda eficienta de preventie a malignizarii alunitelor si trebuie efectuata de fiecare persoana.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Eu recomand sa fie masurate alunitele cu o rigla, datele sa fie insemnate undeva si sa fie fotografiate, pentru a putea monitoriza in dinamica. Aproximativ, o data in an sa fie efectuata autoexaminarea, pentru a observa daca alunita nu si-a modificat marimile sau daca nu au aparut careva din simptomele mentionate anterior”.

In cazul observarii unor modificari, urmatorul pas ar fi adresarea la medic.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Pentru ca el sa efectueze examinarea clinica, sa examineze pacientul in intregime, sa colecteze anamneza. Dupa asta, se efectueaza dermatoscopia, dar cea mai importanta metoda de diagnostic este inlaturarea chirurgicala urmata de investigatiile histopatologice si imunohistochimice. Daca totusi s-a stabilit o tumoare, atunci pacientul se investigheaza si se stabileste o tactica de tratament”.

Sansele de vindecare a cancerului de piele, depinde de stadiul bolii si raspandirea tumorii.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Cu cat este mai incipienta, atunci cand tumoarea nu a reusit sa se raspandeasca asupra altor organe, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. In cazul metastazei, exista metode noi de tratament, care il pot ajuta”.

Din metodele relativ noi de tratament, implementate cu succes, fac parte target-terapia, adica terapia tintita si imunoterapia.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Pacientii cu melanom au sanse mult mai mari de vindecare, deoarece acest tip de tumoare este unul foarte agresiv, dar reactioneaza bine la imunoterapie.”

Profilaxia cancerului cutanat revine din factorii de risc importanti care pot provoca aceasta maladie.

Olga GRONIC, MEDIC ONCOLOG: „Persoanele predispuse, cu piele de culoare deschisa trebuie sa limiteze timpul aflarii la soare, sau sa foloseasca solutii pentru protectie solara. De asemenea, trebuie tratate afectiunile precanceroase, iar daca exista unele formatiuni suspicioase, mai bine de inlaturat preventiv”.

Rata de supravietuire estimata la cinci ani pentru pacientii al caror melanom e depistat timpuriu, este de aproximativ 99%. Prin urmare, detectarea precoce este cel mai important pas pentru imbunatatirea prognosticului.

Articole din aceeasi categorie