Cancerul poate fi in multe situatii prevenit. De la alimentatia sanatoasa pana la vaccinare, miscare si renuntare la fumat, sunt numeroase masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul de a te imbolnavi.
Din fericire, majoritatea factorilor de risc in ceea ce priveste cancerul sunt prevenibili. Cu alte cuvinte, sta in puterea noastra sa ne ferim de aceasta maladie. Trebuie doar sa vrem!
Afla mai jos ce poti face pentru a preveni cancerul.
Fumatul, asociat cu aparitia a 12 tipuri de cancer
De fiecare data cand tragi un fum, inhalezi nu mai putin de 250 de substante chimice, 70% dintre ele fiind cancerigene.
Fumatul nu este vinovat doar de aparitia cancerului pulmonar. Alte 12 forme de cancer, precum cel de stomac, de vezica, de rinichi, de gura sau de gat, sunt asociate cu acest viciu.
Asadar, renunta la fumat. Cu cat mai curand, cu atat mai bine pentru sanatatea ta!
Cruciferele, legumele care tin la distanta cancerul
Cu totii stim ca alimentatia sanatoasa este una dintre principalele masuri pe care le putem lua pentru a preveni cancerul. Insa nu toti stim ce inseamna „alimentatie sanatoasa”. Si mai putini dintre noi stim ce inseamna „portie sanatoasa”…
Printre alimentele cu efecte anticancerigene dovedite se numara fructele si legumele bogate in fibre, vitamine si minerale cu efect antioxidant si antitumoral.
Exemple de astfel de alimente sunt: broccoli, varza de Bruxelles, varza, kale, salata verde si toata gama de fructe de padure – zmeura, afine, mure, capsune, coacaze etc.
Nu te baza pe suplimente ca te feresc de cancer
In mediul virtual exista o pleiada intreaga de articole care promoveaza diverse suplimente asa-zis anticancerigene. Insa nu exista, la acest moment, informatii stiintifice care sa le ateste eficienta nici in ceea ce priveste prevenirea cancerului, nici tratamentul acestuia.
Mai mult, unele suplimente „naturale” produc interactiuni medicamentoase, atat cu unele citostatice, cat si cu alte medicamente pe care pacientul oncologic le poate avea in schema de tratament, cum sunt anticoagulantele.
Sucul de grepfrut, sunatoarea, curcumina sunt cele mai cunoscute substante naturale care sunt metabolizate de acelasi aparat enzimatic cu multe medicamente, inclusiv chimioterapice, putand scadea eficienta acestora sau potenta efectele adverse.
O femeie cu tetracromie, care poate vedea 100 de milioane de culori, a nascut un copil cu daltonism
Fara alcool, carne si mezeluri in exces
Consumul excesiv de bauturi alcoolice, alimente semiprocesate si carne rosie este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer (de gura, de san, de esofag, de colon, de ficat, de stomac etc.).
De asemenea, aceste obiceiuri sunt de cele mai multe ori factorul declansator al bolilor cardiovasculare, ca urmare a obezitatii si acumularii placii de aterom pe vasele de sange. Iar obezitatea, la randul ei, este un factor major de risc implicat in aparitia cancerului de pancreas si nu numai.
Studiile arata ca grasimea in exces din corp „hraneste” celulele tumorale. Opteaza pentru carne slaba, peste, alcool cu moderatie si mai multa miscare (macar 30 de minute in fiecare zi), actiuni care te ajuta sa pastrezi o greutatea corporala optima, dar si sa tii la distanta cancerul.
Protejeaza-te de cancerul de piele folosind crema de protectie solara
Melanomul, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, poate fi prevenit in mare masura folosind crema de protectie solara atunci cand te expui la soare.
Aplica pe pielea expusa un produs cu factor de protectie minimum 30. Iar in timpul verii, cand razele ultraviolete isi ating potentialul maxim, alege o crema cu SPF 50+ pentru mai multa protectie.
Nu uita si de celelalte masuri pe care le poti lua pentru a preveni cancerul de piele: evita expunerea la soare in intervalul 11-18, stai sub umbrela, poarta palarie de soare.
Foloseste prezervativul si vaccineaza-te
Sexul neprotejat este principala cauza a bolilor cu transmitere sexuala. Unele dintre acestea cresc insa riscul de aparitie a cancerului.
De exemplu, aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin au drept origine infectia cu virusul HPV (tulpinile 16 si 18), contractat pe cale sexuala. Si unele virusuri hepatitice se transmit prin contact sexual neprotejat, cauzand cancer de ficat.
Pentru a te feri de acestea, foloseste intotdeauna prezervativul! Insa cea mai buna forma de protectie este oferita prin vaccinare.
Vaccinul anti-HPV, de exemplu, te protejeaza de cancerul cervical, de vulva, vagin sau anus (poti citi mai multe despre vaccinul anti-HPV aici). Iar vaccinul impotriva hepatitei B te protejeaza de virusul care cauzeaza cancer hepatic (acest vaccin face parte din schema obligatorie de vaccinare in copilarie).
Cunoaste-ti istoricul familial si nu rata vizitele periodice la medic
Unele forme de cancer pot fi mostenite in familie sau, mai bine spus, anumite gene „defecte” pot fi transmise copiilor, crescandu-le riscul de a dezvolta un neoplasm.
Daca ai in familie cazuri de cancer, ar fi bine ca dupa varsta de 40 de ani sa apelezi la diverse teste genetice sau la analize de screening periodic, pentru a depista la timp eventuale anomalii genetice.
O colonoscopie, de exemplu, este indicata de American Cancer Society inca de la varsta de 45 de ani, mai ales daca exista factori de risc pentru cancerul colorectal.
Testul Babes Papanicolau este obligatoriu pentru orice femeie care si-a inceput viata sexuala, iar mamografia poate depista in stadii incipiente cancerul de san, cand optiunile terapeutice au o rata de eficienta mult mai ridicata.