Prin urmare, o persoana care stie din start ca va trece peste boala, va lupta sa ajunga la o viata normala, are mai mari sanse ca sa se vindece mai rapid.

„Si studiile vorbesc ca daca vindecarea sau daca calitatea vietii este mult mai ameliorata, raspunsurile la tratament sunt mai bune. La fel, efectele secundare de la chimioterapie, radioterapie sunt mai putin evidente. Asadar, corpul nostru pe noi ne aude, chiar daca asta noi nu stim, noi nu-l auzim, el ne aude si daca eu am sa fiu anxios, depresiv, ca toti avem momente, nu poti sa fii intotdeauna fericit, aceasta este deasemenea o patologie.
Totodata, Tatiana Mendes afirma ca trebuie sa existe o balanta intre plus si minus intotdeauna. Iar in acest context este important sa mentinem balanta asta: „Adica atunci cand pacientul balanseaza spre minus, sa pun ceva pe plus si sa-l mentinem sa continue lupta. Chiar considerand ca este intr-o faza mai grea a tratamentului sau cand este in diagnostic si se ajusteaza sau se adapteaza la diagnostic pentru ca este o faza importanta. Acolo este important ce fel de gandire va avea persoana cand primeste diagnosticul, sunt niste elemente care schimba multe lucruri, schimba viata pacientului si calitatea vietii a lui si a rudelor, persoanelor care-l inconjoara,” a spus psihoterapeutul.

