11.06.2021
Care sunt cauzele sangerarilor nazale la copii. Vezi cat sunt de grave si ce masuri trebuie sa iei imediat

Cu siguranta, cel putin o data in viata ti s-a intamplat sa ai sangerari nazale, fara anumite cauze. Se intampla si copiii sa inceapa sa sangereze din nas. Motivele acestui fenomen sunt foarte specifice. Din acest motiv, daca ai observat ca bebelusul tau este „predispus” la sangerari nazale, ar trebui sa mergi la medicul pediatru.

Care sunt cauzele sangerarilor nazale la copii. Vezi cat sunt de grave si ce masuri trebuie sa iei imediat

Din cand in cand, nu numai adultii, ci si copiii au parte de sangerari nazale fara niciun motiv. La prima vedere - nimic grav. Dar este important ca parintii sa stie ca, adesea, cauza acestui fenomen poate fi dezvoltarea unei boli grave si periculoase.

Sangerarile nasale pot fi diferite. Sangerarile nazale ale unui copil pot fi de doua tipuri:

- sangerare din partile anterioare ale nazofaringelui (in acest caz, deteriorarea vasului, care este situat direct pe septul nazal);

- sangerare din partea din spate a nasului (apare adesea cu traume, cu hipertensiune arteriala sau pe fondul dezvoltarii unor boli grave).

In sezonul de iarna, sangerarile nazale la copii se intampla mai des decat in ​​sezonul cald.

De regula, la copii, sangerarile nazale din partea din fata a nasului sunt mai frecvente. O caracteristica distinctiva a acestui tip este ca sangele provine dintr-o singura nara. 

Cand deteriorarea vasului este localizata in partea din spate a nasului, sangele provine de obicei din ambele nari, sangerarea este foarte intensa si dificil de oprit.

Cum sa opresti sangerarile nasale: primul ajutor pentru un copil

Aseaza copilul - spatele este drept, corpul este usor inclinat inainte, capul este usor coborat.

Strange usor partile nasului bebelusului cu degetele (cu alte cuvinte, strangeti nasul);

Tine-l in aceasta pozitie timp de cel putin 10 minute. Este foarte important sa ciupiti nasul si sa tii in aceasta pozitie cel putin 10 minute.

Intre timp ai putea sa aplici cuburi de gheata sau ceva rece pe puntea nasului. La fel, ai putea da copilului sa manance sau sa bea ceva racorior. Gura rece opreste efectiv sangerarile nazale.

Greseli pe care le comit adultii atunci cand ofera ingrijiri de urgenta copiilor cu sangerari nazale:

Nu trebuie sa pui vata, tampoanele si alt ceva in nasul copilului. In loc sa curga liber, sangele va satura vata si se va ingrosa, uscandu-se treptat pana la mucoasa nazala. De indata ce vei scoate tampoanele sangeroase, sangerarea poate incepe de la capat.

Copilul nu trebuie asezat pe spate, cu fata in sus - daca sangerarea este severa. Acest lucru va rezulta varsaturi sangeroase, care, atunci cand este culcat poate duce aproape intotdeauna la sufocare. Cel mai bine este sa asezi copilul in pozitie verticala, inclinand usor corpul inainte.

In cazul sangerarilor nazale, nu trebuie sa provoci copilul sa vorbeasca sau sa se miste - ambele vor creste sangerarea.

In ce cazuri cu sangerari nazale este necesar sa apelezi un medic

In ciuda faptului ca sangerarile nazale nu sunt de obicei un incident foarte grav si usor de remediat, exista situatii in care este necesar sa arati copilui unui medic. Astfel de situatii includ urmatoarele circumstante:

Daca dupa zece minute sangerarea nu s-a oprit, repeta ​​intreaga procedura de la inceput (inca 10 minute). Daca in acest caz (dupa un total de 20 de minute de la inceputul primului ajutor) nasul inca sangereaza, acesta este un motiv suta la suta pentru a apela urgent medicii.

Daca sangerarile nazale ale copilului sunt intense si apar simultan din doua nari.

Daca sangerarile nazale sunt insotite de alte sangerari (sangele provine din ureche sau din organele genitale etc.).

Asigura-te ca arati copilul medicului daca sangerarile nazale au devenit obisnuite (in fiecare zi, la fiecare 2-3 zile, o data pe saptamana etc.).

Nevoia de sfaturi medicale in astfel de circumstante este complet justificata, prin urmare, in cazuri rare, sangerarile nazale pot fi nu doar rezultatul unei explozii a vasului in nas, ci un simptom al unei boli periculoase.

Cauze de sangerari nazale bruste

In 90% din cazuri, sangerarile nazale apar deoarece vasele din partea din fata a nasului izbucnesc. Acest lucru este facilitat de:

- Uscare din zonele mucoasei nazale;

- Praful, fumul de tutun, parul animalelor - toate acestea determina o formare crescuta a mucusului in nas si fragilitatea vaselor de pe septul nazal;

- Aer foarte uscat si cald in camera in care locuieste copilul;

- Stres fizic excesiv;

- Stres sever.

Dar motivele pot fi, de asemenea, de multe ori mai grave si periculoase. De exemplu:

- Traumatism intern;

- Tulburari de coagulare a sangelui;

- Tulburari circulatorii;

- Boala de ficat;

- Tensiune arteriala crescuta;

- Boli ale sistemului cardiovascular;

Articole din aceeasi categorie