05.10.2021
Care sunt cauzele si tratamentul intoxicatiilor gastro-intestinale? Afla totul despre aceasta afectiune de la Irina Cucer, medic de familie

Intoxicatiile sau toxiinfectiile reprezinta un grup de infectii gastro-intestinale. Aceasta infectie este o boala cauzata de consumul de alimente si apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice. Simptomele tipice sunt voma si diareea. Despre acest lucru, a povestit medicul de familie, Irina Cucer intr-un interviu pentru isanatate.protv.md.

Care sunt cauzele si tratamentul intoxicatiilor gastro-intestinale? Afla totul despre aceasta afectiune de la Irina Cucer, medic de familie

„Intoxicatiile pot fi cauzate de consumul unor alimente sau bauturi contaminate (infectate) cu microorganisme patogene, ingestia de substante chimice si expunerea tegumentelor (contactul) pielii, ochilor la anumiti factori chimici”, a spus medicul de familie.

Intoxicatiile in mare parte sunt cauzate de diversi agenti patogeni:

- bacterii in jur de 60%;

- toxinele bacteriilor;

- virusi;

- paraziti;

- plante toxine din ciuperci;

- substante chimice (pesticide, ierbicide, detergenti, medicamente, mercur, alcool s.a.m.d.).

Prin urmare, pot aparea sporadic sau in focare epidemice (colectiv).

Cei expusi grupului de risc pot fi:

- Copiii cu varsta cuprinsa mai mica de 5 ani;

- colectivitatile de copii;

- gravidele;

- persoanele trecute de varsta de 65 de ani;

- persoanele cu diabet zaharat;

- persoanele cu afectiuni renale;

- cei aflati la tratament cu imunosupresoare.

Irina Cucer: „Asadar, intoxicatiile pot evalua ca forma usoara, medie si grava.”

Simptomele pot fi:

- dureri abdominale;

- crampe abdominale;

- greata;

- voma;

- febra;

- stare generala de rau;

- oboseala.

Medicul de familie mai spune ca, tactica de tratament depinde de evolutia bolii, gradul de severitate si desigur daca cunoastem factorul declansator.

Formele usoare dureaza pana la 2-3 zile si nu pun in pericol viata. Ce tine de formele medii spre grave necesita adresare la medic sau chiar spitalizare cu tratament in stationare”, a spus Irina Cucer.

Criteriile ce vorbesc de gravitatea bolii sunt:

- febra mai mare de 38 de grade Celsius;

- scaun frecvent  (cu sange sau mucus);

- dureri persistente abdominale;

- vome frecvente;

- diaree ce se mentine mai mult de 3 zile;

- semne de deshidratare (stare de slabiciune, tensiune arteriala joasa, puls crescut, tegumente uscate, urinari rare).

In concluzie: 

Pentru a fi evitate intoxicatiile gastro-intestinale e necesar de a face profilaxia:

- igiena mainilor cu apa si sapun;

- prepara termic corespunzator produsele din carne si peste;

- pastreaza corect produsele alimentare;

- separa alimentele crude de cele preparate;

- evita reincalzirea alimentelor;

- spala fructele si legumele inainte de consum.

Articole din aceeasi categorie