„Intoxicatiile pot fi cauzate de consumul unor alimente sau bauturi contaminate (infectate) cu microorganisme patogene, ingestia de substante chimice si expunerea tegumentelor (contactul) pielii, ochilor la anumiti factori chimici”, a spus medicul de familie.

Intoxicatiile in mare parte sunt cauzate de diversi agenti patogeni:
- bacterii in jur de 60%;
- toxinele bacteriilor;
- virusi;
- paraziti;
- plante toxine din ciuperci;
- substante chimice (pesticide, ierbicide, detergenti, medicamente, mercur, alcool s.a.m.d.).
Prin urmare, pot aparea sporadic sau in focare epidemice (colectiv).
Cei expusi grupului de risc pot fi:
- Copiii cu varsta cuprinsa mai mica de 5 ani;
- colectivitatile de copii;
- gravidele;
- persoanele trecute de varsta de 65 de ani;
- persoanele cu diabet zaharat;
- persoanele cu afectiuni renale;
- cei aflati la tratament cu imunosupresoare.
Irina Cucer: „Asadar, intoxicatiile pot evalua ca forma usoara, medie si grava.”
Simptomele pot fi:
- dureri abdominale;
- crampe abdominale;
- greata;
- voma;
- febra;
- stare generala de rau;
- oboseala.
Medicul de familie mai spune ca, tactica de tratament depinde de evolutia bolii, gradul de severitate si desigur daca cunoastem factorul declansator.

„Formele usoare dureaza pana la 2-3 zile si nu pun in pericol viata. Ce tine de formele medii spre grave necesita adresare la medic sau chiar spitalizare cu tratament in stationare”, a spus Irina Cucer.
Criteriile ce vorbesc de gravitatea bolii sunt:
- febra mai mare de 38 de grade Celsius;
- scaun frecvent (cu sange sau mucus);
- dureri persistente abdominale;
- vome frecvente;
- diaree ce se mentine mai mult de 3 zile;
- semne de deshidratare (stare de slabiciune, tensiune arteriala joasa, puls crescut, tegumente uscate, urinari rare).
In concluzie:
Pentru a fi evitate intoxicatiile gastro-intestinale e necesar de a face profilaxia:
- igiena mainilor cu apa si sapun;
- prepara termic corespunzator produsele din carne si peste;
- pastreaza corect produsele alimentare;
- separa alimentele crude de cele preparate;
- evita reincalzirea alimentelor;
- spala fructele si legumele inainte de consum.