O sarcina ectopica, asa cum sugereaza si numele, apare atunci cand un ovul fertilizat nu se ataseaza acolo unde ar trebui sa fie.
Intr-o astfel de sarcina, in locul uterului, ovulul este fixat in trompa uterina (uterina), pe colul uterin, in cavitatea abdominala, pe ovar sau in zona cicatricii ramase dupa o operatie cezariana. Desi sarcina are loc, in marea majoritate a cazurilor nu va functiona sa sustina copilul.
De ce apare o sarcina ectopica?
Medicii si oamenii de stiinta nu au un raspuns exact la intrebarea motivelor dezvoltarii unei sarcini ectopice. Cu toate acestea, printre factorii de risc sunt:
- cezariana transferata;
- fumat;
- utilizare FIV si sansele unei sarcini ectopice sunt mai mari, cu atat s-au facut mai multe incercari de FIV;
- infectii cu transmitere sexuala.
Datorita infectiilor, interventiilor chirurgicale si a procedurilor medicale care afecteaza cumva trompele uterine, peretii tuburilor pot incepe sa se contracte mai rau. Acest lucru va duce la faptul ca oul fertilizat este dificil de mutat in uter si este pur si simplu blocat.
Un alt factor de risc este varsta femeii. Dupa 35 de ani, sansele unei sarcini ectopice cresc, desi oamenii de stiinta nu au inca o explicatie cu privire la modul in care varsta si sansele ca un ovul sa se ataseze in locul unde nu trebuie. Statisticile arata insa ca exista o astfel de conexiune.
In plus, exista multe cazuri in care femei tinere perfect sanatoase care nu au avut infectii cu transmitere sexuala, nu au fumat si nu au utilizat FIV au suferi de sarcina extrauterina.

De ce este periculoasa o sarcina ectopica?
Dupa atasare, oul incepe sa se imparta si sa creasca in dimensiune. Daca in timpul unei sarcini normale acest lucru este complet asteptat, atunci cu o afectiune ectopica, o astfel de afectiune poate ameninta sanatatea mamei si chiar viata ei.
Faptul este ca uterul este adaptat pentru a transporta un copil, iar toate celelalte locuri in care un ou poate fi implantat nu sunt. Cresterea ovulului va duce la intinderea severa a trompei uterine si poate provoca chiar ruperea acesteia cu sangerari severe, care pun viata mamei in pericol. In unele cazuri, tubul trebuie indepartat dupa o sarcina ectopica, iar apoi sansele unei alte sarcini depind de permeabilitatea tubului ramas.
In plus, un atasament „deplasat” al oului poate provoca aderente si dureri severe.
Cum se detecteaza o sarcina ectopica
Este imposibil sa se detecteze debutul unei sarcini ectopice fara un medic specialist in stadiile incipiente. Nu exista semne care sa fie caracteristice sarcinii intrauterine: de exemplu, contrar credintei populare, atasarea necorespunzatoare a oului nu afecteaza severitatea toxicozei. O analiza pentru hCG nu va arata, de asemenea, daca un ovul fertilizat se afla in uter sau in trompa uterina: in primele saptamani, concentratia hormonului va creste, asa cum era de asteptat.
O sarcina ectopica se termina de la sine la aproximativ 7 saptamani - pana in acest moment, ovulul fertilizat devine suficient de mare pentru a nu mai intra in trompa uterina - aici se localizeaza pana la 90% din sarcinile ectopice. Acest lucru poate duce la ruperea tubului si sangerari ulterioare - o situatie care necesita asistenta medicala imediata. Cu cateva zile sau saptamani inainte de intreruperea spontana a unei sarcini ectopice, pot aparea dureri abdominale, descarcare sangeroasa maro. Nu trebuie sa le ignori si este mai bine sa consulti un medic. Cel mai probabil, va fi necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina consecintele unei sarcini ectopice. De obicei se efectueaza laparoscopic.
Cel mai eficient mod de a detecta o sarcina ectopica este o ecografie timpurie. Un astfel de studiu nu va determina doar viabilitatea ovulului, ci va dezvalui si localizarea acestuia.

Este posibil sa nasti un copil cu o sarcina ectopica
Miracolele se intampla. In ciuda faptului ca majoritatea sarcinilor ectopice se termina prin avort spontan, medicina cunoaste mai multe cazuri cand copiii s-au nascut in situatii foarte neobisnuite. De exemplu, in ianuarie 2020, in Voronej, o femeie a nascut un copil purtat in cavitatea abdominala.
Multa vreme, mama nici nu banuia ca ceva nu merge. Femeia s-a intors deja la clinica prenatala cand a simtit miscarea fetala. Ecografia a relevat ca copilul nu se dezvolta in uter, ci in cavitatea abdominala. Nasterea naturala intr-o astfel de situatie a fost imposibila, iar medicii au trebuit sa efectueze o operatie de indepartare a bebelusului. S-a nascut o fata cu o greutate de aproximativ 2 kg. Astfel de cazuri sunt foarte rare, dar se intampla.