17.09.2021
Ce contraindicatii au prunele, cel mai puternic antioxidant. Cine trebuie sa le evite

In ciuda beneficiilor pe care le aduc organismului, prunele nu sunt indicate tuturor persoanelor. In caz de suferinte renale sau in boala diareica acuta sunt total interzise.

Ce contraindicatii au prunele, cel mai puternic antioxidant. Cine trebuie sa le evite

Delicioasele fructe ale toamnei au un continut scazut de calorii, mai exact 46 calorii la 100 g si nu contin grasimi saturate,  dar sunt pline de minerale si vitamine. Prunele au si proprietati diuretice, de stimulare a sistemului nervos, hepatice, de dezintoxicare si laxative. Aceste fructe amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului si splinei.   

„Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat pentru ca au o concentratie ridicata de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat in boala diareica acuta sau cronica si in caz de suferinte renale, cum sunt pietrele la rinichi”, explica dr. Daniela Stan, medic de familie.  

Pe de alta parte, prunele si sucul proaspat pregatit din ele contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, ceea ce le face sa fie un mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, colecist si hipertensiune, spune specialistul. Tonic excelent pentru sistemul nervos, prunele ajuta si la intarirea sistemului imunitar si cresc rezistenta organismului la infectii. Sucul de prune, ca si fructul intreg, de altfel, este un laxativ natural care contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar si la eliminarea excesului de grasimi.  

Ce substante contin  

Datorita zaharurilor pe care le contine, prunul este un fruct cu puternice calitati energizante, stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, specialistii recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.   

Prunele contin apa; zaharuri, distribuite intre glucoza, fructoza si zaharoza; fibre alimentare (celuloza si pectine); acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric; saruri minerale, in special potasiu; vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E si D); antociani (in coaja), substante antioxidante care confera fructului culoarea specifica; tanini si substante amare in frunze si scoarta pomului. Prunele uscate au un continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si o concentratie mai mare de vitamine si saruri minerale. Specialistii spun ca resveratrolul care se gaseste in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.  

Beneficiile pe care le aduc organismului   

Nu contin grasimi. Prunele sunt foarte sarace in grasimi, fiecare fruct contine mai putin de 0,2 grame. In plus, ele nu contin grasimi saturate, care pot creste riscul atacului de cord prin cresterea colesterolului.   

Pline de vitamina C. Prunele sunt o sursa buna de vitamina C, fiecare fruct contine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, asa ca iti poate apara celulele de o posibila degradare.

Combat anemia. Mecanismul prin care prunele combat anemia si previn reaparitia acesteia nu este legat de continutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorita actiunii vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, jucand astfel un rol indirect in prevenirea si tratarea anemiei feriprive.   

Regleaza greutatea corporala. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).   

Cresc absorbtia fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.   

Stimuleaza memoria. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive. Medicii avertizeaza insa ca inainte de inceperea unei cure cu prune, persoanele cu diverse afectiuni trebuie sa se adrese medicului.

Citeste si :  Stiai ca dispozitia unor oameni este afectata de schimbarea vremii? Specialistii de la Institutul National al Sanatatii spun ca aceste persoane risca sa aiba boli precum astmul, alergiile sau depresia - VIDEO
Articole din aceeasi categorie