Ce sunt injectiile epidurale cu steroizi?
Tratamentul cu infiltratii cu cortizon presupune administrarea unui corticosteroid cu efect indelungat (cum ar fi triamcinolon, metilprednisolon, dexametazona) si a unui agent anestezic (cum ar fi lidocaina, bupivacaina).
Medicamentele sunt administrate in spatiul epidural, aceasta fiind zona dintre invelisul protector (dura mater) al meningelor spinale si peretele osos. Aceasta zona contine tesut adipos si mici vase sanguine.
Pentru ce afectiuni sunt indicate infiltratiile cu corticosteroizi?
Injectiile epidurale cu steroizi pot fi recomandate pacientilor care se confrunta cu dureri nivelul gatului, bratului, zonei lombare sau piciorului si care sufera de urmatoarele afectiuni:
Stenoza spinala – ingustarea canalului medular si a radacinilor nervilor spinali poate cauza durere de spate si de picior, in special in timpul mersului
Spondilolisteza – este o „alunecare” anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor si poate presa radacinile nervilor spinali, provocand durere
Hernia de disc – substanta gelatinoasa dinauntrul discului intervertebral se poate inflama sau hernia printr-o zona slabita din peretele care o inconjoara (annulus fibrosus sau inelul fibros). Iritatia, durerea si inflamarea sunt efectele care apar cand nucleul pulpos aluneca si intra in contact cu nervii spinali.
Afectiunea degenerativa a discului intervertebral – consta in ruptura sau imbatranirea discului intervertebral, care cauzeaza micsorarea spatiului discal, fisuri ale annulusului si dezvoltarea osteofitelor (ciocuri)
Sciatica – este o afectiune cauzata de obicei de compresia nervilor spinali, lombar L5 sau sacral S1. Durerea este resimtita de-a lungul nervului sciatic, la nivelul feselor si in jos pe picioare.

Care sunt efectele injectiilor epidurale cu steroizi?
Injectiile cu corticosteroizi pot reduce inflamatia si pot fi eficiente atunci cand sunt administrate direct in zona dureroasa. Din pacate, injectiile nu repara hernie de disc, ele avand efect doar asupra nervilor spinali.
De asemenea, injectiile epidurale cu steroizi pot fi indicate cand simptomele impiedica recuperarea fizica. Ele pot diminua durerea suficient incat pacientii sa-si poata relua fizioterapia.
In cazul persoanelor care simt doar o usoara calmare a durerii se pot efectua inca doua injectii, de obicei la un interval de 2 saptamani pentru a obtine cele mai bune efecte.
Efectele infiltratiilor pot varia de la saptamani la ani, dar este foarte important ca in perioada tratamentului cu cortizon sa se inceapa un program de fizioterapie sau gimnastica medicala pentru acasa care sa tonifieze muschii spatelui si sa previna alte episoade dureroase.
Cum si unde se fac injectiile epidurale cu steroizi?
Injectiile epidurale cu steroizi trebuie administrate doar de medici cu specializare in recuperare medicala, anestezie, imagistica, neurologie si chirurgie. Medicul care va administra injectia va analiza istoricul medical si investigatiile imagistice (radiografii, RMN) facute anterior pentru a hotari care este cea mai buna abordare pentru aceasta procedura.
In cazul pacientilor care urmeaza tratament cu anticoagulante (Coumadin, Heparin Plavix, Ticlid, Fragmin, Orgaran, Lovenox, Innohep, doze mari de aspirina) poate fi necesara stoparea administrarii acestor medicamente cu 3-5 zile inainte de a face infiltratia. De asemenea, inainte de procedura se va recolta sange pentru a se testa viteza de coagulare a sangelui (testul PT-INR, timp de protrombina).
Injectiile epidurale cu steroizi se administreaza cat mai aproape de locul durerii, folosindu-se infiltratia translaminara sau transforaminala.
Se va stabili tipul potrivit de infitratie in functie de patologia pacientului, de locul si sursa durerii, precum si de rata de succes a procedurii si de posibilele efecte secundare.
Studiile au aratat ca procedura facuta cu ajutorul fluoroscopiei (raze X) pentru a ghida acul in spatiul epidural este mai eficienta decat infiltratia fara ghidajul fluoroscopiei. Tratamentul dureaza in mod normal 15-30 de minute si este urmat de o perioada de recuperare.
Pregatirea pacientului
Pacientul poate ramane constient pe durata procedurii. Se pot administra sedative pentru diminuarea nivelului de anxietate. Stand cu fata in jos pe masa, pacientului i se va administra o anestezie locala care va amorti zona inainte de injectie. Daca se foloseste un sedativ intravenos, in timpul procedurii se vor monitoriza tensiunea arteriala, pulsul si respiratia.
Insertia acului
Cu ajutorul unui fluoroscop (un tip de raze X), doctorul va directiona un ac prin piele si intre vertebre catre spatiul epidural. Fluoroscopia ii permite medicului sa urmareasca acul in timp real pe monitorul fluoroscopului, astfel asigurandu-se ca tratamentul cu cortizon este administrat cat mai aproape posibil de radacina inflamata a nervului. Pacientul va simti o senzatie de disconfort, dar mai degraba sub forma unei presiuni decat durere.
Injectarea substantei
Cand acul este inserat, anestezia locala si substanta cortizonica sunt administrate in spatiul epidural. Dupa aceea acul este retras.
Ce se intampla dupa tratamentul cu injectii epidurale cu steroizi?
Majoritatea pacientilor se pot deplasa imediat dupa interventie, putandu-si relua activitatile obisnuite in urmatoarea zi. Analgezicele usoare si compresele cu gheata pot ameliora durerea din zona injectiei.
In cazul pacientilor cu diverse patologii asociate poate fi necesara tinerea sub observatie in ambulatoriu in urmatoarele 7-10 zile pentru a monitoriza simptomele si efectul injectiilor cu cortizon.
Pentru pacientii a caror durere scade substantial in intensitate, alte proceduri sau interventii chirurgicale nu vor mai fi necesare. Pacientii care nu constata o imbunatatire dupa injectiile epidurale cu steroizi vor discuta cu medicul lor despre urmatorii pasi ai tratamentului.
Care sunt riscurile si contraindicatiile infiltratiilor epidurale cu corticosteroizi?
Daca banuiti ca sunteti insarcinata sau incercati sa ramaneti insarcinata, spuneti-i acest lucru medicului. Fluoroscopia cu raze X care se foloseste in timpul procedurii poate dauna sarcinii.
Infiltratiile nu ar trebui administrate persoanelor cu infectii, femeilor insarcinate sau pacientilor cu probleme de coagulare a sangelui. Pot creste usor nivelul glicemiei in cazul pacientilor cu diabet, de obicei pentru mai putin de 24 de ore. De asemenea, pot creste tensiunea arteriala pe moment.
Riscurile potentiale asociate cu inserarea unui ac in coloana vertebrala sunt durerile de cap cauzate de perforarea durei mater, sangerare, infectie, reactii alergice si afectarea nervului/paralizie (rar).
Efectele secundare ale cortizonului pot cauza crestere in greutate, retentie de apa in tesuturi, bufeuri (valuri de caldura), schimbari de dispozitie sau insomnii si nivel crescut al glicemiei la persoanele care sufera de diabet.
Amorteala si slabiciunea muschiului bratului sau piciorului afectat (senzatie asemanatoare cu amortirea fetei dupa o lucrare dentara) dispar de obicei in 8 ore.
Pacientii care sunt tratati pentru boli cronice (boli cardiace, diabet, artrita reumatoida) sau cei care nu pot opri temporar tratamentul anticoagulant trebuie sa consulte medicul pentru a evalua riscurile acestei proceduri.