25.04.2021
Ce este coronarografia, cum se realizeza si cine trebuie sa faca o astfel de examinare. Artiom Surev, medic-cardiolog: "Procedura de coronarografie consta in vizualizarea arterelor coronariene prin introducerea substantei de contrast in artera si se efectueaza sub razele X" - VIDEO

Coronarografia este o examinare pentru stabilirea diagnosticului, care trebuie indicata de catre medicul cardiolog. Reporterul PRO TV si specialistul medical, Cristina Gonta, a fost prezenta in sala de diagnostic. Vezi in reportaj care sunt beneficiile acestei metode rapide si minim invazive pentru pacienti.

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Astazi abordam o interventie minim-invaziva, pe cord utilizata cu scop diagnostic, care in termeni medicali este numita „coronarografie.”

Artiom SUREV, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Procedura de coronarografie consta in vizualizarea arterelor coronariene prin introducerea substantei de contrast in artera si se efectueaza sub razele X”.

Coronarografia urmeaza sa fie facuta intr-un laborator de angiografie, intr-un ambient steril cu ajutorul unui aparat special numit ,,angiograf’’. 

Artiom SUREV, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Inainte de a patrunde in artera coronara, adica artera tinta, care ne intereseaza, in primul rand trebuie sa nimerim in patul vascular, in patul arterial”.

Pacientul va sta intins pe toata perioada efectuarii investigatiei si va fi in permanenta constient, avand posibilitatea de a comunica cu medicul. De asemenea, acesta va fi acoperit cu un camp steril si doar zona radiala a bratului va ramane dezgolita. 

Artiom SUREV, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Noi incercam sa efectuam o punctie, sa facem o gaurica mica la nivelul arterei radiale pe mana dreapta. Pentru ca pacientul nostru sa nu simta disconfort, sau senzatie neplacuta, noi folosim anestezie locala“.

Dupa ce anestezia se instaleaza complet, medicul efectueaza o punctie arteriala cu un ac special. Astfel, se va introduce o canula in artera care urmeaza a fi analizata. Cu ajutorul unor catetere se va avansa pana la originea arterelor inimii sub control radioscopic. 

Artiom SUREV, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Noi folosim catetere speciale foarte subtiri, care au un diametru de un milimetru si jumatate, maxim doi milimetri, prin care vom introduce substanta de contrast”. 

In urma injectarii substantelor de contrast, medicul va putea observa eventualele blocaje de la nivelul arterelor coronare.

Artiom SUREV, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Daca la un nivel oarecare observam ca lumenul vasului se ingusteaza, putem depista si leziunile aterosclerotice, asa numitele ,,placi de colesterol’’, care obtureaza lumenul vasului si impedica sangele sa circule prin artere. Noi monitorizam toti parametrii hemodinamici ca pacientul sa fie in siguranta. Dupa ce am analizat artera coronara stanga, care consta din doua ramuri principale, artera descendenta superioara si artera circumflexa trebuie sa vedem si al treilea vas, ultimul ramas al inimii, artera coronara dreapta. Pentru acest lucru noi schimbam cateterul”.

Procedura poate dura intre 30 si 45 de minute. 

In cazul in care sunt observate obstacole care blocheaza curgerea normala a sangelui, tratamentul imediat va fi cel de efectuare a unei angioplastii cu balon si implantarea unui stent - acesta fiind un avantaj major al coronarografiei comparativ cu metodele non-invazive de diagnostic. 

Articole din aceeasi categorie