10.09.2023
Ce este enteroviroza? Afla de la medicul terapeut, Larisa Panes cum iti poti proteja membrii familiei de aceasta infectie - VIDEO

Afla ce este enteroviroza si cum iti poti proteja membrii familiei de aceasta infectie.

In fiecare an, in special vara si toamna, este raportat un numar semnificativ de cazuri de enteroviroze. Desi aceasta infectie virala nu prezinta complicatii in majoritatea cazurilor, pentru unele categorii de persoane, poate fi periculoasa.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Enteroviroza, sau gastroenterita acuta, este o boala infectioasa cauzata de un virus, care patrunde in tractul gastrointestinal, anume la nivel de intestin subtire. Virusul e foarte rezistent in mediu.”

Cauza enterovirozei la maturi mai des este noravirusul, la copii, agentul cauzal este rotavirusul sau adenovirusul, cu o rezistenta crescuta in mediu.

Enteroviroza la copii - ce facem în acest caz? -

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Supravietuieste in apa aproximativ 110 zile. Dar pe alimente contaminate, pana la 6 luni de zile. Din cauza aceasta si avem calea de transmitere preponderent fecal-orala sau prin contact.”

Mai predispusi la aceasta boala sunt copiii pana la 3 ani si varstnicii. Astfel, focare de enteroviroze pot aparea in institutii de invatamant sau in aziluri.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Persoana bolnava devine contagioasa cu cateva zile inainte de aparitie a simptomelor bolii. Si dureaza, de obicei, pana la cateva saptamani. Spre exemplu, cu saliva, cu eliminari mucoase, virusul se elimina pana la 3 saptamani. Dar, cu masele fecale, cu scaunul, pana la 2 luni.” 

De obicei, boala nu dureaza mai mult de 3 zile. Ocazional, poate dura pana la 14 zile. Iar debutul este brusc.

Totul despre enteroviroza la copii: cauze si tratament

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Simptomele cele mai principale, cele mai evidente desigur diareea, scaunul lichid des pe parcursul zilei, varsaturi sau voma, greata, febra, dureri abdominale, mai rar avem dureri in muschi, sau mialgii, si dureri articulare, artralgii.” 

Adultii nu prezinta evolutie grava a bolii, de asta au posibilitatea sa se trateze la domiciliu. In cazul copiilor, deseori e necesara spitalizarea in sectii specializate. 

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: La copiii sugari foarte des si foarte repede apar semne de deshidratare, in comparatie cu adultii. Spre exemplu: copilul nu suge bine, copilul urineaza foarte rar, copilul are urina colorata, copilul refuza mancarea, pielea uscata, limba uscata.”

Deshidratarea la copii poate duce la consecinte grave pentru sanatate, chiar si deces. De asta, este importanta adresarea la medic.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Diagnosticul, medicul stabileste in baza simptomelor obiective si examenului fizic. Foarte ocazional avem nevoie de o coprograma, analiza la materiile fecale pentru a exclude o infectie bacteriana.”

Nu exista un tratament specific pentru enteroviroza, fiind important aportul adecvat de lichide.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Ideala e situatia cand noi din prima zi, din prima voma sau din primul scaun lichid introducem solutii de hidratare orala. La necesitate, adaugam la tratament preparate antipiretice ca paracetamol sau ibuprofen.”

Enteroviroze | | ZZJZDNZ.HR

In caz de voma sau diaree, pot fi administrate preparate care ar stopa aceste procese. Si desigur, un factor important este mentinerea unei diete usoare si echilibrate.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: Enteroviroza poate fi prevenita. Trebuie de spalat pe maini cat mai des, cat mai regulat, cu apa si cu sapun, inainte de fiecare masa si dupa folosirea veceului. Trebuie de pregatit mancarea in siguranta. De spalat legumele si fructele crude, bine si timp indelungat. Dezinfectarea suprafetelor in bucatarie. Foarte atent cand ne scaldam in zonele nepotrivite, neamenajate.”

Specialistii recomanda sa fim prudenti si in vacante. Sa consumam doar apa imbuteliata, si sa respectam regulile de igiena personala, pentru a evita infectarea cu enterovirusuri sau o intoxicatie alimentara.

Articole din aceeasi categorie