Mahmureala se poate manifesta in multe moduri, dar fiziologic vorbind, starile pe care ti le da sunt rezultatul consumului care depaseste cantitatea pe care o poate procesa ficatul tau intr-un interval scurt de timp. Aceasta rata variaza in functie de multi factori, dar este, in general, estimata a fi in jurul unei bauturi standard - o doza de bere, un pahar de vin sau un pahar mic de lichior - pe ora, spune Laura Veach, profesor si specialist in cercetarea dependentei la Wake Forest School of Medicine din Winston-Salem, Carolina de Nord.
Desi nu exista remedii sustinute stiintific pentru mahmureala, exista modalitati de atenuare a starii de rau resimtite. Citeste mai departe pentru a descoperi care sunt sfaturile expertilor si ce strategii poti aplica pentru a evita neplacuta mahmureala.
Ce este de fapt mahmureala?
Senzatia generala de rau care apare dupa o noapte in care ai consumat alcool in exces poate varia de la o persoana la alta si poate include: dureri de cap, sete, stomac deranjat (greata sau varsaturi), oboseala si iritabilitate, potrivit dr. Robert Swift, profesor la Centrul pentru Studii privind Alcoolul si Dependenta de la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island.

Aceste simptome sunt rezultatul modului in care corpul tau metabolizeaza alcoolul. Spre deosebire de alte alimente si bauturi, o parte din alcoolul pe care il bei intra in fluxul sanguin direct prin mucoasa stomacului. Restul trece prin intestinul subtire in ficat, unde enzimele il descompun, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Unul din produsele secundare ale acestui proces este acetaldehida, o toxina care contribuie la inflamatia ficatului, pancreasului, creierului, tractului gastro-intestinal si a altor organe.
„Alcoolul provoaca eliberarea de compusi inflamatori in creier si sange, al caror efect poate dura pana cand alcoolul este eliminat din corpul tau”, spune dr. Swift. „Aceiasi compusi sunt eliberati in timpul unei infectii si pot provoca simptome asemanatoare gripei.”
Acest lucru poate explica de ce simptomele cele mai comune ale mahmurelii includ greata, dureri de cap, iritabilitate, hipersensibilitate la zgomote si lumina si ”dorinta generala de a trage obloanele si de a ramane intins in pat”, spune dr. Veach.
Poate dieta sa previna mahmureala?
Deoarece alcoolul are un efect inflamator asupra corpului nostru, ar fi logic sa luptam cu mahmureala prin alimentarea organismului cu produse antiinflamatoare, pentru a contracara efectele fiziologice ale bauturii.
Cercetarile au analizat doi astfel de agenti antiinflamatori, zinc si niacina, care se mai numeste si vitamina B3. Se stie ca acesti nutrienti ajuta la eliminarea rapida a etanolului si acetaldehidei, doua produse secundare ale metabolizarii alcoolului, potrivit unui studiu publicat in septembrie 2019 in Journal of Clinical Medicine. Studiul a fost mic, a implicat doar 23 de persoane, dar a constatat ca cei care aveau niveluri mai mari de acid nicotinic (niacina) si zinc in dieta lor au raportat simptome de mahmureala mai putin severe in comparatie cu cei cu niveluri mai scazute.
Asa ca nu poate strica sa consumi alimente care sunt bogate in zinc, cum ar fi leguminoasele ca lintea si fasolea, carnea si crustaceele sau alimente care contin acid nicotinic cum ar fi pestele, pasarile de curte, avocado, arahidele, cerealele integrale si ciupercile.
Sparanghelul previne mahmureala?
Un videoclip recent devenit viral pe platforma TikTok a popularizat afirmatia potrivit careia consumul de sparanghel poate preveni mahmureala. Afirmatia a aparut probabil din concluziile unui studiu publicat in Journal of Food Science, care a indicat ca aminoacizii si mineralele din extractul de sparanghel pot proteja celulele hepatice de toxinele din alcool. Dar este important de remarcat faptul ca studiul a analizat doar efectul extractului de sparanghel asupra celulelor ficatului uman si este nevoie de mult mai multe cercetari pentru a afla daca consumul de sparanghel ar avea aceleasi efecte.
Swift observa ca ingerarea oricarui aliment inainte de a bea va incetini absorbtia alcoolului in sange si va reduce potential cantitatea totala de alcool care intra in sange, diminuand astfel simptomele mahmurelii.
„Cel mai bine ar fi sa includeti alimente cu un amestec de grasimi, proteine si fibre, deoarece acestea sunt mai eficiente in incetinirea absorbtiei alcoolului din stomac”, explica medicul.
Suplimentele pot ajuta la prevenirea mahmurelii?
Ideea unei pastile pe care o poti lua pentru a preveni mahmureala suna foarte bine! Tocmai de aceea, o astfel de capsula a fost testata in cadrul unui studiu publicat in noiembrie 2020. Din nou, studiul a fost mic, a implicat doar 19 barbati finlandezi si a fost finantat de compania care a produs suplimentele, care contineau L-cisteina, un aminoacid, precum si alti micronutrienti. S-a demonstrat ca L-cisteina ajuta la blocarea efectelor acetaldehidei, unul dintre subprodusii alcoolului care provoaca mahmureala.
Dupa ce au baut alcool timp de trei ore, barbatii au luat fie 600 de miligrame (mg) fie 1.200 mg de L-cisteina sau un placebo. Cei care au luat suplimentele au raportat niveluri mai scazute de greata, dureri de cap si anxietate in dimineata urmatoare decat cei care au luat un placebo.
Expertii sunt sceptici insa cu privire la aceste rezultate. „Cercetarea trebuie repetata de alti cercetatori, in conditii diferite”, spune dr. Swift. „Cisteina ar putea functiona transformandu-se intr-un antioxidant numit glutation, care poate reduce inflamatia indusa de alcool in ficat”, insa ar trebui facute teste mai riguroase, mai explica medicul.
Ce ajuta la atenuarea mahmurelii
Dovezile ca orice aliment, nutrient sau supliment poate ajuta la vindecarea mahmurelii sunt, in cel mai bun caz, preliminare. In prezent, singura modalitate sigura de a preveni mahmureala este sa nu bei alcool, spune dr. Swift.

Daca faci insa acest lucru, bea incet, mananca in prealabil pentru a incetini absorbtia alcoolului in stomac si alterneaza bauturile nealcoolice cu cele alcoolice pentru a ramane hidratat corespunzator. Toate aceste reguli pot ajuta la diminuarea efectelor negative ulterioare ale alcoolului. Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca vei urina mai des, astfel incat vei elimina mai multe lichide decat in mod normal. Deshidratarea poate duce la simptome de mahmureala, cum ar fi sete, oboseala si dureri de cap.
Tipul de alcool pe care il alegi poate, de asemenea, sa faca diferenta. Exista dovezi ca unii oameni sunt sensibili la alti compusi decat alcoolul din anumite bauturi. Multe vinuri, de exemplu, contin in exces sulfiti, care pot declansa dureri de cap, potrivit unui studiu publicat in aprilie 2019 in Jurnalul European de Nutritie Clinica. Alegerea unui vin cu un continut mai redus de sulfiti poate ajuta. In mod similar, bauturile tari precum bourbonul tind sa aiba niveluri mai mari de compusi cunoscuti sub numele de congeneri, ceea ce poate agrava simptomele mahmurelii la unii oameni.