27.08.2021
Ce se petrece in organism atunci cand nu mai ai activitate sexuala

Specialistii spun ca persoanele care fac sex o data pe luna sau mai rar sufera de boli de inima mai des decat cei care au o viata sexuala mai intensa.

Ce se petrece in organism atunci cand nu mai ai activitate sexuala

Desi multi dintre noi probabil nu-si pot imagina o viata fara sex, din cand in cand este firesc sa trecem printr-o perioada fara relatii intime. Inevitabil, asta va avea un impact atat asupra corpului, cat si asupra psihicului, pentru ca o viata sexuala implinita merge mana in mana cu sanatatea ta mentala, fizica si emotionala.

Sexul este o parte importanta in viata noastra. Imbunatateste starea de spirit, iar specialistii spun ca o partida de amor saptamanala poate chiar sa creasca longevitatea. Dar ce se intampla daca nu faci sex regulat sau chiar deloc? Efectele pe care le are sexul asupra sanatatii noastre variaza in functie de fiecare individ in parte, dar cert este ca are repercusiuni asupra sanatatii noastre mentale, fizice si emotionale.

Inima nu mai functioneaza la fel de bine

Specialistii spun ca persoanele care fac sex o data pe luna sau mai rar sufera de boli de inima mai des decat cei care au o viata sexuala mai intensa. Pe langa faptul ca este o sursa de exercitii fizice, actul sexual ajuta la mentinerea estrogenului si progesteronului in limite normale, diminuandu-se astfel riscul de boli cardiovasculare. La barbati, contribuie la mentinerea unui nivel optim de testosteron. 

Totodata, sanatatea inimii este strans legata si de performanta sexuala. Penisul contine o retea complexa de tesuturi care se umplu cu sange in timpul unei erectii si, daca aceste artere se ingusteaza din cauza depozitelor de colesterol, barbatii vor intampina probleme repetate in mentinerea erectiei.

Scade imunitatea

Sexul regulat intareste sistemul imunitar si pregateste organismul pentru a lupta impotriva bolilor prin eliberarea de endorfine. Acest lucru inseamna ca relatiile sexuale mai rare pot duce la boli mai frecvente cum sunt raceala sau gripa. Potrivit unui studiu efectuat in 2004, in saliva celor care fac sex regulat se gaseste o concentratie foarte mare de anticorpi, numiti imunoglobulina A, care combat raceala.

Apar probleme la nivelul prostatei

Motivele nu sunt exact clare, dar, potrivit unui studiu2, barbatii care ejaculeaza mai putin de sapte ori pe luna au mai multe riscuri sa se confrunte cu afectiuni ale prostatei, spre deosebire de cei care ejaculeaza de cel putin 21 de ori pe luna. Dar specialistii atrag atentia ca sexul neprotejat si partenerii multipli pot creste riscul declansarii acestor  boli.

Citeste si :  Sindromul bebelusului scuturat. Ce se intampla in urma acestor actiuni?

Este afectata sanatatea vaginala

A face sex dupa o pauza lunga de timp poate fi incomod pentru o mare parte dintre femei. Dureaza mai mult ca organismul feminin sa se „reaprinda” si sa produca suficienta lubrifiere pentru ca sexul sa nu fie dureros. Situatia se accentueaza daca femeile sunt la menopauza. Din cauza scaderii nivelului de estrogen, acestea se confrunta cu uscaciune vaginala si cu diminuarea elasticitatii vaginului. Rezultatul? Apar durerile in timpul actului sexual. Si barbatii se pot confrunta cu probleme la acest capitol. Unele cercetari 3 arata ca persoanele de sex masculin care intretin rar relatii intime au de doua ori mai multe riscuri sa se confrunte cu disfunctii erectile decat cele care au o viata sexuala regulata.

Se diminueaza riscul de infectii urinare

Nu e o surpriza pentru nimeni ca riscul de infectii cu transmitere sexuala scade daca nu intretii relatii sexuale, dar se diminueaza si riscul aparitiei infectiilor tractului urinar. Optzeci la suta dintre infectiile urinare care apar la femeile aflate in premenopauza debuteaza in 24 de ore de la actul sexual, iar frecventa partidelor amoroase este cel mai puternic predictor al infectiilor recurente ale tractului urinar, potrivit multor cercetari 4.

Creste nivelul de anxietate

In timpul relatiilor intime sunt eliberate oxitocina si endorfinele. Acesti neurotransmitatori tin sub control anxietatea si stresul. Oxitocina mai are un beneficiu: te ajuta sa adormi si sa ai un somn odihnitor. De aceea, de multe ori, partenerii adorm cu usurinta dupa actul sexual, iar acest obicei are efecte benefice si asupra vietii de cuplu si a sanatatii psiho emotionale.

Este afectata si viata de cuplu

Pentru multe cupluri, actul sexual regulat este o cale prin care se reconecteaza, activitatea sexuala regulata „deschizand” usa pentru o mai buna comunicare,  incredere, mentinerea sentimentelor afective si o stima de sine crescuta. In general, cuplurile care fac mai des sex se simt mult mai conectate emotional in comparatie cu cele care nu au o viata sexuala intensa.

Te confrunti cu crampe menstruale intense

In mod surprinzator, sexul poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale datorita hormonilor pe care corpul ii elibereaza in timpul actului sexual, cu precadere oxitocina. Crampele menstruale sunt rezultatul contractarii uterului. Cand femeile au orgasm, muschii uterului se contracta si ei. Apoi se relaxeaza. Aceasta relaxare ar trebui sa diminueze crampele menstruale. Acesta este un beneficiu neasteptat al partidelor de amor, pe care femeile il pierd daca nu fac sex, sustin specialistii.

Citeste si :  Osteocondroza cervicala. Mihai Andronache, kinetoterapeut spune care sunt simptomele acestei afectiuni, factorii de risc si metodele prin care poate fi prevenita
Articole din aceeasi categorie