30.04.2021
Ce simptome are leucemia mieloida acuta - boala care progreseaza rapid si necesita tratata fara intarziere

Leucemia mieloida acuta poate aparea in primii doi ani de viata sau la varsta adolescentei. Leucemia mieloida acuta este un tip de leucemie care apare in maduva osoasa, acolo unde se produc noile celule de sange. Mai specific, isi are originea in celulele mieloide care in mod normal formeaza celulele albe (altele decat limfocite), celulele rosii sau trombocitele. 

Ce simptome are leucemia mieloida acuta - boala care progreseaza rapid si necesita tratata fara intarziere

Potrivit Societatii Americane de Cancer, majoritatea leucemiilor la copii sunt acute, ceea ce inseamna ca progreseaza rapid si necesita sa fie tratate fara intarziere. Copiii cu leucemie- aproximativ 3 din 4- au leucemie limfoblastica acuta, care apare in celulele albe. Leucemia mieloida acuta poate aparea in primii doi ani de viata sau la varsta adolescentei, informeaza Societatea Americana de Oncologie Clinica, dar acest tip de leucemie este mult mai comun in randul adultilor decat al copiilor.

Leucemia mieloida acuta: semne si simptome

Nu exista un set recomandat de teste si analize de sange care sa detecteze leucemia inainte ca aceasta sa produca simptomele. Societatea Americana de Cancer sustine ca simptomele sunt de cele mai multe ori cauzate de problemele aparute in maduva osoasa, unde celulele se multiplica si depasesc numarul celulelor sanatoase de sange. Daca un copil nu are suficiente celule rosii (anemie), poate prezenta simptome precum stari de oboseala, slabiciune, ameteala, dificultatea de a respira si piele palida. Daca celulele albe sunt afectate, cele mai comune simptome sunt infectiile si febra.

Leucemia la copii mai poate produce si dureri articulare, inflamarea abodmenului, a nodulilor limfatici, tuse sau dificultatea de a respira si pierderea apetitului sau pierderea in greutate. Pentru a diagnostica si detecta leucemia mieloida acuta medicii fac o examinare fizica si iau cateva analize de sange. Institutul National de Cancer mentioneaza ca aceste analize sunt trimise catre laborator unde este verificat numarul de celule rosii si trombocite, numarul si tipul celulelor albe, hemoglobina (proteina care poarta oxigenul) din celulele rosii.

Cum se trateaza?

Exista cateva optiuni de tratament disponibile pentru a trata leucemia mieloida acuta, inclusiv chimioterapia, radioterapia si transplantul de celule stem. In ciuda metodelor de tratament avansate, rata de supravietuire a copiilor cu leucemie a fost imbunatatita in ultimii 10 ani. Potrivit American Childhood Cancer Organization, rata de supravietuire din ultii cinci ani este de 90% pentru toate tipurile de leucemie, iar pentru leucemia mieloida acuta este de 60-70%.

Articole din aceeasi categorie