29.09.2021
Ce teste de sange trebuie sa faci ca sa afli daca ai diabet sau esti predispus la acesta? Afla de la Elena Gorea, medic de famile despre testul de toleranta la glucoza si cand este recomandat

Testul de toleranta la glucoza e o investigatie clinica, care se efectueaza la pacientii la care glicemia bazala este modificata, trecuta peste norma. Asadar, glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. Zaharul din sange sau glucoza este principalul tip de zahar care se gaseste in sangele nostru. Glucoza provine din alimentele pe care le mancam si este principala sursa de energie a corpului nostru. Sangele transporta glucoza catre toate celulele corpului, pentru ca aceasta sa fie folosita ca energie. Despre aceste teste, a povestit medicul de familie, Elena Gorea intr-un interviu pentru isanatate.protv.md.

Elena Gorea, medic de familie: „Glicemia bazala este testul care ii facem pacientului pentru ai masura glucoza din sange”.

In rezultat, norma glicemiei se incadreaza intre valorile 3,3 - 5,5 mmol/l, atunci cand aceste cifre vin schimbate peste 6, iar pacientii sunt cu obezitate sau patalogii concomitente, se recomandam sa-si faca testul de toleranta la glucoza, care este un test pentru a aprecia daca pacientul este in prediabet sau chiar diabet.

Cum ne pregatim pentru testul de toleranta la glucoza:

Medicul de familie spune ca, „nu este un test care se face complicat sau care necesita pregatire speciala. Ca si toate analizele care se fac de sange e necesar sa nu se manance, inainte de a fi facut acest test. Eu le mai recomand pacientilor ca seara sa nu consume nimic dulce si a doua zi dimineata sa fie facut acest test pe nemancate.”

Asadar, testul de toleranta la glucoza se face dupa efectuarea glicemiei bazale. Aceasta se face si vedem daca e mai sus de limita. Este un test recomandat de doctori pentru depistarea precoce a diabetului zaharat.

„Dupa ce a facut prima glicemie, pacientul va trebui sa aiba cu el o sticluta de 300 ml cu apa pregatita de acasa in care se amesteca cu glucoza, aceasta glucoza se cumpara din farmacia de producere, se mixeaza cu apa, dupa care se va bea aceasta solutie timp de 6-7 minute. Dupa care este de dorit sa nu faca miscare, deoarece orice efort fizic consuma din glucoza,” mai spune Elena Gorea.

Astfel, exact la 2 ore dupa prima glucoza se repete glucoza numarul doi.

Medicul mai spune ca, dupa ce vin rezultatele de la laborator, se va urmari parametrii, analizand ambele teste la glucoza. Asadar, medicii specialisti, endocrinologi vor confirma daca este un diabet sau un prediabet.

Pot fi situatii ca atunci cand pacientul a dat prima data analiza de toleranta la glucoza sa fie eronate datele, din motiv ca ar fi mancat dulce decuseara sau dimineata in ziua tetsului.

Care sunt persoanele care apeleaza la acest test de toleranta la glucoza:

De obicei, persoanele care fac testul de toleranta la glucoza sunt cele trecute de varsta de 45 de ani, dar se mai intampla si exceptii, apeland si persoanele tinere. In rezultat, sunt cazuri cand se confirma, in alte cazuri endocrinologii poate sa ne comunice ca este alterat testul, dar nu este diabet. Si in aceste cazuri cu cat incepi mai devreme tratamentul cu atat va fi mai bine. Se administreaza preparate speciale din categoria metformina, care pot fi administrate si in prediabet, indeosebi daca pacientul este obez sau are tensiune arteriala.

„Situatii nu au fost ca pacientul sa-si doreasca din propia dorinta sa faca testul de toleranta la glucoza, acesti pacienti sunt depistati de catre noi si este important ca sa fie depistati precoce,” spune Elena Gorea.

In concluzie:

Testul la glucoza s-ar putea sa nu fie facut doar in cazul pancreatitelor acute, din cauza durerilor mari si patologiei acute.

Articole din aceeasi categorie