23.08.2021
Ceai din frunze de mesteacan: beneficii si proprietati

Mesteacanul, a carui denumire stiintifica este Betula, este un arbore intalnit si la noi in tara, are o scoarta alba si neteda si creste pana la o inaltime de 30 m. Cum este folosit pentru sanatate?

Ceai din frunze de mesteacan: beneficii si proprietati

Seva si frunzele de mesteacan sunt cunoscute in traditia populara pentru potentialele beneficii pentru sanatate, de aceea sunt utilizate in scopuri terapeutice. Cercetarile arata ca frunzele de mesteacan au in compozitie mai ales flavonoide, dar si alte substante chimice si rezine. Frunzele acestui copac contin mari cantitati de vitamina C si sunt intrebuintate la fabricarea medicamentelor.

Remediile din mesteacan sunt utilizate pentru infectiile de tract urinar, care afecteaza rinichii, vezica urinara, ureterele si uretra si pentru pietrele la rinichi. Totodata, ca planta medicinala, mesteacanul este folosit ca diuretic, adica pentru a mari diureza (producerea si eliminarea urinei). 

Frunzele de mesteacan sunt cele care contin substante care sporesc eliminarea apei prin urina. Persoanele care au folosit remediile cu mesteacan spun ca acesta diminueaza edemele, reduc albuminuria, calmeaza dispneea si pot contribui la combaterea celulitei si la reducerea matretii.

Preparatele produse din frunze de mesteacan, pe care le gasesti in magazine naturiste ori farmacii, au actiune in urolitiaze renale, in afectiunile bacteriene ale cailor urinare inferioare, cat si in afectiunile inflamatoare ale sistemului urinar.

Cum faci un ceai din scoarta de mesteacan?

Ceaiul de mesteaca se poate face fie din coaja, fie din frunze. O lingura de ghimbir proaspat dat pe razatoare ajuta la sporirea proprietatilor mesteacanului si da o savoare placuta acestui ceai.

Ingrediente: ceai de scoarta de mesteacan, ghimbir, stevia sau miere (optional).
Mod de preparare: Pune 300 ml de apa la fiert intr-un ibric, cu 1 cm de ghimbir ras. Cand da in clocot, pune o lingurita de scoarta de mesteacan (sau un pliculet cu ceai de scoarta de mesteacan) in ceainic. Opreste focul, acopera ibricul si lasa totul la infuzat 2-4 minute, apoi toarna in cana (mai intai strecori coaja daca nu ai pus pliculet si ghimbirul). Optional, poti indulci putin ceaiul cu stevia sau cu miere sau il poti bea ca atare.

Citeste si :  Aciditatea gastrica. Adela Turcanu, medic gastroenterolog-hepatolog spune despre cauzele principale si metodele de ameliorare a arsurilor la stomac

Cum faci un ceai din frunze de mesteacan?

Pune la fiert 250 ml apa, apoi adauga in ibric o lingurita de frunze de mesteacan. Lasa la infuzat un sfert de ora, apoi strecoara. Ceaiul din frunze de mesteacan se bea pe stomacul gol, inainte de mese (maxim trei cani pe zi).

Frunzele si scoarta de mesteacan pot fi folosite nu doar la prepararea ceaiurilor, ci si sub forma unui ulei care poate fi aplicat local, pentru calmarea durerilor (acest ulei trebuie folosit cu precautie si diluat intr-un ulei purtator). Scoarta de mesteacan poate sa ajute la calmarea durerilor musculare, daca este aplicata extern, cu partea interna (proaspat desprinsa) a scoartei aplicata pe piele.

Cum folosesti uleiul de mesteacan?

Pe langa ceaiul de mesteacan se poate utiliza si uleiul esential, care are beneficii precum prevenirea infectiilor, gestionarea diabetului si usurarea simptomelor artritei.

Componentele responsabile pentru prevenirea infectiilor bacteriene si fungice sunt acidul salicilic si salicilatul de metil. Acestia pot proteja pielea atat de infectiile bacteriene, cat si de cele fungice.

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie mai atente la rani si leziuni, deoarece se pot agrava usor. Potrivit unor cercetari, scoarta de mesteacan ar putea fi o optiune eficienta pentru a ajuta vindecarea ranilor la persoane cu diabet, insa acest lucru trebuie confirmat prin studii clinice.

Uleiul de mesteacan poate fi de ajutor in reducerea durerii la nivelul articulatiilor si muschilor, precum si a durerii de cap si de dinti. Poate fi, de asemenea, antispastic si poate contribui la usurarea crampelor in tot corpul.

Deoarece pare sa stimuleze sistemul circulator si sa imbunatateasca circulatia, uleiul esential de mesteacan poate fi foarte util in gestionarea bolilor asociate cu circulatia necorespunzatoare, cum ar fi edemul si artrita. Potentialul detoxifiant al uleiului de mesteacan poate contribui, de asemenea, la o eliminare mai eficienta a deseurilor din organism.

Uleiul de mesteacan diluat intr-un ulei purtator poate fi folosit ca tonic pentru piele. Aplicarea externa regulata (in doze mici) poate reduce in mod eficient ridurile fine si poate incetini lasarea pielii si a muschilor. Datorita astringentei, poate intari firul de par.

Uleiul de mesteacan ar putea fi util in tratarea eczemelor si a infectiilor pielii.

Sarcina, alaptarea si remediile cu mesteacan

Nu exista suficiente informatii in legatura cu siguranta administrarii remediilor din mesteacan in caz de sarcina si alaptare. Cel mai bine este sa se evite folosirea acestor remedii in perioadele respective.

Alergiile si mesteacanul

Polenul de mesteacan ar putea cauza alergii la persoanele care sunt sensibile la anumite plante, precum morcovul, pelinul negru si telina. Polenul de mesteacan ar putea cauza alergii si in cazul persoanelor care sunt sensibile la alte vegetale, inclusiv la mere, arahide si alune de padure.

Hipertensiunea arteriala si frunzele de mesteacan

Exista unele motive de ingrijorare referitoare la frunzele de mesteacan si anume ca ar putea creste cantitatea de sare pe care o retine corpul. Asadar, e mai bine ca persoanele cu hipertensiune arteriala sa nu utilizeze acest remediu sau sa ceara inainte sfatul medicului curant.

Ce efecte adverse au remediile cu mesteacan?

Este important ca persoanele care vor sa apeleze la remedii pe baza de frunze de mesteacan sa stie ca pot sa apara interactiuni minore daca sunt luate in combinatie cu pastilele diuretice. Mesteacanul pare sa functioneze pe aceleasi principii ca medicamentele din clasa diureticelor, determinand organismul sa elimine apa.

Daca ceaiul de mesteacan este administrat impreuna cu diureticele, organismul ar putea sa piarda prea multe lichide, si astfel sa apara starile de ameteala ori momentele in care tensiunea arteriala scade prea mult (deci exista risc de hipotensiune arteriala).

Atentie, dovezile stiintifice pentru utilizarea remediilor din mesteacan sunt limitate, deci e bine sa manifesti precautie daca vreo sa le incerci. Ca regula generala, inainte de a incerca orice fel de remediu natural, inclusiv cele pe baza de mesteacan, e indicat sa ceri sfatul medicului de familie, al medicului curant (daca ai anumite boli cronice) sau al unui fitoterapeut, care iti pot explica in detaliu in ce afectiuni ar putea fi util mesteacanul si daca este potrivit pentru tine. 

Citeste si :  In cazul prezentei mutatiilor genelor BRCA1 si BRCA2 - mastectomia subcutana, previne aparitia unui cancer mamar. Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog, recomanda aceasta interventie chirurgicala, cunoscuta si in cazul Angelinei Jolie - VIDEO
Articole din aceeasi categorie