Ceapa poate sa aiba si multiple beneficii pentru sanatate, in principal datorita continutului ridicat de antioxidanti si compusi care contin sulf. Ceapa poate reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, imbunatateste dispozitia, mentine sanatatea pielii si a parului, dar totodata, are efect antioxidant si antiinflamator.
Beneficiile ceaiului de ceapa
Specialistii vorbesc despre multe avantaje asociate cu ceaiul de ceapa, principalul fiind capacitatea sa de a calma simptomele de raceala sau gripa. Utilizarile medicale ale cepei sunt bine documentate in medicina populara, unde aceasta leguma este utilizata pentru ameliorarea congestiei nazale si imbunatatirea dificultatilor de respiratie
1. Remediu pentru raceala si gripa. Contribuie la reducerea febrei, calmarea durerii in gat,tusei si congestiei nazale.
2. Benefic pentru inima. Exista dovezi ca consumul de ceai de ceapa ajuta la reducerea colesterolului rau din sange. Previne formarea cheagurilor de sangesi blocarea arterelor,care reprezinta principalele cauze ale bolilor de inima. De asemenea, contribuie la controlul hipertensiunii arteriale.
3. Mentine sanatatea oaselor. Ceaiul de ceapa ajuta la intarirea oaselor, deoarece cromul din compozitia acestei bauturi incetineste pierderea calciului din oase. Sulful, un alt ingredient din ceaiul de ceapa, ajuta la construirea cartilajelor si tendoanelor, dar are si proprietati antiinflamatorii, reducand inflamatiile articulare.
4. Reduce afectiunile respiratorii. Are efect relaxant asupra muschilor cailor respiratorii drept pentru care este recomandat pacientilor cu bronsita
5. Reduce riscul de cancer. Un consum de ceapa rosie reduce riscul aparitiei cancerului de plamani, ovarian, de san, de prostata sau cancerului de colon. Quercitina, un antioxidant, dar si vitamina C elimina radicalii liberi din organism, inhiband enzimele responsabile de producerea lor.
Cum se prepara ceaiul de ceapa?
Nu ai nevoie decat de o ceapa si niste apa. Poti sa toci ceapa si sa o adaugi in vasul cu apa pe care l-ai pus la fiert, cand clocoteste. Lasa preparatul la infuzat pentru cateva minute, iar dupa aceea strecoara-l. De asemenea, pentru a prepara acest ceai poti sa folosesti si o ceapa presata, pe care sa o adaugi in apa fiarta. O alta modalitate de a prepara ceaiul de ceapa este prin taierea unei cepe mari in sferturi peste care sa adaugi un litru de apa clocotita. Amestecul se strecoara dupa 15 minute.
Ceaiul de ceapa mai este recomandat pacientilor diabetici, persoanele care au probleme cu indigestia, constipatia, balonarea si celor care au probleme cu somnul. De asemena, s-a demonstrat ca ajuta la intarirea sistemului imunitar si te ajuta sa previi afectiunii infectioase, precum E.coli si Salmonella.