20.10.2021
Chistul Naboth (chisturi uterine): cand apare si cum poate fi eliminat

Chisturile nabotiene sunt chisturi mici care se formeaza pe suprafata colului uterin. Chisturile nabotiene sunt umplute cu mucus secretat de glandele cervicale. Uneori, umflaturile mici sunt numite chisturi cervicale, chisturi mucoase sau chisturi epiteliale.

Chistul Naboth (chisturi uterine): cand apare si cum poate fi eliminat

Chisturile nabotiene sunt destul de frecvente, mai ales la femeile care au nascut. Acestea, insa, nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea ta si nu sunt un semn de cancer de col uterin.

Cauze chistul Naboth

Chistul Naboth se formeaza atunci cand glandele producatoare de mucus din colul uterin sunt acoperite cu celule ale pielii si se infunda. Celulele pielii obtureaza glandele, ceea ce determina acumularea mucusului. Acest lucru determina formarea unui chist pe colul uterin care arata ca o umflatura mica, alba.

Nasterea si traumatismele fizice ale colului uterin pot provoca chisturi nabotiene la unele femei. In timpul nasterii, excesul de celule ale pielii poate creste pe glanda mucusului si poate prinde mucusul, provocand formarea chisturilor. Traumatismele fizice din jurul colului uterin pot determina aparitia excesului de tesut deasupra glandelor mucoase in timpul procesului de vindecare si captarea mucusului, care poate provoca, de asemenea, aceste chisturi. Chisturile cauzate de traume fizice sunt deosebit de frecvente in timpul recuperarii de la cervicita cronica, in care tesutul cervical este inflamat.

Factori de risc chistul Naboth

Este cel mai probabil sa dezvolti un chist Naboth, daca esti insarcinata sau esti la varsta fertila, adica perioada care dureaza de la pubertate pana la debutul menopauzei, care, in unele cazuri, se poate intampla pana la 40 de ani sau 50 de ani.

Ai putea fi, de asemenea, expusa riscului de a dezvolta chisturi asemanatoare, daca ai o afectiune numita adenom malign, adica un tip de neoplazie care afecteaza productia de mucus in colul uterin. Aceste chisturi sunt adesea identice cu chistul Naboth. 

Discuta cu medicul tau despre examinarea adenomului malign, daca esti ingrijorata de faptul ca chistul Naboth ar putea fi rezultatul acestei afectiuni, mai degraba decat alte cauze.

Simptome chistul Naboth

Chistul Naboth variaza in marime, putand sa aiba de la cativa milimetri la 4 centimetri. Chistul Naboth este neted si are o culoare alba sau galbena. Aceste chisturi uterine nu cauzeaza durere, disconfort sau alte simptome, deci este posibil ca specialistul sa le descopere in timp ce iti examineaza colul uterin pentru alte probleme.

Cand trebuie sa consulti un specialist?

Daca ai sangerari intre menstruatii, dureri in timpul contactului sexual, scurgeri vaginale neobisnuite sau dureri pelvine, ce pot indica o infectie sau alta anomalie, este necear sa iti programezi o vizita la medic. 

Diagnostic chistul Naboth 

Medicul ginecolog poate observa unul sau mai multe chisturi in timpul unui control rutina.

Totodata, chistul Naboth poate fi examinat si diagnosticat in timpul unui examen pelvian. Uneori pot fi observat pe o ecografie pelviana, RMN sau CT care vizualizeaza colul uterin. Mai mult decat atat, medicul iti poate recomanda si o colposcopie pentru a distinge chisturile nabotiene de alte tipuri de umflaturi si pentru a pune astfel, un diagnostic concret. Specialistul iti poate face o biopsie, daca suspecteaza ca ai putea avea un tip de neoplazie care afecteaza productia de mucus. Aceasta afectiune, numita adenom malign, este foarte rara.

Tratament chistul Naboth 

Chistul Naboth este necanceros si, de obicei, nu necesita tratament. In cazuri rare, chisturile uterine de acest fel pot deveni mari si pot distorsiona forma si dimensiunea colului uterin. 

Daca aceasta problema se prezinta sub o forma severa, examinarea medicala de rutina, poate fi dificila sau imposibila. In acest caz, medicul iti poate recomanda indepartarea chistului Naboth pentru a-ti examina colul uterin.

Este important ca ginecologul tau sa efectueze o examinare completa a colului uterin in timpul vizitelor de rutina pentru a-ti asigura sanatatea reproducerii si pentru a identifica din timp problemele colului uterin!

Chisturile nabotiene care necesita tratament pot fi indepartate prin excizie sau albatie prin electrocauterizare. In timpul unei excizii, medicul foloseste un bisturiu sau o lama pentru a indeparta „cresterea”, „umflatura”. In cazul ablatiei prin electrocauterizare, doctorul utilizeaza un curent electric pentru a indeparta chistul. Aceasta metoda este recomandata datorita pierderii minime de sange care se intampla in timpul procedurii.

De asemenea, crioterapia reprezinta o alta modalitate de a indeparta chistul Naboth. In cazul aceastei proceduri, medicul foloseste azot lichid pentru a ingheta si a sparge chistul. Crioterapia este mai putin invaziva decat excizia sau ablatia.

Discuta cu medicul tau despre ce tratament functioneaza cel mai bine in cazul tau, in functie de marimea si pozitionarea chisturilor in colul uterin. 

Complicatii chistul Naboth 

Nu exista complicatii grave ale chisturilor nabotiene. Chisturile se pot forma ca o complicatie a unei histerectomii, dar de obicei, nu reprezinta o amenintare grava pentru sanatate.

In unele cazuri, recoltarea probelor de secretie pentru examenul Babes-Papanicolau poate deveni dureroasa sau chiar imposibila, daca chisturile sunt mari sau prea multe. Aceste chisturi sunt pline de mucus si se pot sparge. Atunci cand se intampla acest lucru, poti sa te confrunti cu scurgeri vaginale, secretii vaginale mirositoare si sangerari. Daca aceste simptome persista, consulta-ti medicul!

Cu toate acestea, complicatiile unui chist Naboth includ hematometrul (acumularea sangelui in uter), blocarea travaliului, compresia rectala, sangerarile uterine anormale, in special in cazul chisturilor foarte mari si retentia urinara cronica (blocarea urinei in vezica cu imposibilitatea de a urina). De asemenea, chisturile nabotiene mari si multiple pot determina extinderea colului uterin. In plus, chisturile nabotiene s-au dovedit a fi si o cauza foarte frecventa de captare falsa a iodului in colul uterin. In astfel de cazuri, RMN-ul poate fi utilizat pentru a identifica chistul nabotian.

Chistul Naboth si sarcina

Majoritatea chisturilor nabotiene sunt descoperite accidental in timpul examinarilor de rutina ale sarcinii. Este normal ca aceste chisturi sa se formeze in timpul sarcinii.

In mod normal, colul uterin se deschide pentru a permite lichidului menstrual sa treaca din uter in vagin si pentru ca spermatozoizii sa intre din vagin in uter. In timpul sarcinii, colul uterin se inchide pentru a mentine fatul, in interiorul uterului, sa se dezvolte. Cu toate acestea, chisturile nabotiene sunt intalnite mai des la femeile care au nascut din cauza faptului ca dupa nastere, tesutul nou care creste pe colul uterin poate bloca glandele nabotiene care acopera suprafata colului uterin, provocand astfel, dezvoltarea chisturilor.

Prognostic chistul Naboth

Chisturile nabotiene sunt chisturi non-neoplazice si rareori cu semnificatie clinica. Au o dimensiune mica de 0,2-0,3 cm in diametru. Acestea pot depasi 1 cm, dar este foarte rar ca ating o dimensiune mai mare de 4 cm.

Recomandari specifice chisturi. Remedii, medicina alternativa

Exista cateva lucruri pe care le poti incerca acasa si care te pot ajuta pe termen lung, daca te confrunti cu chisturi uterine.

Iata cum iti poti usura durerea cauzata de aceasta problema:

•    incearca terapia termica – pune-ti pe abdomen o sticla de apa fierbinte sau un tampon electric cu incalzire;
•    fa-ti o baie cu sare Epsom, sulfat de magneziu;
•    mananca migdale – acestea contin niveluri ridicate de magneziu;
•    bea ceai de musetel pentru a te relaxa, a reduce anxietatea si a te odihni mai bine;
•    bea ceai de ghimbir pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii.

De asemenea, pentru a avea grija de sistemul tau reproducator:

•    consuma mladite de zmeur;
•    evita alimentele care contribuie la rezistenta la insulina, care includ carbohidrati rafinati si alimente foarte procesate, cum ar fi: painea alba, cartofii albi, orice preparat facut cu faina alba, produse de patiserie, deserturi, briose si alte alimente cu zahar;
•    alege alimentele bogate in fibre, inclusiv broccoli, verdeaturi, fructe de padure si dovlecei;
•    mananca proteine slabe, inclusiv peste, tofu si pui;
•    alege alimente si condimente antiinflamatoare, inclusiv rosii, turmeric, varza, ulei de masline;
•    mananca seminte de in pentru a-ti regla functia hormonale.

Articole din aceeasi categorie