28.10.2022
Cistita - infectie a tractului urinar. Elena Parpaut, medic obstetrician-ginecolog: „In urma unui tratament corect efectuat recidive nu trebuie sa fie, dar aceasta prevede tratarea atat a femeii cat si a partenerului sexual” - VIDEO

Sezonul rece este perioada in care majoritatea afectiunilor urinare se acutizeaza, datorita schimbarilor de temperatura. Una dintre cele mai frecvente este cistita.

Sistemul urinar are 4 componente: rinichii, uretere, vezica urinara si uretra. Cistita este inflamatia vezicii urinare cauzata de bacterii care se gasesc la nivelul pielii, vaginului si rectului si care patrund prin uretra in vezica. Se intalneste mai des la femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.

Elena PARPAUT, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Pentru a intelege de ce are loc cistita, cum se manifesta si de ce anume la femei trebuie sa stim anatomia uretrei. La femei ea este mult mai scurta, are diametru de 7-8 mm si lungimea pana la maximum 7 cm, pe cand la barbati este practic dubla. Are 2 straturi: muscular si mucos. Inflamatia stratului mucos este nu altceva decat cistita.”

Fac minuni! Olesea Sima iti povesteste totul despre uleiurile eterice si care sunt beneficiile lor: „In lumea asta exista 4000 de plante, dintre care 800 sunt aromate, din acestea, 300 genereaza uleiuri esentiale” - VIDEO

Esti mai predispusa sa dezvolti cistita daca esti insarcinata, practici activitate sexuala neprotejata, folosesti produse de igiena intima neadecvate, suferi de diabet sau patologii renale sau utilizezi anumite medicamente. Afectiunea se acutizeaza in special in perioada rece a anului. 

Elena PARPAUT, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Din cauza ca scade un pic imunitatea, nu ne imbracam inca destul de bine, are loc supraracirea organismului si activarea diferitor bacterii care sunt la noi in organism.”

Disconfortul resimtit in cistita este unul sever si afecteaza calitatea vietii pacientei. 

Elena PARPAUT, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Simptomele timpurii sunt mictiile frecvente, usturimea si senzatia de negolire pana la capat a vezicii urinare. Dupa care apar si restul simptomelor care nu sunt departe si acestea sunt eliminarile de sange din urina, pierderile de urina necontrolate, urinarile frecvente in perioada noptii.”

Aceste simptome trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru orice femeie. Adresarea precoce la medic, efectuarea investigatiilor pentru diagnostic si inceperea precoce a tratamentului sunt elemente-cheie in tratarea corecta si prevenirea complicatiilor la nivelul rinichilor. 

Elena PARPAUT, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Cu ce incepem tratamentul cistitei? In primul rand, incepem cu ingerarea lichidelor in cantitati suficiente, apoi evitarea preparatelor condimentate, mancarurilor sarate, ceai si cafea in doze mari.” 

Tratamentul medicamentos are scop nimicirea bacteriei care a provocat infectia, dar si reducerea inflamatiei. In majoritatea cazurilor se recurge si la fitoterapie.

Ai auzit despre terapia prin amplificare? Afla despre procedura care este utilizata in tratamentul durerii datorita efectului analgezic de la fizioterapeutul, Angela Bazeliuc - VIDEO

Elena PARPAUT, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In urma unui tratament corect efectuat recidive nu trebuie sa fie, dar aceasta prevede tratarea atat a femeii cat si a partenerului sexual. Tratarea cistitei nu inseamna ca dupa o perioada de timp noi nu putem sa avem iarasi cistita. La aparitia unor factori predispozanti, la infectii bacteriene suprapuse poate aparea suprainfectarea sau actiunea unor factori mecanici adaugatori.”

Cistita poate fi prevenita prin relatii sexuale protejate, evitarea hainelor stranse, respectarea igienei intime, minimalizarea consumului de cafea, ciocolata, alcool. Si, nu uita sa te imbraci mai gros in perioada rece a anului!

Articole din aceeasi categorie