Petrec destul de mult timp pe platformele sociale, in special pe TikTok, unde nu pot sa ignor trendurile in materie de beauty si lifestyle, de la ”Ce mananc intr-o zi”, pana la shot-urile cu otet de mere. De data aceasta, o alta provocare mi-a facut cu ochiul. Este vorba de clorofila sub forma lichida care presupune diluarea solutiei in apa pentru a-ti imbunatati energia, pentru a reduce acneea si roseata pielii, dar si pentru a detoxifia organismul.
Inainte de toate, ce este clorofila?
Cel mai probabil iti amintesti din scoala, de la orele de biologie, ca aceasta substanta este cel mai abundent pigment din plante si se gaseste inclusiv in cele pe care le mancam. Legumele verzi precum salatele sunt surse naturale de clorofila. Mai exact, 30 de grame de spanac contin 23.7mg de clorofila, adica aproximativ jumatate din cele 15 picaturi din suplimentele lichide. Potrivit CDC este recomandat ca un adult sa consume 300g de legume verzi zilnic, deoarece ofera vitamine, minerale, oxidanti si fibre. Din acest motiv se recomanda consumul de legume proaspete si nu de suplimente.
Beneficii si efecte adverse ale suplimentelor ce contin clorofila
Exista cateva studii care vorbesc despre beneficiile acestor suplimente, dar facute pe animale, nu pe oameni. In studiile mai vechi se arata ca tabletele care contin clorofila au ajutat pacientii sa controleze mirosul corpului si al fecalelor, sa amelioreze constipatia cronica si sa reduca flatulenta.
Exista putine cercetari asupra acestor suplimente, motiv pentru care nu se stiu cantitatea precisa care trebuie utilizata sau efectele adverse care pot aparea. In timp ce unii nutrienti sunt benefici sub o anumita forma sau cantitate, ei pot deveni un pericol atunci cand sunt administrati in concentratii mari. De exemplu, zincul ajuta la spirjinirea functionarii sistemului imunitar, dar prea mult zinc poate declansa problemele digestive, suprima functia imunitara si reduce nivelul colesterolului HDL (bun) din sange.
Antioxidantii sunt un alt exemplu. Se gasesc in cantitati mari in fructe si legume, dar sub forma de suplimente pot avea potentialul de a creste riscul de boli cardiovasculare. In privinta clorofilei, pot exista efecte usoare precum cresterea sensibilitatii la lumina (si riscul de arsuri), urina si fecale de culoare verde si un scaun moale.