Colagenul: Ce este? Proprietati si beneficii pentru organism
Despre colagen
Colagenul este o proteina din tesutul conjunctiv al oamenilor si animalelor, care se gaseste mai ales in tendoane, ligamente si piele. Exista mai multe tipuri de colagen responsabile cu rezistenta si elasticitatea pielii.
Ce este colagenul?
Colagenul este o proteina fibroasa, care nu este solubila. Dintre toate proteinele, colagenul este cea care se regaseste in cea mai mare concentratie in organism. Acesta se regaseste in par, piele, unghii, oase, ligamente si tendoane si, multumita lui, organismul are abilitatea de a se misca. Totodata, acesta mentine parul, pielea si unghiile frumoase si sanatoase. Pe masura ce inaintam in varsta, productia de colagen scade. De aceea este important sa ajutam organismul, prin dieta si suplimente alimentare, sa inlocuiasca colagenul pierdut.
Tipuri de colagen
Exista mai multe tipuri de colagen, fiecare dintre acestea avand in compozitie combinatii diferite de peptide si aminoacizi. Mai exact, sunt 28 tipuri diferite de colagen identificate, insa dintre acestea, tipurile 1, 2 si 3 sunt cele mai frecvente.
Colagenul de tip I
Colagenul de tip 1 este cel mai elastic dintre toate. Acesta se regaseste la nivelul pielii, tendoanelor, organelor, vaselor de sange, precum si al oaselor.
Colagenul de tip II
Colagenul de tip 2 este cel care se regaseste la nivelul cartilajelor. Acesta ofera suport articulatiilor prin fortificarea cartilajului.
Colagenul de tip III
Colagenul de tip III se regaseste in fibrele reticulare, care fac parte din tesutul conjunctiv. Acesta este adesea acompaniat de colagenul de tip 1.
Colagenul de tip IV
Colagenul de tip 4 se regaseste in compozitia laminei bazale, care la randul ei face parte din membrana bazala.
Proprietatile colagenului
Colagenul este proteina care se regaseste in cantitatea cea mai mare in organism. Acesta se regaseste in muschi, oase, piele, vasele de sange, sistemul digestiv si tendoane. Datorita lui, pielea are elasticitate si fermitate, iar acesta contribuie si la inlocuirea celulelor moarte de la nivel cutanat. Colagenul este alcatuit in mare parte din 3 aminoacizi: glicina, prolina si lizina.
Pe masura ce inaintam in varsta, productia de colagen incepe sa scada. De aceea apar ridurile, iar articulatiile incep se slabeasca. Femeile se confrunta cu o scadere dramatica a nivelului de colagen din organism dupa menopauza. Ambele sexe, insa, au de-a face cu un declin al nivelului de colagen dupa implinirea varstei de 60 de ani.
Colagenul provine atat din surse endogene, cat si din surse exogene. Colagenul din surse endogene este cel natural, sintetizat de organism. Pe de alta parte, cel exogen este cel sintetic, care provine dintr-o sursa exterioara precum suplimentele alimentare. Acesta poate fi folosit si in scopuri medicale, pentru repararea tesuturilor.
Rolul colagenului in organism
Colagenul este secretat de mai multe celule, insa mai ales de catre cele care fac parte din tesuturile conjunctive. Colagenul are mai multe functii in organism.
In primul rand, colagenul asigura elasticitatea pielii si a tesuturilor. Aceasta proteina ofera elasticitate pielii, dar si flexibilitate si rezistenta. Intrucat productia de colagen scade pe masura ce inaintam in varsta, pentru prevenirea ridurilor si pentru sporirea elasticitatii pielii se recomanda suplimentarea aportului de colagen.
La nivelul dermului, colagenul formeaza o retea de fribroblaste (celule ale tesutului conjunctiv), pe care se pot aseza si multiplica alte celule. Colagenul contribuie, asadar, la regenerarea celulara.
Colagenul stimuleaza si procesul de cicatrizare si de vindecare a ranilor, prin stimularea multiplicarii celulare in zona lezata.
Factori care diminueaza cantitatea de colagen din organism
O serie de factori contribuie la diminuarea cantitatii de colagen din organism. Nivelul scazut de colagen vine cu o serie de probleme, incepand de la aparitia ridurilor si pana la durerile articulare. In afara de procesul natural de imbatranire, toti ceilalti factori care contribuie la scaderea nivelului de colagen pot fi controlati.
Inaintarea in varsta
Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul de colagen scade - dupa ce depasim varsta de 20 de ani, productia de colagen scade treptat. De aceea apar ridurile, pielea isi pierde fermitatea si elasticitatea, iar articulatiile incep sa ne doara.
Efectele razelor UV
Expunerea la radiatiile ultraviolete cauzeaza ruperea fibrelor de colagen si de elastina, ambele responsabile cu mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii. Asadar, atat expunerea la soare, cat si bronzul de solar pot reduce productia de colagen din organism. Putem reduce acest factor de risc prin limitarea expunerii la soare, precum si prin folosirea zilnica a unei lotiuni cu factor de protectie solara.
Poluarea
Aerul poluat are, de asemenea, un impact negativ asupra nivelului de colagen din piele. Poluarea accelereaza astfel procesul de imbatranire a tenului.
Fumatul
Fumatul accelereaza procesul de imbatranire a pielii, reducand nivelul de colagen de tip I si impiedicand sinteza colagenului de tip III.
Radicalii liberi
Radicalii liberi cresc stresul oxidativ din organism, iar acesta la randul lui afecteaza colagenul. Astfel, apar ridurile fine si alte probleme asociate cu scaderea nivelului de colagen. Radicalii liberi apar in urma expunerii la poluare, fum de tigara, dar si in urma expunerii la soare.
Consumul de zahar
Zaharul consumat in exces scade nivelul de colagen. Atunci cand consumam carbohidrati simpli precum zaharul rafinat, organismul ii transforma rapid in glucoza, iar nivelul de insulina creste, aparand astfel stresul oxidativ si inflamatia. Excesul de zahar neconsumat se lipeste apoi de proteinele de la nivelul pielii - acest proces poarta denumirea de glicare. Glicarea produce enzime care slabesc legaturile de colagen si elastina, facand pielea sa fie mai lasata, mai imbatranita si favorizand aparitia ridurilor.
Lipsa exercitiilor fizice
Stilul de viata sedentar contribuie si el la reducerea nivelului de colagen din organism. Efortul fizic sustine productia de colagen.
Efectele colagenului in organism
Colagenul are mai multe functii importante in organism, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si frumusetea. De aceea, e bine sa evitam deficitul de colagen, iar daca avem de-a face cu acesta, sa il combatem.
Manifestarea carentei de colagen in organism
Lipsa de colagen din organism se manifesta printr-o serie de semne si simptome.
Deteriorarea aspectului pielii
Primul semn vizibil al deficitului de colagen consta in deteriorarea aspectului pielii. Din cauza ca organismul nu are suficient colagen, pielea devine mai lasata, apar ridurile fine, dar si celulita. Celulita este favorizata de lipsa colagenului din tesuturi, asa ca daca ai aceasta problema, nu ar strica sa sporesti aportul de colagen prin sport, alimentatie si suplimente.
Reducerea functiilor vitale ale organismului
Si functiile vitale ale organismului sunt afectate de deficitul de colagen, nu numai aspectul pielii. Din cauza ca peretii vaselor de sange sunt alcatuiti in mare parte din colagen, organismului ii este greu sa mentina tensiunea arteriala in limitele sanatoase in caz de deficit.
O serie de simptome pot aparea din cauza lipsei de colagen din organism: lesinul, ametelile, durerea in piept, durerile de cap frecvente.
Rigiditatea articulatiilor
Colagenul este foarte important pentru buna functionare a articulatiilor. Pe masura ce nivelul de colagen scade, fluidele din articulatii scad si ele, ceea ce inseamna ca poate sa apara artrita.
Pierderea stralucirii parului
Colagenul umple spatiile din jurul foliculilor firelor de par. Asta inseamna ca, atunci cand nu exista suficient colagen, nutrientii nu ajung la folicul, iar astfel apare parul casant, subtire si fragil.
Deteriorarea treptata a cartilajelor
Nivelul de colagen este foarte important pentru mentinerea sanatoasa a cartilajelor. Atunci cand apare deficitul de colagen, cartilajele din tot organismul sunt afectate. De aceea apar simptome precum durerile articulare, instabilitatea articulatiilor ori rigiditatea acestora.
Diminuarea functiei vizuale
Colagenul este o proteina importanta si pentru sanatatea ochilor - mai ales pentru cornee si sclera. De aceea, deficitul de colagen poate afecta vederea, diminuand functia vizuala.