30.01.2022
Copiii - prada infectiilor respiratorii virale acute. Tatiana Alsaliem, medic pediatru: „Va persista febra, tuse, rinoree, guturai, acea durere in gat, copilul prezinta inapetenta si stranut” - VIDEO

Nu doar Covid-ul ne da tarcoale in aceasta perioada, dar si virozele care au simptome similare si pot fi usor confundate cu coronavirusul. Din motiv ca au un sistem imunitar inca imatur, copii sunt cel mai des prada infectiilor respiratorii virale acute.

Virusurile gripale de tip A si B si virusul respirator sincitial sunt doua dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor respiratorii, a caror incidenta creste, de regula, iarna si  primavara.

Tatiana Alsaliem, MEDIC PEDIATRU: „Din totalul zilnic de copii care se adreseaza la clinica atunci aproximativ 60-65% dintre ei se adreseaza cu simptome clinice de infectie respiratorie virala.”

Simptomele virozelor sezoniere sunt asemanatoare cu cele ale infectiei Covid-19, spun medicii.

Sa protejam sanatatea! Angela Paraschiv, sefa catedrei epidemologie USMF „Nicolae Testemitanu”: „Maladiile infectioase pot fi provocate atat de bacterii, cat si de virusuri” - VIDEO

Tatiana Alsaliem, MEDIC PEDIATRU: „Va persista febra, tuse, rinoree, guturai, acea durere in gat, copilul prezinta inapetenta, stranut.”

O diferentiere a celor doua infectii nu e posibila doar in baza tabloului clinic. Un diagnostic corect poate fi stabilit in baza testelor paraclinice care vor confirma sau infirma infectia Covid-19.

Tatiana Alsaliem, MEDIC PEDIATRU: „Si tin sa mentionez ca vom tine cont si de contactul copilului cu alte persoane. Spre exemplu daca in ultima saptamana nu a fost in contact cu persoane revenite de peste hotare sau daca in familie nu s-a confirmat in ultima saptamana vreun caz de Covid la unul din membri.”

Este interzisa frecventarea colectivitatilor copiilor care prezinta febra, stranut intens, rinoree apoasa, hiperimia ochilor. In cazuri usoare copilul poate fi tratat si monitorizat obligator la domiciuliu. Medicii le recomanda, parintilor sa evite contactul cu alti copii doar peste 2 zile de la disparitia febrei.

Tatiana Alsaliem, MEDIC PEDIATRU: „Chiar si daca mai are careva tuse restanta, umeda, productiva, in special dimineata el nu este periculos deoarece dupa disparitia febrei copilul poate fi incadrat in colectivitati.”

Tratamentul unei infectii virale acute fara complicatii este simptomatic. Unele manifestari, cum ar fi febra, pot fi tratate fara a administra medicamente, ci prin metode fizice.

Tatiana Alsaliem, MEDIC PEDIATRU: „Vom dezbraca copilul, aerisim odaia daca este prea cald, vom utiliza un prosop umezit in apa la temperatura camerei, tamponand copilul in special in zona unde pielea este mai subtire.”

In caz ca febra nu scade, copilului trebuie sa i sa se administreaze antipiretice. Nu uita si de hidratare.

Tatiana Alsaliem, MEDIC PEDIATRU: „Copilul nu pierde lichid doar cand este voma sau diaree ci pierde o cantitate mare de lichid cand are febra inalta.”

Antibioticele nu sunt eficiente in viroze. Acestea se folosesc numai in momentul in care se complica o viroza respiratorie cu o infectie bacteriana. In cazuri mai severe, apelati la consultul medicului specialist.

Virozele respiratorii - tipuri, transmitere, tratament. Angela Selivanov, medic internist: „Infectia cu gripa sezoniera este o infectie care decurge mai grav decat altele, in unele cazuri mai sever decat infectia cu SARS-CoV-2” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie